FC Utrecht valt van roze wolk FC Utrecht valt van roze wolk

FC Utrecht valt van roze wolk

FC Utrecht valt van roze wolk
Veilig onder het vernieuwde dak
Na de eclatante overwinning op Ajax twee weken geleden, was het AZ Alkmaar die FC Utrecht er zonder enige schroom vanaf donderde. Ik vraag mij dan ook oprecht weer af: hoe komt dit toch? Wat is er de afgelopen 2 weken gebeurd in hemelsnaam? Waar was de passie en strijd? Waar was FC Utrecht, welke zo graag mee wil doen zo dicht mogelijk tegen de top aan? Natuurlijk staan we nog netjes op de derde plaats. Vierendertig wedstrijden winnen doet natuurlijk geen team, maar we hebben al onnodig punten laten liggen. Gezien de situatie bij AZ Alkmaar, dachten wij echt dat FC Utrecht punten zou pakken. Echter, na twaalf minuten wisten wij al genoeg. Puur persoonlijke fouten deden FC Utrecht de das om.

Na de eclatante overwinning op Ajax twee weken geleden, was het AZ Alkmaar die FC Utrecht er zonder enige schroom vanaf donderde. Ik vraag mij dan ook oprecht weer af: hoe komt dit toch? Wat is er de afgelopen 2 weken gebeurd in hemelsnaam? Waar was de passie en strijd? Waar was FC Utrecht, welke zo graag mee wil doen zo dicht mogelijk tegen de top aan? Natuurlijk staan we nog netjes op de derde plaats. Vierendertig wedstrijden winnen doet natuurlijk geen team, maar we hebben al onnodig punten laten liggen. Gezien de situatie bij AZ Alkmaar, dachten wij echt dat FC Utrecht punten zou pakken. Echter, na twaalf minuten wisten wij al genoeg. Puur persoonlijke fouten deden FC Utrecht de das om.

Net voor rust was er weer een dramavoorstelling in het zestienmetergebied voor keeper Paes. En ja hoor, de 3 – 0 kwam op het scorebord. Paes was in de Johan Cruijff Arena de ongekroonde koning. In Alkmaar slechts een lakei. Maar ook het gehele elftal verdiende het predicaat koning niet. Wat een verschil met twee weken terug. Hoe komt het toch? Ze weten hoe het moet, tactisch, technisch en karakter. Maar is het wellicht het ondergeschoven kindje? Mentaal!

Twee weken lang gecomplimenteerd worden door Jan en alleman. Dan land je vanzelf op de roze wolk. AZ Alkmaar was FC Utrecht op alle gebieden de baas. De ruim 700 meegereisde FC Utrecht-fans lieten het gelaten begaan. Het ‘schaam je kapot’ klonk niet vanuit het uit-vak. En dat verbaasde mij niets. De selectie had natuurlijk zelf ook wel door dat het ver onder nul was.

Maar ze moeten de rug rechten. Aanstaande zaterdagavond Heerenveen thuis. Voorafgaand aan deze wedstrijd een moment van aandacht voor de onlangs op drieënvijftig jarige leeftijd overleden Jan Rolink. Wereldberoemd in Utrecht en wijde omstreken. Tegen Heerenveen zal het toch weer moeten gebeuren willen wij plaats drie zekeren. Paes zal weer in de basis staan. En wat met Mahi? Wat een pech heeft hij toch. Behoort nog steeds tot mijn favoriete spelers. Gelukkig heeft Maher verlengd. Hopelijk blijft hij constant en van grote waarde. We gaan het weer bekijken zaterdagavond om 18.45 uur.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Na Heerenveen volgt op dinsdagavond de bekerwedstrijd tegen Stedeco. Daar moet je geen genade tonen. Een uitslag van 1 – 8 zou mij niet verbazen. Er komt gelijk in mijn herinnering een wedstrijd tegen Noordwijk op. Ook voor de beker. Ik dacht een wedstrijd met 3 – 0 verloren door FC Utrecht. Hans van Breukelen des duivels. Hopelijk valt dit niet ten deel aan Jordy Zuidam. Daarom is het zaak dat FC Utrecht de boel op scherp zet. Met name: mentaal.

De selectie kan de komende tien dagen laten zien dat de huidige derde plaats in de competitie geen toeval is. Ik heb het met eigen ogen gezien. De winst in Amsterdam was dik verdiend. Op basis van inzet, tactiek en mentale weerbaarheid. Maar waakzaamheid is geboden. Als de selectie niet honderd procent geeft, dan kan zelfs Willem 2 op zondag 31 oktober stunten in de Galgenwaard. Het zou wel eens de wedstrijd kunnen worden om plaats drie. Willem 2 doet het verrassend goed. Hoogste tijd om Willem 2 van de Brabantse roze wolk te stoten.

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

12 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Dit is iets wat al jaren speelt bij FCU, een mentale kwestie.
  Als er een ploeg is die totaal niet draait en ze moeten dan tegen FCU, dan vliegen de ballen er in, en worden de 3 punten met een grote overwinning binnengehaald, is is die ploeg er mentaal weer bovenop.
  Bij FCU, als ze hoog staan en veel complimenten krijgen en er logischerwijs een hoger verwachtingspatroon is, gaat het weer volledig mis, lukt niets meer en wordt er kansloos verloren, ook (of vooral) tegen mindere tegenstanders.
  Dat ze de kwaliteiten in huis hebben, hebben ze laten zien, dus daar ligt het niet aan, dit is puur en alleen een mentale kwestie.
  Er zal echt iets op dat vlak moeten gebeuren (mentale coaching, psycholoog) om de stap naar stabiele subtopper te maken, of zelfs de top.

 2. Frits

  Als je binnen 12 minuten door 2 persoonlijke fouten (Janssen, Paes) achter staat, kan elk tactisch plan de prullenbak in.

  Wat wel opviel was dat het voor elkaar willen strijden daarna niet te zien was, alsof men het al had opgegeven. Dat mag nooit gebeuren, zeker niet bij FC Utrecht.

  Werk aan de winkel voor Hake en zijn staf die toch ook eens in de spiegel moeten kijken, want waarom stel je de totaal uit vorm zijnde vd Streek op waardoor Ramselaar weer misbruikt werd linksvoor. Bart moet op 10, dat heeft hij toch wel bewezen inmiddels…

 3. Wim Vreeswijk

  Elke gewonnen wedstrijd maakt tegelijkertijd het risico groter dat het idee dat ze alles en iedereen wel aan kunnen. Daarnaast is elke nieuwe tegenstander steeds meer gefocust om die voetballers uit Utrecht te verslaan. Het aantal tegendoelpunten is dan ook in slechts één wedstrijd verdubbeld van 5 naar 10.

 4. Ben van der Spek

  Hoge pieken en diepe dalen. Als FCU supporter weet je dat, maar het went nooit.
  De spelers moeten elke week de oude muts opzetten met “het dak er af”. Weten we het nog.

 5. Jan Vanel

  Naast winnen en gelijkspelen, behoorde dit óók tot de mogelijkheden. Had niemand daar aan gedacht…?

 6. Herman

  FC Utrecht klimt al 50 jaar op en valt al 50 jaar net zo hard van die roze wolk……

  Meestal is het winnen van Ajax reden genoeg om gas terug te nemen en punten te verspelen. Tot Ajax weer op programma staat.

 7. Kees willekes

  Fcutrecht moet spelers halen,met een over mijn ljjk mentaliteit,ze moeten van de venne halen,van RKC,voor een prikkie,dat jochie valt op,en we goede rechtsbuiten,wat ik nu zag,daar word ik ziek van

 8. Koos van rijn

  Ter avest moet er weer in , van de Maarel eruit.
  Timber moet ook weer een kans krijgen.

 9. Nina

  De spelers hebben gewoon de winst op Ajax nog in de benen. Komt goed, hoor.

 10. Vingervlug

  Het seizoen is toch al geslaagd!

 11. Ben Madden

  Dit is al 50 jaar bij de FC aan de hand. Eigenlijk is het schandalig. Tegen Ajax kunnen we winnen maar een week later tegen een mindere tegenstander niet meer. Zelfde geldt voor het bekertoernooi. Daarin kunnen we een paar jaar geleden psv met 4-0 van de mat spelen maar een week later tegen exact dezelfde tegenstander verliezen we. Dat kan natuurlijk best een keer gebeuren maar hier is het structureel. Ze kunnen dus blijkbaar meer dan ze doorgaans laten zien. Treurig is dat

 12. Katja

  Kom al 50 jaar naar Utrecht, ze leren het gewoon nooit. Dat ze van Ajax winnen is leuk, maar je schiet er geen zak mee op. Het gaat om die ándere wedstrijden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).