FC Utrecht verliest kort geding; finalewedstrijd tegen Feyenoord op zondag FC Utrecht verliest kort geding; finalewedstrijd tegen Feyenoord op zondag

FC Utrecht verliest kort geding; finalewedstrijd tegen Feyenoord op zondag

FC Utrecht verliest kort geding; finalewedstrijd tegen Feyenoord op zondag
Foto: Bas van Setten
De rechtbank heeft besloten dat de KNVB de finalewedstrijd tegen Feyenoord gewoon naar zondag mag verplaatsen. FC Utrecht heeft geen gelijk gekregen van de rechter.

De rechtbank heeft besloten dat de KNVB de finalewedstrijd tegen Feyenoord gewoon naar zondag mag verplaatsen. FC Utrecht heeft geen gelijk gekregen van de rechter.

Vrijdagmiddag stond FC Utrecht in een kort geding tegenover de KNVB voor de rechter. Inzet was de speeldatum van de finale van de play-offs.

De KNVB besloot donderdag dat de wedstrijd tegen Feyenoord zondag gespeeld moet worden. Eerder was dit nog gepland op zaterdag maar de gemeente Rotterdam stak hier een stokje voor. Die dag is namelijk ook de finale van het Eurovisie Songfestival en de gemeente Rotterdam vreest te weinig politiecapaciteit te hebben voor beide evenementen.

FC Utrecht was het niet eens met de nieuwe speeldatum en stapte naar de rechter. Volgens de club uit Utrecht was de nieuwe datum tegen de reglementen. De rechtbank meent echter dat de KNVB rechtmatig heeft gehandeld.

Uitleg rechtbank

In het reglement play-off Europees ticket is door de KNVB vastgelegd hoe te handelen omtrent play-off wedstrijden. De KNVB zegt dat het besluit om de wedstrijd een dag te verplaatsen is gebaseerd op artikel 15 uit dat reglement.

Daarin staat dat in gevallen waarin op grond van bijzondere omstandigheden naar mening van het bestuur betaald voetbal afwijking noodzakelijk is, het bestuur mag afwijken van het reglement. Er was volgens de rechter sprake van bijzondere omstandigheden.

De KNVB heeft volgens de rechtbank voldoende aannemelijk gemaakt dat gezocht is naar een alternatief: spelen op zaterdagavond op neutraal terrein. Dat is niet gelukt. Het was wel haalbaar om de finale een dag later te spelen. Dat is, zo oordeelt de rechter, een beslissing die recht doet aan de sportieve uitgangspunten van het reglement.

De winnaar van die play-offs krijgt een ticket voor Europees voetbal.

Teleurgesteld

Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht, zegt teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de rechter, maar nu ook de focus naar zondag te leggen.

“Wij zetten onze missie door en dat betekent dat we er alles aan doen om op het veld zondag te winnen. De spelers en staf van FC Utrecht hebben zich vanaf afgelopen donderdag optimaal voorbereid op de wedstrijd aankomende zondag tegen Feyenoord, dus we zijn er klaar voor. Onze supporters zijn er aankomende zondag weliswaar niet fysiek bij, maar we hebben de steun en verbondenheid de afgelopen dagen enorm gevoeld. Laten we samen gaan voor de ultieme afloop van het seizoen!”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Jankanerwatvan

  En terecht, kinderachtig gedoe. Dat geveinsde “regels zijn regels”, terwijl fcu had gehoopt dat hen de overwinning regelementair zou worden toebedeeld. Gelukkig bevestigd de rechter dat deze regels er zijn om van af te wijken.

  Vorig jaar ook al die kinderachtige (tevens verloren) gang naar de rechter omtrent die europese plek om vervolgens een spandoek te jatten. Kinderachtige club. Geef mijn dan maar het rotterdamse “nie lulle maar poetse”.

 2. Guus

  Juiste beslissimg van de rechter. FC Utrecht had niet moetrn om een “reglementaire”nederlaag van Feyenoord. Maar moeten aandringen op een wedstrijd op neutraal terrein.

 3. Bill

  Klaar en nu gewoon goed voetballen. Met het mes tussen de tanden zondag het veld op, en revanche mbt afgelopen jaar halen.

 4. De count

  Toch apart. Als het niet in Rotterdam kan, dan toch gewoon hier in Utrecht? Zoals bij ongeveer 99,99% van de wedstrijden gewoon is.

 5. W

  Winnen!!!! Goed om op te komen voor de Utrechtse belangen.

 6. RABE

  Dat er niet voldoende toezicht is op zaterdag hebben de supporters aan zichzelf te danken.
  Er wordt altijd rotzooi geschopt en dus is nu de juiste keuze gemaakt.

 7. Herman

  Utrecht heeft zichzelf een zeer slechte dienst bewezen met deze rancuneuze daad. Er was al wel of sympathie in het land, dat is nu nog minder.
  Jammer!

 8. W

  Eén antwoord maar mogelijk: morgen winnen!

 9. bawang putih

  wat een hoop treurigheid hangt er toch altijd rondom fcutrecht haha

 10. C.

  Much to do about nothing!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).