FC Utrecht verslaat Heracles Almelo en plaatst zich voor finale play-offs | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht verslaat Heracles Almelo en plaatst zich voor finale play-offs | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht verslaat Heracles Almelo en plaatst zich voor finale play-offs

Simon Gustafson schoot ook zijn achtste penalty van het seizoen raak. Foto: FCUtrecht.nl
Voor het vierde seizoen op rij staat FC Utrecht in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Na de 0-2 van zaterdagavond in Almelo, werd Heracles Almelo dinsdagavond in Utrecht andermaal verslagen: 3-0. Net als vorig seizoen wacht in de finale Vitesse, dat afrekende met FC Groningen.

FC Utrecht had het lange tijd lastig in de eigen Galgenwaard. De ploeg van Dick Advocaat, op drie posities gewijzigd ten opzichte van het uitduel, kreeg geen grip op de wedstrijd en grossierde in persoonlijke fouten. Het was te danken aan de Almelose aanval en doelman David Jensen dat de gasten hun overwicht niet wisten uit te drukken in goals en zo de spanning terugbrachten. Aan de andere kant had Othmane Boussaid een grote kans en verschalkte verdediger Tim Breukers zijn eigen doelman Janis Blaswich bijna koppend.

Smaakmaker

Riechedly Bazoer zag dat allemaal gebeuren van buiten het veld. De middenvelder moest na een slordige twintig minuten geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Jean-Christophe Bahebeck. Een gelukje bij dat ongelukje was dat de Franse aanvaller later zou uitgroeien tot de beul van Heracles. Maar wel pas na rust, toen FC Utrecht meer grip op het spel kreeg en ook gevaarlijker werd.

De ruim elfduizend toeschouwers moesten dinsdagavond bijna een uur wachten op een doelpunt. Cyriel Dessers werd na 55 minuten onreglementair gevloerd in het zestienmetergebied door Mats Knoester en scheidsrechter Allard Lindhout kende de thuisploeg een penalty toe. En zo mocht Simon Gustafson ook in het vierde duel met Heracles Almelo een strafschop nemen en voor de vierde keer schoot de Zweed koeltjes raak. En bracht daarmee zijn seizoenstotaal op acht benutte strafschoppen.

Geloof

Met de voorsprong van FC Utrecht vloeide het geloof bij de gasten op een vervolg in de play-offs snel weg. Enkele minuten na de 1-0 had Gyrano Kerk een enorme kans op 2-0, maar doelman Blaswich voorkwam een treffer van de vleugelspeler. Coach Frank Wormuth probeerde vervolgens nog iets te forceren met het inbrengen van aanvallers Silvester van der Water en Joey Konings, maar echt grote kansen kreeg Heracles niet meer.

Tien minuten voor tijd besliste Bahebeck het duel. De bal kwam uiteindelijk bij de Fransman na een geweldige rush van de vlak voor de treffer ingevallen Mark van der Maarel. De rechtsback kreeg de bal op eigen helft van Klaiber, stoomde op langs de zijlijn en speelde Bahebeck aan. Die kreeg de bal na een een-twee met Gustafson terug en zorgde met een geplaatst schot niet alleen voor opluchting op de tribunes, maar ook op de bank bij Advocaat en Petrovic. Vlak voor tijd tekende de Fransman opnieuw op aangeven van Gustafson nog voor zijn tweede, en FC Utrechts derde, treffer.

Europees ticket

Daarmee bereikte FC Utrecht voor het vierde seizoen op rij de finale van de play-offs waarin het met Vitesse de ploeg treft die er vorig jaar met het Europese ticket vandoor ging. Vrijdagavond komen de Arnhemmers naar Stadion Galgenwaard, volgende week dinsdag wacht de confrontatie in het Gelredome.

DUIC Sport sprak na afloop – nog voor duidelijk was wie tegenstander zou zijn in de finale – met penaltyspecialist Gustafson, middenvelder Rico Strieder en aanvoerder, en Nederlands recordhouder play-offs, Willem Janssen.