FC Utrecht weet ook niet te winnen van FC Groningen | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht weet ook niet te winnen van FC Groningen | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht weet ook niet te winnen van FC Groningen

Zakaria Labyad in duel met Ritzu Doan van FC Groningen. Foto: FCUtrecht.nl
FC Utrecht heeft al vijf wedstrijden niet gewonnen in de Eredivisie. De ploeg van Jean-Paul de Jong kwam donderdagavond in een matige wedstrijd niet verder dan 1-1 tegen FC Groningen, het elfde gelijkspel van het seizoen. Inmiddels dateert de laatste zege alweer van 11 maart toen Vitesse in Stadion Galgenwaard met 5-1 werd verslagen. Een lichtpuntje: door het schamele puntje werd deelname aan de play-offs om Europees voetbal wel definitief.

Onder zomerse temperaturen begon de thuisploeg, met Dario Dumic en Giovanni Troupée voor Ramon Leeuwin en Sean Klaiber en de van een schorsing teruggekeerde Gyrano Kerk, voor Cyriel Dessers, in de startopstelling, nog wel voortvarend aan de wedstrijd. Samen met de kleine twintigduizend toeschouwers zag eregast Mihai Nesu dat Mateusz Klich al na vijf minuten een aardige kans kreeg om FC Utrecht op voorsprong te brengen. Het schot van de middenvelder ging echter voorlangs.

Volley

Drie minuten later was het wel raak. Zakaria Labyad slingerde een vrije trap voor het doel van Sergio Padt, Dumic verlengde koppend en ook Yassin Ayoub kreeg zijn hoofd tegen de bal die vervolgens door Willem Janssen met een volley werd ingeschoten, 1-0. Een vroege voorsprong tegen een zwak verdedigend FC Groningen, de goedgevulde Galgenwaard ging er maar eens goed voor zitten.

Al snel verwerd de wedstrijd echter een potje zomeravondvoetbal, wat gezien de temperatuur van boven 25 graden Celsius ook niet heel vreemd was. Ondanks het trage tempo en lome voetbal waren er nog wel wat kansjes te noteren. Kerk had de grootste, maar de spits schoot voor een praktisch leeg doel naast. Aan de andere kant testte Ritzu Doan doelman David Jensen, die het afstandsschot van de Japanner keerde.

Smaak van een overwinning

Ook in de tweede helft leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, die van FC Groningen niet veel te duchten had. Na twee gelijke spelen, tegen sc Heerenveen en ADO Den Haag, en twee nederlagen, bij Willem II en Feyenoord, leek FC Utrecht weer eens de smaak van een overwinning te mogen proeven.

Daar dacht arbiter Ed Janssen anders over, hij kende een kleine twintig minuten voor tijd de gasten uit Groningen een makkelijk gegeven, misschien zelfs onterechte, penalty toe na een vermeende overtreding van Mark van der Maarel. Tom van Weert wist wel raad met dat buitenkansje: 1-1.

Zege forceren

Enkele minuten later was FC Groningen zelfs nog dichtbij een onverdiende voorsprong, maar Jensen voorkwam dat het schot van Juninho Bacuna werd gepromoveerd tot doelpunt. Met het inbrengen van Lukas Görtler, Anour Kali en Dessers voor Klich, Labyad en Kerk probeerde De Jong in de slotfase nog wel een zege te forceren, maar echt grote kansen waren niet meer te noteren in Stadion Galgenwaard.

DUIC Sport sprak na afloop van de wedstrijd met aanvoerder Willem Janssen en middenvelder Rico Strieder.