Fris en frivool FC Utrecht buigt ook tegen PEC Zwolle achterstand om | De Utrechtse Internet Courant Fris en frivool FC Utrecht buigt ook tegen PEC Zwolle achterstand om | De Utrechtse Internet Courant

Fris en frivool FC Utrecht buigt ook tegen PEC Zwolle achterstand om

FC Utrecht heeft zondag ook z’n tweede competitiewedstrijd van het seizoen 2019-2020 gewonnen. Na de 2-4 van vorige week bij ADO Den Haag, moest in Stadion Galgenwaard PEC Zwolle eraan geloven: 3-1. En zo werd John van den Brom de eerste trainer sinds Cees Loffeld in het seizoen 1989-1990 die erin slaagde zijn eerste twee competitiewedstrijden met FC Utrecht te winnen.

Opnieuw kwam FC Utrecht, zoals verwacht met huurling Justin Hoogma centraal achterin, compleet tegen de verhouding in op achterstand. Bij de eerste de beste keer dat de gasten uit Overijssel in de buurt van het doel van Maarten Paes kwamen, is het raak. Sean Klaiber maakte een overtreding en zag vervolgens hoe Gustavo Hamer de bal buiten het bereik van Paes om de muur heen het doel inkrulde.

Heer en meester

Een voorsprong die maar weinig van de 18.736 toeschouwers – daarmee was het de drukst bezochte eerste competitiethuiswedstrijd van het seizoen in de afgelopen tien jaar – enkele minuten eerder zouden hebben voorspeld. FC Utrecht was in eigen huis heer en meester tegen de Blauwvingers en kregen in de eerste helft zes, zeven, misschien zelfs acht goede kansen om de score te openen. Wonderbaarlijk genoeg ging de bal er maar niet in. PEC Zwolle schoot in het eerste bedrijf precies één keer op doel en scoorde direct uit die poging.

Hoe anders was dat de tweede helft, toen de achterstand in de eerste drie minuten werd omgebogen in een voorsprong. Eerst was het Gyrano Kerk die langs de rechterkant opstoomde en goed het overzicht hield. Hij bood Sander van de Streek een niet te missen kans, 1-1. Twee minuten later bracht doelman Xavier Mous aanvaller Issah Abass ten val in het strafschopgebied en met Simon Gustafson achter de bal weet je het dan wel. Ook nu schoot de Zweed weer koeltjes raak vanaf elf meter. Zijn tiende benutte strafschop alweer in de Eredivisie, waarvan zeven namens FC Utrecht. Gustafson is de eerste Zweed die de mijlpaal van tien rake strafschoppen heeft bereikt.

Ook record Willem Janssen

De gasten kwamen die tik amper nog te boven en FC Utrecht denderde door. Maar opnieuw ging de bal er maar niet in, tot ruim een kwartier voor tijd Willem Janssen bij een corner van Adam Maher de afgeslagen bal vanaf een meter of elf hard langs Mous schoot. FC Utrechts aanvoerder scoorde daarmee voor het dertiende Eredivisieseizoen op rij minimaal één keer. Hij is de enige speler die dat kan zeggen.

In de slotfase probeerde PEC nog wel, maar stuitte het keer op keer op een prima verdedigend FC Utrecht. Ook hield Paes de Zwollenaren nog enkele keren van het scoren af. FC Utrecht is zodoende na de tweede speelronde in de Eredivisie de enige ploeg met AZ zonder puntverlies. Volgende week wacht het uitduel bij Feyenoord.

Met aanvoerder Janssen en uitblinker Gyrano Kerk blikten we na afloop terug op het duel met PEC Zwolle en keken ook alvast vooruit naar speelronde drie.