‘Frustrerende’ bezuiniging HU op studentensport: contributie nu soms hoger dan bij normale clubs | De Utrechtse Internet Courant ‘Frustrerende’ bezuiniging HU op studentensport: contributie nu soms hoger dan bij normale clubs | De Utrechtse Internet Courant

‘Frustrerende’ bezuiniging HU op studentensport: contributie nu soms hoger dan bij normale clubs

‘Frustrerende’ bezuiniging HU op studentensport: contributie nu soms hoger dan bij normale clubs
Het lijkt erop dat de Hogeschool Utrecht (HU) een extra bezuiniging van 50.000,- euro gaat invoeren op de studentensport. Dit tot frustratie van Olympos-directeur Cees Verhoef. “De HU wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.”

Het lijkt erop dat de Hogeschool Utrecht (HU) een extra bezuiniging van 50.000,- euro gaat invoeren op de studentensport. Dit tot frustratie van Olympos-directeur Cees Verhoef. “De HU wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.”

Het is nog niet de doodsteek, maar wel een druppel die de emmer bijna doet overlopen. Zo vat Verhoef de aangekondigde bezuiniging samen. Vorig jaar besloot de HU al een ton te schrappen aan subsidie voor studentensport in Utrecht en voor volgend jaar komt hier nog eens 50.000,- euro bovenop. Althans: Dat zijn de plannen die de HU deze zomer aan Mesa Cosa, de Utrechtse Studenten Sportstichting, heeft bekend gemaakt.

“Het is frustrerend,” zegt Verhoef. “We werken keihard en het gaat helemaal niet slecht met de studentensport. Er zijn wachtlijsten voor clubs en de groei van sporters die een fitness abonnement nemen, neemt ook alleen maar toe. We voldoen aan een behoefte onder studenten in de stad en hierdoor nemen de kosten toe. Denk bijvoorbeeld aan het aantrekken van extra leraren. Door deze nieuwe bezuiniging lopen de kosten niet meer in de pas met de inkomsten.”

Hierdoor is een lage contributie bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Toch één van de speerpunten voor het faciliteren van studentensport. “Het gaat niet werken zo. Bij het voetbal is de contributie al hoger dan bij andere voetbalclubs in de stad. En met de invoering van de sportpas zijn de kosten voor de student al fors omhoog gegaan. We zijn succesvol, doen ons best en toch worden we nu weer onderuit getrokken.”

Geen commentaar

De HU wil niks kwijt over de kwestie. De afdeling communicatie laat weten dat er inderdaad gesprekken zijn gevoerd, maar wil niks kwijt over bezuinigingen en bedragen. “We komen pas met dergelijke verhalen naar buiten als het officieel is,” laat een woordvoerder weten.

Studenten en studentsportverenigingen willen een petitie op gang trekken om de nieuwe bezuiniging te voorkomen. “Het is inderdaad nog niet helemaal gelopen,” bevestigt Verhoef. “Maar de HU wil nu voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De Universiteit Utrecht faciliteert nu voor een groot deel het sporten voor HBO’ers. Ik hoop dat deze petitie dan ook de ogen doet openen bij de HU.”

3 Reacties

Reageren
 1. Marko

  De studentensport is toch voornamelijk bedoeld voor studenten en zou dus door de UU moeten worden ondersteund en niet door de HU. Laat de scholieren van de HU maar lekker hun eigen scholierenclub oprichten.

 2. gerda briede

  wat is er toch op tegen om op de plaatselijke sportclub te gaan? gewoon onder de Utrechters sporten in dit geval! Heb je ook als hoger opgeleide een idee wat er onder de andere mensen in de stad leeft.

 3. Jan

  @ Marko

  Wat zit die frustratie toch altijd hoog bij Universitaire pikjes die zichzelf als uitverkorenen zien en per sé het alleenrecht op zoveel willen hebben. Hogescholen vallen onder het hoger onderwijs en mensen die daaraan studeren, het woord zegt het al, zijn studenten. Stop eens met die ballerige frustraties. Hoe kleinzielig ben je dan eigenlijk? Het is ook frustrerernd, jarenlang denken dat je de beste bent en dan uiteindelijk ook gewoon door het bedrijfsleven misbruikt worden, net zoals iedereen. Face it: je bent een slaaf, net als de rest van ons.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).