Gemeente Utrecht maakt definitief werk van komst Vuelta | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht maakt definitief werk van komst Vuelta | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht maakt definitief werk van komst Vuelta

Gemeente Utrecht maakt definitief werk van komst Vuelta
De Tour de France in Utrecht. Archieffoto DUIC
De gemeente en provincie Utrecht gaan definitief proberen om de Ronde van Spanje naar de stad te halen. De ploegenpresentatie en ploegentijdrit zouden in Utrecht zijn, gevolgd door een etappe vanuit Noord-Brabant naar de stad.

De gemeente en provincie Utrecht gaan definitief proberen om de Ronde van Spanje naar de stad te halen. De ploegenpresentatie en ploegentijdrit zouden in Utrecht zijn, gevolgd door een etappe vanuit Noord-Brabant naar de stad.

Utrecht wil met de start van de Vuelta in 2020 de eerste stad worden die alle drie de grote rondes (Giro, Tour, Vuelta) heeft ontvangen. Op donderdag 20 augustus 2020 zou dan de ploegenpresentatie van de Spaanse ronde in Utrecht zijn. De ploegentijdrit zou op vrijdagavond worden gereden en een dag later moet het peloton vanuit Brabant naar (wederom) Utrecht rijden.

De begroting van het evenement is op dit moment 14,9 miljoen euro en wordt gedeeld door Breda, de stad én provincie Utrecht en provincie Noord-Brabant. Zo’n 6 miljoen euro van het totale bedrag moet worden opgehaald door het bedrijfsleven. De gemeente Utrecht en provincie moeten samen 4,2 miljoen euro inleggen voor de wielerwedstrijd. Dat bedrag wordt gesplit.

Door de gemeente Utrecht is bij de Voorjaarsnota 2017 een reservering van 1,3 miljoen euro gemaakt voor de Vuelta ambitie. “Op het moment dat er voldoende private financiering wordt gerealiseerd is een aanvullende bijdrage van 0,8 miljoen euro vanuit de gemeente Utrecht noodzakelijk”, aldus het college.

Ervaringen

Er moet volgens wethouder Paulus Jansen (Sport) van Utrecht veel worden georganiseerd rondom de de Vuelta om het tot een succes te maken. Vanuit maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven is er volgens de provincies en gemeenten veel animo voor het evenement. “Vooral in Utrecht – met de ervaringen met de Tour de France in 2015 – is dit enthousiasme groot”, aldus wethouder Jansen.

Of de ronde daadwerkelijk naar de stad komt hangt af van de miljoenen die uit het bedrijfsleven moeten komen en of de organisatie van de ronde een start in Nederland ziet zitten. Uitsluitsel wordt verwacht voor augustus dit jaar, als de ronde weer van start gaat.

25 Reacties

Reageren
 1. Jochie

  Waarom betaalt Breda mee als ze vanuit Den Bosch naar utje komen fietsen?

 2. Katja

  Zoo mooi als de Tour wordt het nooit. Al was het maar vanwege de mazzel die we hadden met het weer.

 3. Hans

  Jochie: ik vermoed dat ze via Breda naar Utrecht rijden. Al is het maar om te voorkomen dat ze er binnen een uurtje of anderhalf zijn…

 4. Chantal

  @Katja: wat knap dat jij al weet watvoor weer het wordt op 20 augustus 2018!

 5. Pieter

  Waarom zou je als politicus ook maar voelsprieten in de samenleving hebben als je je prestigeprojectje, waar alleen de notabelen en de allerrijksten beter van worden, er door heen kan jassen.

  Waar zou die almaar groter wordende kloof tussen politiek en burger toch vandaan komen zeg?

  Waar wordt de volgende keer op bezuinigd?

  Weer op de amateursport? Weer op de amateur kunst? Dat is niet prestigieus genoeg. Daar trek je de schijnwerpers niet mee als politicus zijnde en daarbij kun je niet shinen natuurlijk. En dat alles om maar de geschiedenisboeken in te komen.

  Er is vast weer een tekort dat de overheid mag gaan dragen in de nabije toekomst waarschijnlijk.

 6. Jansen

  Een echte SP-wethouder, dat zie je zo….

  Wanneer gaan ze zich bij de SP zorgen maken over de terechte imagoschade die Pualus Jansen de partij aan doet.

  Paulus Jansen is gewoon een PvdA’er/ VVD’er. Een neo-liberaal iig.

 7. wil

  Schandalig dat er ruim 4 miljoen naar alweer een publieksevenement gaat. Geld zou veel beter besteed kunnen worden voor bijvoorbeeld extra personeel in de ouderenzorg. Utrechtse bejaarden komen veel tekort in de verzorgingshuizen. Tijd dat de Gemeente zich eens op deze groep Utrechters gaat richten.

 8. w

  tour d’Europe kunnen ze t beter noemen… of Mamil-tour (middle age man in lycra)

 9. Barend

  Onzinnige poging om het succes van die prachtige Tour in 2015 te herhalen.

 10. Fred

  Utrecht bedoelt waarschijnlijk een Vuelta in een bouwput!

 11. Ralph

  Echt blij dat dit evenement naar Utrecht gaat komen. Onzin dat dit zoals Pieter schijft je een prestigeprojectje, waar alleen de notabelen en de allerrijksten beter van worden” is. Mensen die in hun argumentatie verkleinwoorden gebruiken moet je zo wie zo al niet te serieus nemen, er zit vaak een persoonlijke emotionele lading onder. Het event voegt veel toe voor de stad, haar internationale profilering en ook gewoon een erg leuke tijd voor iedereen die wil genieten van de atmosfeer en gezelligheid due het gedurende meerdere dagen brengt. Dat was ook bij de tour zo, dus meer dan voor herhaling vatbaar. En oh ja, natuurlijk zijn er ook 101 andere dingen waar het geld aan besteed zou kunnen worden, maar de euro’s die ik aan de gemeentebelasting bijdraag worden in ieder geval, wat mij betreft, hieraan goed besteed.

 12. Herman

  De grootste wedstrijd ter wereld is al in utrecht geweest en die start van de Tour was een geweldig feest.
  Wat kan zo’n b-wedstrijd nog toevoegen en het betreft ook nog niet eens de start.

  De Vuelta is van harte welkom in utrecht naar dan wel zelf geld meenemen in plaats van betalen.

 13. Karla

  Altijd een beetje zielig om te proberen iets te herhalen. De Tourstart was ontzettend leuk, laat het bij dit evenement, een tweede kan alleen maar tegenvallen. O ja, de Tourstart was ook behoorlijk verliesgevend voor de gemeente (en dus voor de burger) dus laten we nu een andere stad de gelegenheid geven om zo’n feestje binnen te halen. Dan kan Utrecht het geld besteden aan iets wat wellicht minder glamourous, maar zeker meer noodzakelijk is.

 14. Utrechtse

  De SP wil in Utrecht meer geld voor de zorg, huurwoningen, maar ook miljoenen uitgeven aan de Vuelta.
  Ach Paulus, hou toch op met die Vuelta naar Utrecht te halen, het klopt niet met je programma en we hebben de Tour hier gehad, dat was leuk, maar nu is het klaar. We hoeven hier in Utrecht niet nog meer toeristen!

  Zowiezo zit de SP na 21 maart niet meer in het college….

 15. cas

  Dit is toch alleen omdat Utrecht dan alle drie de wielerronden heeft georganiseerd. En daarmee in een “speciaal” rijtje komt.

 16. piet

  Leuk heb weer wel zin in een feessie!

 17. jacob

  wat een misser Pieter, de Tourstart was een wekenlang feestje voor tienduizenden, laat dit opnieuw een fiesta worden !

 18. Jules

  @ Ralph

  We hebben geld tekort voor een Uithoflijn. We hebben geld tekort voor de zorg, we hebben geld tekort voor amateurtoneel en amateursport, we hebben geld tekort voor onderwijssubsidies. Er is geld tekort voor armoedebeleid.

  Er is te weinig geld om kleine criminaliteit in de mindere buurten aan te pakken, terwijl de stad daar onevenredig veel last van heeft (denk aan de autobranden) en dat heeft niet alleen maar met de landelijk aangestuurde politie te maken, dat kan ook op gemeentelijk niveau aangepakt en voorkomen worden; maar daar is dus geen geld voor.

  Er zijn te weinig sociale huurwoningen, er zijn te weinig middeldure huurwoningen.

  Het vorige tekort van de Tour is volgens mij nog steeds niet helemaal afgedekt en ik weet ook niet of het al afbetaald is.

  De mensen die er beter van worden: Jaarbeurs, Rabobank, de grote hotels. Kleppierre. De notabelen komen in de geschiedenisboekjes (hopen ze) en hebben even hun five minutes of fame. De inwoners zien met name hun gemeentebelasting omhoog gaan, maar zien het voorzieningenniveau steeds verder afnemen (er moet zogenaamd bezuinigd worden), terwijl er dus geld genoeg had kunnen zijn.

  Wie verdiend er nog meer; rijke vastgoed-eigenaren die hun panden via Air B en B verhuren (waar de Utrechter, net als de Amsterdammer steeds meer overlast van ervaart).

  Wat heeft de gemiddelde Utrechter er aan, behalve wielrenners die 5 seconden door zijn gezichtsveld flitsen? Vrij weinig.

  Daarnaast scoort de Vuelta erg slecht qua media-aandacht, dus het is geldverkwisting, ook nog.

  Het is een SP-wethouder onwaardig dat hij dit plan steunt.

 19. Pieter

  @ Jacob?

  Wekenlang? Die 2 dagen bedoel je?

  Je weet dat er een tekort was van 5 miljoen euro wat de gemeente (tegen eerdere afspraken in) moest bijlappen. Een tekort dat door criticasters voorspeld was, maar weggelachen werd door de gemeente? Je weet dat miljoenen euro’s gemeenschapsgeld zijn verdwenen in zakken van de toch al rijken, d jaarbeurzen van deze wereld? Dit terwijl het geld voor die tourstart weggehaald is bij sociale voorzieningen?

 20. Marc

  Zijn de zeurders hierboven hoe leuk het was toen de Giro hier aankwam? Zo groots als de Tour wordt het niet meer, maar de Giro was natuurlijk ook geweldig. De Vuelta is vergelijkbaar qua grootte met de Giro, dus we kunnen er met z’n allen weer een geweldig feest van maken.

 21. Jan Coenen

  Ja Marc…..

  Inhoudelijke argumenten wegzetten als gezeur…….tja……….

  Ik les verder alleen maar zeer inhoudelijke reacties die de vinger precies op de zere plek leggen. Iets gezeur noemen is een goedkope manier om reacties weg te zetten.

 22. Frits

  Er wordt door sommigen gedaan alsof de gemeente een mega-investering gaat doen. Alsof de voorzieningen in Utrecht achteruit zijn gehold na de tourstart, het openbaar groen niet meer goed wordt onderhouden, de kinderspeelplaatsen verwaarlozen en de zwembaden verloederen.

  Welbeschouwd gaat het om 4,2 miljoen voor de provincie en stad gezamenlijk. Dat is 0,25% van het gezamenlijk budget van deze partijen. Afbetalen? Belastingverhogingen? Ik vind het nogal overdreven. Stel nu dat deze 4,2 miljoen wordt gefinancierd door belastingverhoging – waar volgens mij absoluut geen sprake is- dan stijgen de gemeentelijke belastingen met 1,7%.

 23. Yoshua

  Beetje saai al dat gefietst door de stad keer op keer. laat Utrecht eens een keertje de fietsen in de gracht gooien en iets unieks organiseren wat de Friezen zelfs jaloers zal maken. Een Utrechtse Elfstedentocht, dat is veel origineler.
  Zo moeilijk is dat allemaal niet, we hebben genoeg water en we hebben elf (dorpen) steden die bereikbaar zijn via het water zonder te klunen.

 24. blm

  Wat leuk!

 25. Joke

  @ Frits

  Ik weet niet onder welke steen jij leeft, maar er is idd de afgelopen jaren massaal bezuinigd op het groen onderhoud, wat dus idd slecht onderhouden wordt. Net als dat de straten slecht schoon gehouden worden. Dat is een bewuste bezuiniging geweest, maar het bespaarde geld wordt aan een Vuelta uitgegeven. En dat decadente gepraat over of 4,2 miljoen weinig geld is. Hou toch op man.

  En de eerste 5 miljoen, dus niet de 5 miljoen die na de start van de Tour ook nog uitgegeven moest worden door de gemeente, is 5 miljoen euro die weggehaald is uit andere potjes, waar dus ineen geen geld meer voor was, zoals de amateurkunst en andere sociale cohesie projecten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).