GroenLinks roept FC Utrecht op weer vrouwenteam op te richten | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks roept FC Utrecht op weer vrouwenteam op te richten | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks roept FC Utrecht op weer vrouwenteam op te richten

GroenLinks roept FC Utrecht op weer vrouwenteam op te richten
Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC
GroenLinks-raadslid Julia Kleinrensink maakt zich hard voor professioneel vrouwenvoetbal in Utrecht. FC Utrecht moet zich volgens haar inzetten om weer een team op te starten, zodat ook meisjes met talent zich kunnen ontwikkelen in de stad. Er zou tevens een talentprogramma moeten komen voor meisjes.

GroenLinks-raadslid Julia Kleinrensink maakt zich hard voor professioneel vrouwenvoetbal in Utrecht. FC Utrecht moet zich volgens haar inzetten om weer een team op te starten, zodat ook meisjes met talent zich kunnen ontwikkelen in de stad. Er zou tevens een talentprogramma moeten komen voor meisjes.

De oproep komt enkele uren voor de achtste finale van het WK in Frankrijk. Daar spelen de Nederlandse vrouwen tegen Japan. Ook refereert Kleinrensink aan de huldiging na het EK in Utrecht twee jaar geleden.

“Maar liefst 12.000 juichende supporters kwamen naar Lepelenburg of stonden feestvierend langs de singel om de leeuwinnen in het zonnetje te zetten. Speelster Shanice van de Sanden werd met veel enthousiasme onthaald als Utrechtse trots”, aldus Kleinrensink.

Talentprogramma

Er wonen meer vrouwen dan mannen in de stad, betoogt ze, en vrouwenvoetbal is de snelst groeiende tak van sport. “Maar Utrecht kent geen professioneel vrouwenvoetbal. En – wat mij nog meer verbaast – het kent alleen een talentprogramma voor jongens, niet voor meisjes.”

Kleinrensink vindt dat meisjes met talent in voetbal net als jongens een kans verdienen om dit te ontwikkelen. “Door ook meisjes toe te laten in het talentprogramma wordt het normaal dat zowel meiden als jongens sporten. Sterker nog, door jongens en meisjes samen te laten voetballen ontwikkelen beiden zich sneller volgens de KNVB. Een win-win voor iedereen dus”, aldus Kleinrensink.

Kansen in samenleving

Het raadslid schrijft dat FC Utrecht een mooie kans laat liggen. Het zou daarnaast ook passen bij hun eigen manifest waarin staat ‘FC Utrecht staat midden in de samenleving. Wij zijn oprecht betrokken bij alles wat om ons heen gebeurt’. “In onze samenleving is vrouwenvoetbal nog nooit zo populair geweest om te kijken én te spelen. En wil je groeien, dan is een verdubbeling van je potentiële doelgroep, namelijk vrouwen, een kans voor open doel.”

FC Utrecht had van 2007 tot 2014 al een vrouwenafdeling, maar die tak ging failliet. Kleinrensink denkt dat de tijd rijp is om meer te verdienen aan vrouwenvoetbal en denkt dat er ook meer sponsoren te vinden zullen zijn.

Ze sluit af: “Beste FC Utrecht, jullie eigen manifest spreekt over ‘er met het hart vol voor te gaan’. Maak dit waar door vrouwen dezelfde mogelijkheden te geven en voetbal voor iedereen te laten zijn. Ontwikkel een visie op de Eredivisie voor vrouwen en start alvast met het openstellen van het talentprogramma voor meisjes. Zorg dat Utrecht trots kan zijn. Want Utrecht verdient haar eigen Utrechtse Oranje leeuwinnen.”

26 Reacties

Reageren
 1. Pinguin3

  Nee he, gaan ze zich nu ook al bemoeien met vrouwenvoetbal? Een BVO (betaald voetbal Organisatie) is geen non profit organisatie. Alles in deze heeft te maken met commercie, geld dus. Utrecht heeft eerder wel een dames team gehad maar dat was commercieel niet meer haalbaar en is dus ook gestopt. Over populisme gesproken. Dit soort ballonnetje voor eigen gewin oplaten vlak voor een belangrijke wedstrijd.

 2. Koekfabriek

  Prachtig voor de bühne! Allemaal leuk en aardig om met (gemeenschaps)geld z’n team op te zetten maar als er dan vervolgens bij een gemiddeld dames eredivisie wedstrijd ongeveer 500 supporters op komen dagen is het logisch dat een (semi)professioneel team niet levensvatbaar is.

  Vooral dit stuk: ”FC Utrecht had van 2007 tot 2014 al een vrouwenafdeling, maar die tak ging failliet. Kleinrensink denkt dat de tijd rijp is om meer te verdienen aan vrouwenvoetbal en denkt dat er ook meer sponsoren te vinden zullen zijn”. Zonder enige onderbouwing denkt mevrouw dat het deze keer financieel wel haalbaar is. Op de schaal van absoluut deugen is het natuurlijk een heerlijk betoog waarbij de bal volledig bij FC Utrecht ligt.

 3. Katja

  Laat de club eerst financieel gezond worden, dan kijken we wel verder.

 4. Joris

  Vrouwenvoetbal in Utrecht? DOEN!

 5. trol

  Katja, wat is er ongezond dan? En als ze wel gezond zijn, moeten ze dan wel een damesteam oprichten?

 6. Fred

  Ten eerste denk ik niet dat de politiek zich hier mee zou moeten bemoeien, het gaat om een betaald voetbal organisatie.
  Ten tweede, als FCU een vrouwenteam (opnieuw) zou gaan opzetten en het is weer verliesgevend, dan gaat dat ook ten koste van het herenteam (eredivisie), en aangezien FCU ten opzichte van de concurrentie (subtoppers) al een matige begroting heeft, lijkt me dat niet zo’n goed plan.

 7. Katja

  @trol ; club zit nog met 2 miljoen in de rode cijfers. Dat lijkt mij ongezond.

 8. Koel Hoofd

  Studenten hebben geen tijd voor topsport, Utrecht heeft vooral vrouwelijke studenten….

 9. JdV

  Zou ik meteen doen. En dan de rekening sturen aan de gemeente.

 10. Scherpschutter

  Kom maar op, mevrouw Kleinrensink. Openbaart u de zorgvuldige keiharde berekeningen maar even waar uit blijkt dat dat FC Utrecht “kansen laat liggen, dat de tijd rijp is om geld te verdienen aan vrouwenvoetbal en dat de sponsoren in de rij staan”.

  En als u dit niet kunt, houdt u dit soort populistische kreten dan gewoon voor u, waarbij het ook prettig zou zijn als u eens zou ophouden met proberen om mannen en vrouwen eenzelfde sportieve potentie toe te dichten. De realiteit is nu eenmaal dat mannen een biologisch voordeel hebben (meer spierkracht, meer uithoudingsvermogen en beter ruimtelijk inzicht) over vrouwen. Ongeacht de discipline: er bestaat niet voor niets geen enkele fysieke sport ter wereld waar de vrouwelijke beste ter wereld de mannelijke beste ter wereld verslaat….

  En ook dat gedoe over mannen met vrouwen laten trainen met de veronderstelling dat beiden daar beter van worden. Zucht…Zet het Nederlandse mannenelftal tegen het Nederlandse vrouwenelftal en het wordt gewoon 20-0. Simpel. Daar worden de Nederlandse mannen absoluut niet beter van. Dat zijn trainingspotjes… De Nederlandse vrouwen worden er misschien wel ietsjes beter van op termijn, maar laten we in hemelsnaam stoppen met het sprookje dat ook mannen beter worden van trainen tegen vrouwen. Je wordt beter van trainen tegen de besten van de besten. Dat zijn vrouwen per definitie niet doordat ze biologisch nu eenmaal niet kunnen concurreren met mannen.

  Groenlinks en de (economische) realiteit: het blijft een ramphuwelijk.

 11. trol

  Afgelopen jaar zijn zwarte cijfers geschreven, bovendien worden tekorten door een particulier opgevangen. Maar dan is het alsnog een slecht idee om een amateursport gekunsteld toe te voegen aan de club. Indien de sport groeit (zowel sportief, als qua populariteit), dan zal dit vanzelf interessant worden.

 12. waldorff

  Reageerders zijn kennelijk vergeten dat de gemeente Utrecht heeft deze club meerdere keren het hoofd boven water weten te houden middels talloze financiële leningen / constructies. Dan mag dit best aan zo’n club gevraagd worden.

 13. Frits

  @Waldorff
  Zo is dat.

  Toen de FC in de problemen zat hield men, onder het motto van maatschappelijk belang, het handje op bij de gemeente.

  Nu is het tijd iets terug te doen.

 14. Fred

  @ Waldorff & Frits
  En…..dan gaan we dus een verliesgevend projectje doen ?
  Zodat de club misschien wel weer in financiële problemen raakt ? Lijkt me geen goed plan, als het realistisch is en financieel haalbaar, zal het er vanzelf wel van komen, ik geloof dat de wil er echt wel is bij FCU, daar zal het niet aan liggen.

 15. Harry

  @waldorff: Ware woorden! Dat schijnen al die zuurpruimen hierboven even vergeten te zijn.

 16. trol

  Waldorf: Er wordt door de club al relatief veel teruggegeven aan de gemeenschap. Iets dat van veel bijvoorbeeld andere subsidieprojecten niet gezegd kan worden.

  Het lijkt mij overigens beter dat er een bredere maatschappelijke invulling door een club als FC Utrecht wordt nagestreefd. De profcompetitie voor vrouwen is een geupgrade ameteurcompetitie. Als het professioneel rendabel wordt (zoals vrouwenhandbal in Duitsland en Denemarken) gebeurt het vanzelf.

 17. waldorff

  @fred trol: wat geeft de FC in godsnaam terug aan Utrecht? een club die de staat idioot veel geld kost omdat er bij elke wedstrijd weer veel politie /ME aanwezig moet zijn?
  Deze club is decennia lang een verliesgevend projectje geweest wat is gefinancierd op de kosten van de belastingbetaler. Laat ze nou ook hier meer eens (verplicht)aan meewerken-verliesgevend zijn ze toch al …

  https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10378986/gemeenten-worden-gegijzeld-door-voetbalclubs
  https://www.duic.nl/politiek/lening-galgenwaard-kost-gemeente-ruim-20-miljoen-dure-les/

 18. trol

  Owjeeee het politieargument…De kosten daarvan dalen al jaren en is op landelijk niveau verwaarloosbaar. De onderzoeken naar incidenten worden jaar in jaar uit enorm aangedikt. Bepaalde kansenjongeren uit krachtwijken kosten een stuk meer, of oprollen van wietkwekerijen…de meest kostenverslindende nutteloze politiebezigheid. Maar dat is de discussie niet.

  De lening (vordering) die je noemt dat is inderdaad een domme constructie die de gemeente is aangegaan. Maar vastgoed en grote geldbedragen, daar is de gemeente sowieso een prutspartij in. Dat weten we al lang (denk ook aan Kleppiere)

  Verder hebben ze al een aantal jaren aan vrouwenvoetbal besteedt. Wordt er btw en belasting betaald,…dus indirect wordt er teruggegeven, en is er een heel maatschappelijk traject. https://www.fcutrecht.nl/maatschappelijk/ o.a. met het wkz.

 19. Vak K

  @ Waldorf , weer zo’n linkse voetbalhater

  Weet je wat de gemeenschap veel geld heeft gekost? Muziekcentrum Vredenburg, de Uithoflijn, City 2030, en al die hopeloze plannen van Groen Links om de auto maar weg te pesten met leefstraten etc.

  Verdiep je eens goed in de materie…sinds FvS 11 jaar geleden de club overnam zit de club overal in de stad en provincie. Zelfs met reclame uitingen op het shirt. Truste Waldorf

 20. Koekfabriek

  @Waldorff
  FC Utrecht heeft net zoals andere BVO een maatschappelijke programma waarin zij zich in zetten voor ouderen en jongeren in de regio Utrecht. Tevens zitten er twee-wekelijks z’n 20.000 man/vrouw op de bank om ze te zien spelen (jaarlijks dus meer dan 300k bezoekers). Natuurlijk zitten er ook kosten aan verbonden qua politie inzit dit lijkt mij niet meer dan logisch aangezien de overheid het geweldsmonopolie heeft in de openbare ruimte.

  Nu kan je natuurlijk als niet voetballiefhebber afvragen of dat geld wat naar de FC gaat goed besteed is, maar dat is met al het gemeenschapsgeld.. Er gaan miljoenen naar een tram project waar veel Utrechters geen gebruik van (gaan) maken, er is subsidie voor kunst en cultuur waar maar een fractie van de Utrechters gebruik van maakt. Zo is het hele ov-netwerk van de stad/provincie Utrecht afhankelijk van subsidie (i.e. een verliesgevend project op kosten van de belastingbetaler).

  Als de gemeente Utrecht graag een damesvoetbal elftal wil zien is dat wat mij betreft begrijpelijk. Maar zorg dan of voor financiering (en/of beschouw het als een subsidieproject) of stel het als voorwaarde mocht de FC in de toekomst geld nodig hebben van de gemeente.

  Om zonder onderbouwing voor de bühne een mooi verhaal af te steken is niets meer dan populistisch gelul. Ze had ook het initief kunnen nemen om bedrijven en particulieren bij elkaar te brengen om de financiering rond te krijgen. Waarbij de liefhebbers zich bijv. konden intekenen op seizoenskaarten, blijkt er dan dat er duizenden mensen op zitten te wachten dan komt het geld vanzelf(met mogelijk opstartsteun van de gemeente). Welk bedrijf wil nou sponsergeld steken in een tak van sport waar geen tot weinig belangstelling is van supporters?

 21. Herman

  @Koekfabriek
  Die maatschappelijke programma’s zijn doekje voor bloeden om zogenaamd iets terug te doen.

  Dit als tegenprestatie voor heel heel veel geld (de club heeft stadion inclusief schulden diverse keren verkocht voor tientallen miljoenen en weer teruggekocht voor 1 euro) , heel heel veel overlast (hordes doorgesnoven en bezopen zogenaamde supporters teisteren de stad rond wedstrijden) en als toetje het imago van Utrecht dat iedere keer klappen oploopt door gedrag van FCU supporters.

  En dan als tegenprestatie met de selectie dagje naar zieke kinderen of thee drinken met eenzame bejaarden…..

 22. Fred

  @ Herman
  Het is heel simpel, als al die mensen (inclusief degenen die hier klagen) ook daadwerkelijk naar die wedstrijden gaan (gingen) van het dames-elftal, dan had het gewoon nog bestaan.
  Blijkbaar is er gewoon niet zo veel interesse in, en dus is het niet rendabel.
  Dus voor wat of wie zou FCU nu een grote dienst bewijzen om dan toch een dames-team aan te houden ?
  Men vind dat FCU iets terug moet doen voor het één en ander, maar….voor wie dan ? bijna niemand komt er naar kijken of volgt het.

 23. mark

  Politie en ME argument is complete nonsens. Theedrinken in Kanaleneiland kost wellicht een stuk meer. Net als het zinloos aanpakken van alles wat met drugs te maken heeft (echt waarom doen we dat??) Voetbal kost al jaren nagenoeg geen bovenmatige (evenementen hebebn nu eenmaal politieinzet nodig)inzet meer, ik zal het wobverzoek opzoeken wat een tweetal jaren geleden is gedaan, waaruit blijkt dat de inzet verwaarloosbaar is. Om de discussie nog zinlozer te maken: door de club en bezoekers wordt belasting (o.a. btw) betaalt, dus de kosten zijn zo al vergoed. Zo kan iedereen wel argumenten blijven bedenken 🙂

  Herman: Dus een vrouwenelftal is nuttiger dan een bezoek aan het WKZ of wekelijks grote groepen in de charityskybox ontvangen? Daarbij heeft de club al jarenlang iets teruggedaan door een vrouwenelftal te hebben, maar daar een aantal jaren geleden mee te zijn gestopt.

  Als Groen Links echt iets aan vrouwelijke talentontwikkeling wil doen, dan zouden ze eens dit soort zaken moeten aankaarten bij de o zo vrouwvriendelijke moskeebesturen, en vrouwvriendelijke islamitische scholen o.i.d. Maar op één of andere manier is dat lastig, of nee wacht: “cultuur”, daar moet je niks aan veranderen. Typisch Groen Links, populair gedrag, maar echte problemen (kansen) niet aanpakken.

  Verder ben ik wel benieuwd welke overlast je bedoelt, ik kan me geen grote incidenten herinneren de afgelopen jaren…
  Overlast is een relatief begrip. Ik ervaar overlast van hele andere zaken.

 24. Peter

  Gemeente heeft 1x financieel ingesprongen, de andere keer was met Midreth, daar kan de FCU niets aan doen. Maar de Gemeente heeft toen ook bouwgrond verkocht.

  Verder beurt de Overheid belasting over ieder verkocht kaartje, en moet de club ook belasting betalen. Maar dit is een zinloze discussie als regeerders vanuit hun eigen politiek hoekje reageren en reageren zonder kennis van zaken.

  Miljarden zijn er in de stad Utrecht over de balk gegooid met blunders van heb ik jou daar. Subsidies voor de gekste projecten, en nou klagen over de FCU waar 2 wekelijks bijna 20.000 supporters plezier aan beleven, en een deel van hun leven is!

  @ Waldorff, ga gezellig bij het hockey kijken….oeps…daar zijn ook miljoenen naar toe gegaan van onze centen.

 25. T

  Waldorf, voetbal levert qua centjes (financieel) de staat een hoop op. Qua dat betreft kan er nog veel meer ME en politie ingezet worden.

  Ontopic:
  In principe een leuk idee om weer pro vrouwen voetbal te faciliteren, maar wie zit hier op te wachten? Ik vond mijn prestatie gister avond om de tv 90 min lang op npo1 te houden groter dan de prestatie van de voetbalsters zelf.

  Naar mijn mening sloeg de hele wedstrijd nergens op. En tot zover het hele WK. Ik ben er van overtuigd dat een lokaal b4 elftal weet te winnen van het NL elftal. Geen tactiek, geen balgevoel, helemaal niets om van te zeggen; goed gevoetbald, mooie aanname, niets. Het WK tot nu toe heeft niks met professioneel voetbal te maken.

  Maargoed, tot dusver mijn mening over het huidige pro vrouwenvoetbal. Mijn grote vraag is dan: is er een markt voor professioneel vrouwen voetbal in Utrecht? De vraag zowel aan de mensen hier op duic als aan mevrouw Kleinrensink.

  Overigens, wat mij veel leuker lijkt, en ook meer van deze (of komende) tijd, is dat er helemaal geen onderscheid meer is in mannen en vrouwenvoetbal. Gewoon voetbal, iedereen die goed is zal professional zijn, vrouw of man, in het zelfde team.

 26. IKNOW

  Als de clubs zo’n maatschappelijk belang hebben waarom krijgen ze dan geen stuiver tijdens corona? Deze wereldvreemde vrouw heeft het over 12000 mensen, terwijl toen de mannen 2de werden er letterlijk miljoenen mensen op straat waren.
  De salarissen in het vrouwenvoetbal zijn veel te hoog en er wordt geen winst gemaakt. Nep professionaliteit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).