Het gelijk van Ben Swagerman - De Utrechtse Internet Courant Het gelijk van Ben Swagerman - De Utrechtse Internet Courant

Het gelijk van Ben Swagerman

Het is maandagochtend 3 september 2007, 09.00 uur. Locatie: stadion Galgenwaard. Ben Swagerman, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Utrecht, laat voorzitter Jan Willem Van Dop weten dat het geduld met hem op is. De voorzitter wordt per direct op non-actief gesteld. Het besluit slaat in als een bom. Financieel directeur Rob Venneman moet in bedwang gehouden worden. Politie wordt achter de hand gehouden in verband met mogelijke supportersacties. Want van Dop kan geen kwaad doen bij deze groep. Dat merkte Swagerman toen een aantal supporters bij hem in de tuin een pro- Van Dop demonstratie hielden.

Een uur later legt Swagerman aan de verzamelde pers en het stadionpersoneel uit waarom het ontslag onvermijdelijk was. Hij wijst daarbij nadrukkelijk op de controlerende taak van een Raad van Commissarissen. En die taak was onder van Dop niet uit te voeren. Swagerman zegt dat de club financieel en organisatorisch “in behoorlijk zwaar weer” is. Pogingen om inzicht te krijgen in de financiële positie van de club lopen op niets uit. Van Dop weigert stelselmatig essentiële informatie aan de RvC te geven. Er schijnt een garantiestelling voor Kevin VandenBergh te zijn, maar Van Dop heeft niets zwart op wit. De onderlinge communicatie is tot het nulpunt gedaald. Kortom, op zijn Hollands gezegd, Van Dop had schijt aan alles en iedereen. Twee dagen later vindt in Baarn een overleg plaats tussen de RvC en de geledingen van de club (supportersvereniging, de Business Associates en de Vrienden van FC Utrecht). Alle commissarissen zijn aanwezig. Ondernemer Peter Beukers legt omstandig uit hoe slecht de club wordt geleid, dat de nood hoog is en van Dop niet meer te handhaven is. Het heeft geen zin. De geledingen blijven achter van Dop staan en eisen zijn terugkeer. Swagerman constateert dat niet argumenten maar emoties bepalend zijn. Hij verzucht dat verder praten geen zin heeft.

Op donderdag dient het Kort Geding dat van Dop tegen de RvC heeft aangespannen. De rechtbank constateert onzorgvuldigheden in de ontslagprocedure en gunt de voorzitter zijn terugkeer. De RvC diende vervolgens haar ontslag in, want ze kon onmogelijk haar werk doen. Swagerman kreeg geen gelijk. Niet van de geledingen en niet van de rechter. Maar hij had natuurlijk wel gelijk.

Van Dop was een gevaar voor de club. Dat was ook de waarschuwing die Swagerman aan zijn opvolgers meegaf. Het leverde hem in plaats van waardering een tijdelijke verwijdering uit de bestuurskamer op. Jammer dat Frans van Seumeren geen behoefte had aan een serieuze overdracht van het dossier. Het had hem veel ellende kunnen besparen.

Het is dinsdag 15 november 2011. FC Utrecht presenteert rampzalige cijfers over het afgelopen boekjaar. Nieuwe directeur Wilco van Schaik zegt verbijsterd te zijn. Jacques van Ek, voorzitter van de RvC, heeft het over wanbeleid van Van Dop. “Wij werden onvoldoende en niet tijdig geïnformeerd. Tussentijdse rapportages kwamen te laat. Steeds weer werden we geconfronteerd met andere cijfers. Financieel en economisch is van Dop totaal niet geslaagd in zijn taak.” Het was op deze dinsdag dat Ben Swagerman eindelijk gelijk kreeg. Zouden de geledingen dat nu ook inzien? En ook interessant: waarom heeft van Ek de voorzitter er niet alsnog uitgegooid? Bang voor supporters in zijn tuin?

6 Reacties

Reageren
 1. Henk de Vries

  Ere wie ere toekomt Michael, eindelijk een goeie column. We moeten ons in alle eerlijkheid schamen voor de manier waarop we destijds met de procedures rond van Dop zijn omgesprongen. Ratio ipv emotie hadden ons een hoop ellende bespaard waarschijnlijk…

 2. Danny

  En dat mensen die het niet eens waren met het beleid van Swagerman zich in die tijd bedreigt hebben gevoeld, laten we achterwege? Net als de leugens die deze Swagerman in de media verspreidde over deze mensen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de manier waarop het ging op die 3e september 2007. Beveiligingsmensen (ingehuurd door Swagerman en zijn mensen voor een te hoge prijs) die vertegenwoordigers van de officiele SupportersVereniging FC Utrecht niet toelieten en hierbij uiterst dreigend overkwamen. De columnist heeft misschien best ergens een punt, maar elk verhaal heeft meerdere kanten…

 3. Martijn

  Goede blog, maar wat een ellende met dat voetbal, bij ongeveer iedere club zijn het dezelfde intriges.

 4. Patrick

  Danny, wat een flater sla je nu. Ben je even vergeten dat er in de tuin van Swagerman wat lieden kwamen? Maar goed dat hij en zijn gezin niet thuis waren. En die beveiliging was broodnodig. Niet de rollen omdraaien Danny!!!

 5. Henk de Vries

  Inderdaad Patrick. Lieden die uiterst dreigend over kwamen. Nee, die gasten van de supportsvereniging zijn zulke lieverdjes…

 6. Karel van vak O

  Danny, je maakt jezelf wel erg belachelijk. Maar dat weet je zelf ook wel jongen. Swagerman krijgt 3 jaar na dato hemelsbreed gelijk. Eerherstel en een schade vergoeding zou wel op zijn plaats zijn voor die man. Utreg zou hem terug moeten halen. Met van Schaik samen, dan zal het wel goed komen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).