Het grootste worsteltoernooi van Europa dit weekend weer in de Galgenwaard | De Utrechtse Internet Courant Het grootste worsteltoernooi van Europa dit weekend weer in de Galgenwaard | De Utrechtse Internet Courant

Het grootste worsteltoernooi van Europa dit weekend weer in de Galgenwaard

Het grootste worsteltoernooi van Europa dit weekend weer in de Galgenwaard
Weging Easter Wrestling Tournament Foto: Michiel van Ooijen
Het grootste worsteltoernooi van Europa wordt dit weekend voor de 48e keer georganiseerd door de Utrechtse worstelvereniging De Halter. “Verschillende teams van De Halter namen het bijna 50 jaar geleden voor het eerst tegen elkaar op. In de loop der jaren is het steeds groter geworden en inmiddels uitgegroeid tot een groot internationaal toernooi”, vertelt Marcel Verweij (49), trainer bij De Halter en mede-organisator van het toernooi.  

Het grootste worsteltoernooi van Europa wordt dit weekend voor de 48e keer georganiseerd door de Utrechtse worstelvereniging De Halter. “Verschillende teams van De Halter namen het bijna 50 jaar geleden voor het eerst tegen elkaar op. In de loop der jaren is het steeds groter geworden en inmiddels uitgegroeid tot een groot internationaal toernooi”, vertelt Marcel Verweij (49), trainer bij De Halter en mede-organisator van het toernooi.  

Inmiddels staat het toernooi internationaal hoog aangeschreven en doen er meer dan 825 deelnemers uit ruim 20 landen mee met een leeftijd tussen de 6 en 20 jaar. Het toernooi wordt niet meer bij De Halter in de Dichterswijk gehouden, maar in het complex van Stadion Galgenwaard. Veel van de deelnemers komen met hun ouders vanuit Oost-Europa, waar de sport veel groter is dan in Nederland.

Het toernooi heeft internationaal aanzien, ook de internationale bond – United World Wrestling – kijkt mee. “Die wil ons toernooi nu inlijven en op hun internationale kalender zetten.” Voorlopig ziet de organisatie dit nog niet zitten en houden ze het toernooi het liefst in eigen hand.

Het was druk bij de inschrijving vandaag

Worstelen: hoe werkt het?

Het is bij worstelen de bedoeling om iemand op de schouderbladen te laten vallen, dit heet een touché. Ook kan een wedstrijd worden beslist op punten, oftewel winnen ‘op superioriteit’: “Je kan geen winnaar zijn met alleen een rolletje, zoals bij judo”, zegt Verweij.

De sport heeft volgens Verweij even in het slop gezeten. In de periode 2006 tot 2008 heeft de worstelbond volgens hem veel steken laten vallen: “Er is niet geïnvesteerd in nieuwe opleidingen en nieuwe trainers.” Ook hebben de Nederlandse verenigingen stilgezeten, vindt Verweij. “Wij zijn in 2006 al een samenwerking gestart met basisscholen waarbij kinderen 6 weken de sport konden uitproberen. Aan andere verenigingen hebben we ook het dringend advies gegeven hier wat mee te doen. Maar dat is niet gebeurd, onder meer door een tekort aan vrijwilligers. Daar is het misgegaan”, denkt Verweij.

De laatste paar jaren gaat het echter weer de goede kant op met de sport en groeien de ledenaantallen. Jessica Blasca heeft, volgens de trainers, daarin een grote rol gespeeld: zij was de eerste Nederlandse dame die bij de senioren op een WK (2015) een 3e plek haalde. Ze kwalificeerde zich daarmee voor de olympische spelen in Rio. “Bij een jeugdtoernooi komt ze kijken en ze heeft een app-groep met talentvolle meiden”, zegt Leon van Os, ook trainer bij De Halter. Zo is Blasca voor de vrouwelijke worstelaars een voorbeeld en een idool.

Petie kijkt of hij genoeg is afgevallen

Snel een plasje doen voor de kilo’s

Al met al is het tijdens de weging op vrijdag in eerste instantie een ontspannen sfeertje. Tot de worstelaars bijna aan de beurt zijn om op de weegschaal te gaan staan. Toch wat zenuwachtig stappen ze op de weegschaal, maar gelukkig gaat het in bijna alle gevallen goed.

Iemand die vanochtend wel moeite had met op gewicht komen was de 10-jarige Petie Tel. Gelukkig stond zijn trainer klaar om hem ‘tot de laatste druppel te stimuleren’ om zijn gewicht te halen. Petie moet zich een klein uurtje inspannen, plassen en heeft uiteindelijk alleen een onderbroek aan. Daarmee lukt het ook Petie om zijn gewichtsklasse te halen.

Volgens Rebecca van de Laan (29), moeder van Petie, komt het door een misverstand tussen de drie trainers van Petie. Hij zou eigenlijk in een hogere gewichtsklasse uitkomen. Donderdag bleek hij in een lagere gewichtsklasse mee te doen en moest hij ineens een kilo afvallen: “Hij zat op een perfect gewicht. Ik vind het wel sneu voor hem, dit is nog nooit gebeurd. Gelukkig is het goed gekomen.”

Extra spanning op zo’n groot toernooi

De worstelaars kunnen zich voorbereiden op een stevig weekend. Het niveau van het toernooi is hoog en er komen veel toeschouwers op af. Het evenement wordt bovendien live gestreamd: “We gaan de hele wereld over”, zegt Verweij. De dochter van de Zweedse Camilla Dahlin (49) doet al voor de vierde keer aan het toernooi mee. “In Zweden heeft ze elke keer dezelfde tegenstanders, dus dit is goed voor haar ontwikkeling”, vertelt ze trots.

Vader en zoon Levai uit Hongarije

Tamas Levai (18) uit Hongarije heeft 6 of 7 keer meegedaan. Hij heeft het toernooi zelfs twee keer gewonnen en gaat dan ook wederom voor de winst: “Tot nu toe hebben we met ons team altijd medailles gewonnen op dit toernooi.” Het team bestaat uit 26 worstelaars en zes trainers. De hoofdtrainer is zijn vader: hij is dan ook ‘op de mat’ geboren, vertelt hij.

De weging zit er bijna op en iedereen kijkt uit naar zaterdag als de eerste wedstrijden om 10:00 uur beginnen. Zondag beginnen de wedstrijden ook om 10:00 uur en staan de finales gepland rond 12:00 uur. Dan gaan de jonge atleten van Israël tot aan Hongarije de strijd met elkaar aan. Er wordt geworsteld van de lichte tot aan de zware gewichtsklassen.

1 Reactie

Reageren
  1. [email protected]

    Worstelen is een topsport, waar respect en discipline hoog staan de meeste freefigthers hebben ook een worstel achtergrond.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).