Het jaar van FC Utrecht; Pep en Frans blikken terug op 2022 Het jaar van FC Utrecht; Pep en Frans blikken terug op 2022

Het jaar van FC Utrecht; Pep en Frans blikken terug op 2022

Het jaar van FC Utrecht; Pep en Frans blikken terug op 2022
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op. Deze keer een speciale editie, met een terugblik op afgelopen jaar.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op. Deze keer een speciale editie, met een terugblik op afgelopen jaar.

De eerste helft van het voetbalseizoen zit er al een tijdje op, maar ook het jaar is bijna voorbij. Pep en Frans blikken in deze eindejaarsspecial terug op het jaar van FC Utrecht. Daarnaast staan de broers uitgebreid stil bij het omstreden ontslag van Henk Fraser.

“Het is echt nooit saai bij FC Utrecht”, zo begint Pep. “Henk Fraser heeft het veld moeten ruimen nadat hij Amin Younes bij zijn keel heeft gegrepen. Het is niet goed te praten wat Fraser heeft gedaan, maar anderzijds komt de vertrutting van de maatschappij hier wel naar boven. Vroeger was er ontzag en een beetje angst voor een trainer. Hij was de baas en bij een ruzie kon de speler vertrekken. Tegenwoordig maken spelers de dienst uit.’’

Frans reageert. “Het ontslag van Fraser komt voornamelijk doordat de spelersgroep zich achter Younes heeft geschaard. De hiërarchie was daardoor onherstelbaar beschadigd en dus heeft onze vechtersbaas zijn conclusies getrokken. Thijs van Es en Kees Jansma zijn daarbij in deze zaak de grote fatsoensrakkers. Ze hebben zogenoemde experts geraadpleegd en geroepen dat als Fraser zelf niet op zou stappen de club hem alsnog naar huis zou sturen. In deze kwestie was deugen voor de buitenwereld blijkbaar belangrijker dan het sportieve belang van de club.’’

Frans gaat verder in op het incident tussen (voormalig) trainer en speler. “Waar er twee vechten, hebben er ook twee schuld. Fraser herkende zichzelf niet terug in wat hij heeft gedaan. Dan moet Younes echt het bloed onder de nagels van Fraser vandaan hebben gehaald. Binnen de directie van de club hebben we genoeg moraalridders rondlopen. Als die beleidsmakers consequent zouden zijn, dan sturen ze Younes per direct terug naar de club waar hij van is gehuurd.”

Eten en zwemmen
Het ontslag van Henk Fraser en de komst van een nieuwe trainer blijft een beladen onderwerp. Toch is er nog veel meer gebeurd in het afgelopen jaar. Pep wil het seizoen kort samenvatten. “Moeizaam en armoedig zijn de juiste woorden voor 2022. We zijn vier trainers verder en hebben weinig sprankelend voetbal gezien. De resultaten vielen het afgelopen jaar te veel van geluk in elkaar.” Frans vult verder aan. “ Er zijn ook wel hoogtepunten op te noemen. De uitwedstrijd tegen Volendam was echt genieten. Iedereen heeft lekker gegeten, in het stadion zorgde zwarte piet voor het entertainment en na afloop hebben we met zijn allen nog even lekker gezwommen. Dat zijn toch de dagen die je niet snel vergeet.’’

Utregsvoetbal
Pep wil na de grappen van Frans tot slot nog een serieuze pas op de plaats maken. “We zijn allemaal blij als FC Utrecht wint, maar we houden ook van een vechtersmentaliteit op het veld. Pijnlijk genoeg hebben we veel gebrek aan inzet gezien het afgelopen jaar. Als supporters rijden we het hele land door om onze club te zien spelen, maar we hebben er weinig voor teruggekregen. Laten we hopen dat de supporters zich in het nieuwe jaar meer kunnen gaan identificeren met echt Utregsvoetbal. We willen meer strijd, passie en beleving zien. Als dat lukt gaan we een hele mooie tweede seizoenshelft tegemoet.’’

6 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Grinnekend worden de rellen in Volendam weer gebagataliseerd, en de kwestie Fräser vindt men vertrutting. Wat een fijne club is het toch!

 2. Lancee

  Het is jammer, dat van Seumeren zich altijd laat adviseren door kontekruipers, die eigenlijk altijd al outsiders waren in de voetbalwereld.
  Na al die debacles met trainers en spelers zou hij zich toch eens achter de oren moeten krabben.
  Van Seumeren is een beste kerel, met hart voor de club, misschien moeten zijn adviseurs, dat gevoel ook eens hebben. In plaats van snabbelaars, die meekijken
  Godzijdank komt nu met Silberbauer, iemand met een oprecht hart voor de club, die misschien een frisse wind door de club en hoofd van van Seumeren kan laten waaien,

 3. Vak J

  Inderdaad broertjes, het land vertrut en verwoked, door een generatie en media die dit blijkbaar op nummer 1 hebben staan. Ondertussen kweken daardoor een generatie die niets meer kan hebben, ik schaam me er kapot voor als Nederlander!

 4. Yoshua

  Belachelijk dat je als trainer niet eens je personeel bij de keel mag grijpen.
  Denk wanneer de vader en broer zouden werken ze het normaal vinden om een paar maal per jaar klappen te krijgen van de werkgever.

  Ik denk niet dat vader en broer zelf hebben meegedaan met de duatlon van Volendam.
  De Utrecht Supporters rende de 1500 meter sneller dan Usain Bolt, zwommen de grachten van Volendam drie maal sneller dan Pieter van den Hoogenband.

  We gaan de 6e plek dit jaar aanvallen, zegt de nieuwe trainer.
  Lukt dat niet dan gaan de supporters altijd nog door als de Ultra snel zwemmers en renners van de eredivisie.

 5. vak K

  @ Joshua

  Lul niet zo slap man, de 2 Utechters die in het slootje sprongen waren van een vriendengroep en geen harde kern, anders hadden die stoere joggies met klompen en al het IJsselmeer in gesprongen.

 6. Utrechtvoorutrecht

  Als je wedstrijd na wedstrijd teleurgesteld bent, maar je gaat wel mopperend en chagrijnig naar de volgende, aan wie ligt het dan? Supporters van het type “zie je wel, ze kunnen niks” kan de club missen als kiespijn. Schreeuw, zing en juich gewoon 2x 45 minuten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).