Het leven van een voetbalvader: De scout | De Utrechtse Internet Courant Het leven van een voetbalvader: De scout | De Utrechtse Internet Courant

Het leven van een voetbalvader: De scout

Het leven van een voetbalvader: De scout
Een zaterdag zonder voetbal bestaat voor veel jongetjes en meisjes niet. En daarmee ook niet voor hun ouders. Vincent Alkemade schrijft op DUIC over zijn zoon die in het komende seizoen bij FC Utrecht mag voetballen. Hoe gaat het hem en zijn vader af? Vandaag aflevering 4 – de scout.

Een zaterdag zonder voetbal bestaat voor veel jongetjes en meisjes niet. En daarmee ook niet voor hun ouders. Vincent Alkemade schrijft op DUIC over zijn zoon die in het komende seizoen bij FC Utrecht mag voetballen. Hoe gaat het hem en zijn vader af? Vandaag aflevering 4 – de scout.

Als ik eerlijk ben dan went het niet als er scouts staan langs de kant van het veld. Het levert altijd een wat onrustige sfeer onder de ouders op. Hoe doet mijn zoon het vandaag? Komen ze voor hem of iemand anders? Dat er scouts komen is niet vreemd, want het team is een in het oog springende bundeling van talent. Neemt niet weg dat de impact van deze bezoekers op mij nog steeds groot is. Een tijdje geleden liep de spanning onverwachts hoog op toen alleen de komst van de scout van FC Utrecht was aangekondigd.

Deze zaterdag hebben we de rollen eens omgedraaid. Mijn vrouw C. gaat mee naar de voetbal en ik stort mij op een schilderklus in de keuken. Ik mis niet graag een wedstrijd en hou allerminst van klusjes, maar het moet er toch een keer van komen. Ik besluit stoer de schimmelplekken in de keuken schoon te maken en te schilderen. Tijdens het schilderen volg ik de appjes met de tussenstanden. De wedstrijd gaat de goede kant uit.

We zijn inmiddels bekend met het fenomeen scouting. Vitesse blijkt mijn zoon zelfs al een half jaar in het geniep te volgen en ook bij PSV staat hij op de radar. C. belt mij op dat er onaangekondigd nu ook iemand van PSV langs de lijn staat. “Hij draagt een jas met PSV logo en hij praat met het hoofd onderbouw van onze club.” Nu slaat bij mij de paniek toe. Van schrik zet ik de kwast in de verkeerde pot, die met keukengerei. “Je moet hierheen komen en met die mannen praten. Achterhalen wat ze doen”, zegt C. tot slot.

Ik spring direct op de fiets naar het sportpark. De tweede helft is nog maar net begonnen als ik van de fietsenstalling in een drafje richting het veld ga. De scout is kennelijk even weg want ik kan hem niet vinden aan de rand van het veld. Met verhoogde hartslag volg ik de wedstrijd om tussentijds telkens te scannen wie er rond het veld staan. Ik zie allerlei ouders en andere toeschouwers maar geen persoon met een PSV-trainersjas aan. De wedstrijd is voorbij en we praten langs de kant nog wat na met andere ouders. Er lopen wat mensen achter ons langs als C. fluistert, “Daar, achter je. Dat is ‘m! Nu niet te opzichtig omdraaien.”

Ik probeer mij in een zowel vloeiende als nonchalante beweging om te draaien. Ik kijk hem recht in de brillenglazen. Zie ik dat nou goed? Ik sluit een tel mijn ogen en kijk nog een keer in de brillenglazen. Ik schiet in de lach en de spanning verlaat direct mijn lijf. De scout van PSV is gewoon een man van onze club die het leuk vindt om in trainersjassen van topclubs te lopen.

Gekoppelde berichten

Vincent Alkemade

Vincent Alkemade

Een zaterdag zonder voetbal bestaat voor veel jongetjes en meisjes niet. En daarmee ook niet voor hun ouders. Vincent Alkemade maakt het allemaal mee als voetbalvader. Hij schrijft op DUIC over zijn zoon die in het komende seizoen bij FC Utrecht mag voetballen.

Profiel

2 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Leuk om te lezen dat deze vader eerlijk is en dat hij het scouten van zijn kind belangrijk vindt.
  Mijn neefje is van zijn 9e tot zijn 13e door diverse clubs gescout.
  Hij is een Utrecht fan, maar heeft altijd geweigerd om bij de FC te gaan.
  Hij wilde bij de jongens en meisjes in zijn elftal blijven spelen.
  Op zijn 13e was hij het gezeur van de FC, Ajax, zijn eigen club helemaal zat.
  Hij doet nu aan atletiek en is daar ook erg goed in.
  Triest dat amateurclubs kinderen blijven pushen wanneer ze worden gescout voor een prof club om weg te gaan.
  Het plezier van het kind doet er totaal niet toe.
  Deze vader ziet zijn kind ook als handelswaar, die wordt zenuwachtig van een man in een PSV jas.
  Hoop dat zijn kind gewoon kind mag zijn en plezier beleefd aan het spelletje.

 2. Farxan

  kan je me beter maken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).