Het is nu zeker: Vuelta start in 2020 in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Het is nu zeker: Vuelta start in 2020 in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Het is nu zeker: Vuelta start in 2020 in Utrecht

Het is nu zeker: Vuelta start in 2020 in Utrecht
In 2015 ging de Tour de France van start in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De Spaanse wielerronde Vuelta start definitief in 2020 in Utrecht. Directeur van de wielerwedstrijd Javier Guillén heeft dat maandag 10 december aan burgemeester Jan van Zanen laten weten.

De Spaanse wielerronde Vuelta start definitief in 2020 in Utrecht. Directeur van de wielerwedstrijd Javier Guillén heeft dat maandag 10 december aan burgemeester Jan van Zanen laten weten.

De ploegenpresentatie, de start met een ploegentijdrit en de finish van de tweede etappe zijn in augustus 2020 in Utrecht. De tweede etappe start in ’s-Hertogenbosch, de derde etappe trekt door Noord-Brabant en heeft Breda als start- en finishplaats.

De gemeenten Breda, ’s-Hertogenbosch, Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht hebben enthousiast gereageerd op de definitieve toekenning van de grote wielerronde. De betrokken provincies en steden willen van de Vuelta 2020 een feest maken voor en door inwoners. Niet alleen langs het parcours zelf, maar ook in de aanloop van de Vuelta-start moeten er festiviteiten georganiseerd worden.

Javier Guillén en Jan van Zanen

Salida official
Vuelta-directeur Guillén kijkt uit naar de ‘Salida oficial’ in Nederland. De gemeente Utrecht vervult hierin een coördinerende rol. Het initiatief voor de Nederlandse Vuelta-start kwam van het Business Peloton Utrecht (BPU). Dit is een zakelijk netwerk voor Utrechtse bedrijven en instellingen met een passie voor de wielersport. BPU benaderde begin 2017 de Utrechtse en Brabantse overheden.

Per 1 januari 2019 start de voorbereiding op de Vuelta 2020 met de inrichting van een projectorganisatie. De Vuelta wordt mogelijk gemaakt door de vijf overheden. Voor de start is uiteraard financiering nodig. De overheden betalen zo’n 6,4 miljoen euro, maar ook vanuit het bedrijfsleven is 6 miljoen euro nodig. Daar is nu zo’n 5,1 miljoen euro van opgehaald.

Na een etappe van de Giro d‘Italia in 2010 en de start van de Tour de France in 2015 is dit de derde grote wielerwedstrijd die naar Utrecht komt. De Spaanse ronde duurt drie weken en start elk jaar in augustus.

Jan van Zanen: “Het is een feest La Salida Official in 2020 te mogen organiseren. Een feest door en voor onze inwoners. Utrecht is een echte fietsstad en met deze de start de enige stad ter wereld tot nu toe die de drie grote wielerrondes mag verwelkomen.” Zowel de Vuelta-organisatie als de gemeente Utrecht geeft aan dat duurzaamheid een centraal thema moet hebben tijdens de start van de wielerronde. Van Zanen zei daarover: “Het wordt een van de groenste sportevenementen dat je ooit gezien hebt.”

17 Reacties

Reageren
 1. Tom

  Geweldig nieuws! Als het net zo’n feest wordt als met de tourstart dan wordt het een fantastisch weekend!

 2. Ralph

  Fantastisch ! ?

 3. Wiel Renner

  @ Tom

  Natuurlijk wordt het niet net zo geweldig als de tourstart. Zo’n uniek feest laat zich niet herhalen. Deze amechtige en kostbare poging tot herleving is daarom tot mislukken gedoemd.

 4. Fabian

  Super mooi evenement en hopelijk ook mooie activiteiten er omheen. Gaaf om de profs weer in de buurt te zien trainen.

 5. w

  deceptie in de maak, en vrijwel zeker niet zo’n geweldig tropisch weer als met tourstart

 6. BramD

  Geef het volk brood en spelen….

 7. Wouter

  Ik hoop op weer een mooi evenement! Ploegentijdrit wordt in elk geval mooi om te zien.

  @w: knap dat je zelfs over het weer al pessimistisch bent…

 8. Piet

  @Wiel renner, Tuurlijk wordt dit wel zo’n feessie als voorheen. Als azijnpissers als jij maar ver weg blijven van het parkoer!

 9. Marko

  Fantastisch nieuws. Hopelijk wordt het net zo’n groot feest als de Giro in 2010. Toen was half Utrecht in het roze, dus dit keer half Utrecht in het Rood.

 10. Graagzelfs

  Geld zat voor zo’n evenement. Je moet wat met al die erfpacht die binnen is geharkt. Belachelijk.

 11. w

  @Wouter
  nee dat begrijp je verkeerd, ik bedoel dat de Tourstart moelijk te overtreffen zal zijn qua weer en sfeer destijds

 12. Utrechter

  Toch interessant, dat de overheden liever 6,4 miljoen euro uitgeven aan een fietswedstrijd dan aan het volledig verdiept aanleggen van de NRU waardoor de inwoners van Overvecht een substantieel betere leefomgeving zouden krijgen. Of aan het langer openhouden van sportfaciliteiten zoals zwembaden voor eigen inwoners. Ik wil hier niet zitten zuurpruimen en ik gun wielerliefhebbers hun feestje maar dit is echt een totaal verkeerde inzet van belastinggeld en wel zo’n €40 per Utrechts huishouden die daar stuk voor stuk ongevraagd aan mee betalen.

 13. Jelle

  Superleuk dit. En prima dat er ook geld naar dit soort dingen gaat.

 14. M. uit O.

  @Utrechter: Er wordt gesproken over overheden. Meervoud. Dus niet alleen gemeente Utrecht, maar ook provincie Utrecht, provincie Noord Brabant, gemeente ‘s-Hertogenbosch en gemeente Breda. Waar ik mij kan voorstellen dat provincie Utrecht een belang heeft bij/in de NRU, kan ik mij dat bij de overheden van beneden de rivieren nauwelijks indenken.

 15. Bertje 030

  Het bijzondere is dat de Tourstart perfect geregeld was, dit zal bij de Vueltastart niet anders zijn, in schril contrast met de aanleg van de uithoflijn, het Vreeburg mozaïek, enz. tijd voor een studie hierover??

 16. katja

  Augustus 2020, gelet op de klimaatverandering wordt het een hete maand. Of de Vueltastart ( De Tour de Franceis tenslotte het grootste wielerevenement ter wereld) net zo’n succes wordt is twijfelachtig…maar laat Utrecht maar weer van zijn beste kant zien (met helaas een ingepakte Domtoren, dus niet er onderdoor…).

 17. isabelle

  6,4 miljoen Euro om het ego van B&W te voeden.

  Helemaal eens met alle reacties die wijzen op hoe dit geld WEL nuttig besteed had kunnen worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).