Historische zege FC Utrecht op rood aangelopen PSV | De Utrechtse Internet Courant Historische zege FC Utrecht op rood aangelopen PSV | De Utrechtse Internet Courant

Historische zege FC Utrecht op rood aangelopen PSV

FC Utrecht heeft zaterdagavond een historische zege op PSV geboekt. In het vijftigste onderlinge competitietreffen tussen beide ploegen in Utrecht wist de thuisploeg niet alleen voor het eerst sinds 16 september 2012 van de Eindhovenaren te winnen, de 3-0 in Stadion Galgenwaard betekende bovendien de grootste zege op PSV in de geschiedenis.

Vrijdagmiddag zei John van den Brom tegen DUIC Sport dat geduld het sleutelwoord zou zijn tegen PSV, dat al vijftien duels zonder nederlaag was. De hoofdtrainer startte zonder diepe spits, maar mét Joris van Overeem. De langdurig geblesseerde middenvelder maakte daarmee zijn eerste minuten in de eredivisie dit seizoen. Zijn basisplaats ging ten koste van aanvaller Issah Abass, die twee weken geleden tegen Vitesse nog mocht starten. Met vier veelvuldig van positie wisselende middenvelders ging de thuisploeg op jacht naar een resultaat tegen de gasten uit Eindhoven.

Steunbetuiging voor Ihattaren

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie klapte FC Utrecht er vol op. PSV had daardoor grote moeite om in de wedstrijd te komen, tegelijkertijd creëerde de ploeg van Van den Brom geen enkele kans in de eerste helft. Het enige ‘hoogtepunt’ in de eerste 45 minuten was de massale steunbetuiging van de vrijwel uitverkochte Galgenwaard voor PSV’er Mohamed Ihattaren. De 17-jarige Utrechter in Eindhovense dienst verloor onlangs zijn vader en werd in de 24e minuut met een massaal applaus een hart onder de riem gestoken. Een steunbetuiging die hem zichtbaar emotioneerde.

De tweede helft was amper een minuut of drie onderweg of de ruim 22.000 toeschouwers in Stadion Galgenwaard zagen hoe FC Utrecht met enig fortuin op voorsprong kwam. Sander van de Streek speelde zichzelf bij een ingooi knap vrij tussen drie PSV’ers, sprintte met de bal richting het doel van Jeroen Zoet en zag zijn afstandsschot via het been van Nick Viergever achter de PSV-goalie in het doel ploffen. Weliswaar gelukkig, maar zeker geen onverdiende voorsprong. De goal van Van de Streek was daarnaast de duizendste thuisgoal van FC Utrecht in de Eredivisie.

Uiterste krachtinspanning Paes

Na de goal van Van de Streek deed PSV er een schepje bovenop, maar onder aanvoering van captain Willem Janssen hield de verdediging prima stand tegen de aanvalsdrift van de mannen van Mark van Bommel, die wel kansjes kregen, maar niet tot scoren kwamen. Na een minuut of twintig komt de Eindhovense storm tot een stop wanneer Viergever met een smerige overtreding zijn voormalige ploeggenoot Bart Ramselaar uit de wedstrijd trapte. Makkelie gaf in eerste instantie geel aan de verdediger, maar na tussenkomst van VAR en het zeer kort bekijken van de beelden, kreeg Viergever de rode kaart voorgehouden.

Zeven minuten later volgde een haast identieke situatie toen Jorrit Hendrix buiten het zicht van Makkelie hard doortrapte op Simon Gustafson. Na tussenkomst van de VAR en het zien van de beelden wist Makkelie opnieuw genoeg: ook Hendrix kon gaan douchen. Stadion Galgenwaard begon vervolgens vast aan een feestje, het tot dan goed georganiseerde en sterk spelende FC Utrecht zou de voorsprong met nog een kwartier te spelen toch niet meer weggeven?

Geschiedenis geschreven

Een kleine tien minuten voor tijd maakte Adam Maher aan eventuele onzekerheid een eind door vanaf een meter of 25 de bal buiten het bereik van Zoet in het doel te schieten. Maar ook na de 2-0 was de honger van FC Utrecht nog niet gestild, de spelers roken dat er geschiedenis geschreven kon worden. Dat resulteerde uiteindelijk in blessuretijd in de 3-0 van Sean Klaiber, na een prachtige steekpass van invaller Urby Emanuelson.

Door de zege op PSV is FC Utrecht niet alleen naar de vijfde plaats op de ranglijst geklommen, het liep bovendien drie punten in op concurrent AZ dat zaterdagavond verloor van SC Heerenveen. Volgend weekend wacht voor Van den Brom en zijn manschappen de uitwedstrijd op Het Kasteel tegen Sparta, dat bij een zege vanmiddag bij FC Groningen over FC Utrecht heen kan op de ranglijst.

DUIC Sport sprak na afloop van de wedstrijd met doelpuntenmaker Sander van de Streek en de van blessureleed teruggekeerde Joris van Overeem.