Jean-Paul De Jong debuteert dankzij invaller Dessers met gelijkspel | De Utrechtse Internet Courant Jean-Paul De Jong debuteert dankzij invaller Dessers met gelijkspel | De Utrechtse Internet Courant

Jean-Paul De Jong debuteert dankzij invaller Dessers met gelijkspel

Met zijn zevende van het seizoen zorgde Cyriel Dessers voor de gelijkmaker. Foto: FCUtrecht.nl
De eerste wedstrijd van FC Utrecht met clubicoon Jean-Paul de Jong als hoofdtrainer, is geëindigd in een gelijkspel. In Stadion Galgenwaard werd het vrijdagavond 1-1. Invaller Cyriel Dessers voorkwam een kwartier voor tijd dat De Jong begon met een nederlaag.

Ondanks de trainerswissel was er in het veld weinig anders dan onder de vorige hoofdtrainer Erik ten Hag. De enige wijziging in de basiself ten opzichte van het verloren uitduel bij NAC Breda was Robin van der Meer als linksback. Hij mocht beginnen omdat Urby Emanuelson vanwege de schorsing van Rico Strieder een linie was doorgeschoven.

Weinig enerverende eerste helft

De eerste helft viel er weinig te genieten in Galgenwaard. Sander van de Streek schoot na acht minuten spelen na een fraaie dribbel van Zakaria Labyad net naast, terwijl Willem Janssen halverwege het eerste bedrijf koppend net iets tekort kwam bij een vrije trap van Yassin Ayoub. Aan de andere kant was AZ dreigend via Guus Til en Teun Koopmeiners, maar zij slaagden er niet in David Jensen te verslaan.

Tien minuten na rust stond de Deense goalie aan de grond genageld bij een afstandsschot van Jonas Svensson. Het schot van de Noor leek van richting veranderd en zorgde voor een op dat moment onverdiende voorsprong voor de gasten uit Alkmaar, die eerder in de tweede helft goed wegkwamen bij een kanonskogel van Mark van der Maarel.

Knieblessure Van de Streek

Jean-Paul de Jong greep direct na de treffer in en haalde Emanuelson naar de kant voor Dessers en liet zijn ploeg opportunistischer voetballen. Dat leidde al binnen enkele minuten tot een grote kans voor Sean Klaiber, maar De Jong zag langs de zijlijn hoe het schot van de middenvelder kracht miste. Na iets meer dan een half uur spelen moest de nieuwe hoofdtrainer zijn tweede wissel toepassen, nadat Van de Streek met een op het oog zware knieblessure op een brancard van het veld werd gedragen. Odysseus Velanas was zijn vervanger.

Die tegenslag bracht de thuisploeg echter niet van de wijs, op karakter forceerde FC Utrecht de gelijkmaker. Een prima uittrap van Jensen kwam een kwartier voor tijd terecht in de voeten van Gyrano Kerk, die richting het doel van Marco Bizot opstoomde. Labyad beroerde de bal weliswaar nog licht, maar liet het buitenkansje aan Dessers die de bal simpel in het doel van AZ schoof: 1-1.

Forceren

John van de Brom probeerde vervolgens met nieuwkomer Oussama Idrissi nog wat te forceren, maar het meeste gevaar bleef van de thuisploeg komen. FC Utrecht slaagde er echter niet in de eerste wedstrijd onder leiding van De Jong om te zetten in een zege.

Woensdag mogen de manschappen van De Jong opnieuw aan de bak, dan wacht in Stadion Galgenwaard de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord. Tot slot van een loodzware week komt zondag 28 januari Ajax naar Utrecht.