Jacob Mulenga schiet FC Utrecht langs SC Cambuur | De Utrechtse Internet Courant Jacob Mulenga schiet FC Utrecht langs SC Cambuur | De Utrechtse Internet Courant

Jacob Mulenga schiet FC Utrecht langs SC Cambuur

FC Utrecht heeft met 1-0 gewonnen van SC Cambuur. Het doelpunt werd in de tweede helft gemaakt door Jacob Mulenga.

FC Utrecht-trainer Jan Wouters had twee wijzigingen in de basisopstelling aangebracht ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen NAC Breda. Middenvelder Adam Sarota en aanvaller Jacob Mulenga stonden nu in de basis. Cedric van der Gun en Juan Agudelo begonnen daardoor op de bank.

Henk de Jong had de opstelling van SC Cambuur maar op één plaats gewijzigd: Erik Bakker stond in de basis ten koste van Paco van Moorsel. Voormalig jeugdspeler van FC Utrecht Ramon Leeuwin was de aanvoerder van de Friezen.

Sprankelend begin
In het eerste kwartier golfde het spel heen en weer en viel er veel te beleven in Stadion Galgenwaard. In de tweede minuut werkte de Utrechtse verdediging een gevaarlijke kopbal weg na een vrije trap van SC Cambuur op de rand van het strafschopgebied. Meteen daarna kwam Jacob Mulenga vrij voor SC Cambuur-keeper Leonard Nienhuis te staan. Maar, voordat hij kon uithalen werd hij wegens buitenspel afgefloten door scheidsrechter Björn Kuipers. Een minuut later scheerde een diagonaal schot van Mulenga over de lat van het Friese doel. Daarna gleed Mulenga een voorzet van Tommy Oar bijna binnen en loste Steve De Ridder een schot van grote afstand. Aan de andere kant kreeg Erik Bakker twee kansen. Eerst verdween een schot van hem in de handen van FCUtrecht-doelman Robbin Ruiter en daarna plukte Ruiter een bal van zijn voet voordat hij gevaarlijk werd. Vlak voordat het eerste kwartier verstreken was, keerde Ruiter met veel moeite een venijnig schot van Jody Lukoki.

FC Utrecht drukt en SC Cambuur countert
In het laatste half uur van de eerste helft had FC Utrecht veruit het meeste balbezit en speelde op de aanval. SC Cambuur beperkte zich tot het plaatsen van counters. Een vrije trap van Toornstra op dertig meter afstand van het doel werd door de muur van richting veranderd en ging over. Even later nam Toornstra vanaf de rand van het strafschopgebied weer een vrije trap. Zijn gekrulde schot ging net langs de kruising.

Na bijna een half uur spelen rondde Mulenga een goedlopende aanval bijna doeltreffend af, maar Nienhuis redde. Kort daarna voorkwam Nienhuis stijlvol dat een snoeihard schot van Adam Sarota wel raak was.

Aan het eind van de eerste helft kopte Mulenga achterwaarts op De Ridder. Voordat De Ridder iets kon doen, werd hij wegens buitenspel teruggefloten door Kuipers.

Tweede helft
Binnen een minuut na de rust was het bijna 1-0 voor FC Utrecht toen SC Cambuur-verdediger Martijn van der Laan een voorzet van Mark van der Maarel op zijn eigen lat schoot. In de 51e minuut was Cambuur bijna op voorsprong gekomen door Martijn Barto. Hij schoot echter in het zijnet.

1-0
Een paar minuten later was FC Utrecht succesvol. De Ridder tikte de bal door naar Mulenga die de goedlopende aanval af met een bekeken schuiver afrondde.

Daarna kreeg de uitstekend spelende Mulenga nog twee kansen, maar die leverden niets op. Eerst stond hij buitenspel en daarna was Nienhuis net iets eerder bij de bal.

Na ruim een uur spelen kreeg Lucas Bijker, aan de kant van SC Cambuur, de rode kaart van scheidsrechter Kuipers omdat hij een vrij zware overtreding op Adam Sarota had begaan. SC Cambuur moest verder met tien man, maar wist het FC Utrecht toch nog moeilijk te maken. Vooral de in het veld gekomen Nigeriaan Bartholomew Ogbeche en Marcel Ritzmaier werden af en toe gevaarlijk.

FC Utrecht probeerde de voorsprong uit te bouwen. Een schot van Juan Agudelo ging rakelings voorlangs en een kopbal van de voor een leeg doel staande Mattieu Delpierre ging naast.

Het bleef 1-0 en daarmee boekte FC Utrecht een verdiende en zeer nuttige overwinning. FC Utrecht heeft nu 35 punten uit 30 wedstrijden en heeft vanavond een goede stap gezet.

FC Utrecht – SC Cambuur (0-0) 1-0

1-0 56’ Jacob Mulenga

Toeschouwers: 17.531

Scheidsrechter: Björn Kuipers

Gele kaarten:
23’ Mohamed El Makrini
85’ Martijn van der Laan