Kampong prolongeert landstitel - De Utrechtse Internet Courant Kampong prolongeert landstitel - De Utrechtse Internet Courant

Kampong prolongeert landstitel

Kampong prolongeert landstitel
Kampong kampioen 2018
In een spectaculaire derde finale-wedstrijd heeft Kampong de landstitel van 2018 gewonnen. Na een overwinning (shoot-outs) en een nederlaag was dit derde beslissende duel de laatste horde die Kampong moest nemen om net als vorig jaar de landstitel te winnen.

In een spectaculaire derde finale-wedstrijd heeft Kampong de landstitel van 2018 gewonnen. Na een overwinning (shoot-outs) en een nederlaag was dit derde beslissende duel de laatste horde die Kampong moest nemen om net als vorig jaar de landstitel te winnen.
Stadion de Klapperboom zat met ruim 4.000 mensen bomvol met voornamelijk in blauw geklede Utrechters. Met toeters en trommels zorgden ze in het prachtige weer voor een geweldige hockeysfeer. Burgemeester Jan van Zanen en wethouder Paulus Jansen deden enthousiast mee op de tribune.

Luijkx man van het eerste kwart

Jasper Luijkx zorgde voor de eerste beroering op de tribunes. Eerst kwam hij alleen voor de keeper te staan, maar wipte de bal net over de goal van Jan de Wijkerslooth. De tweede kans voor Luykx was wel raak. Het voorwerk was van Robbert Kemperman die bereikte met een diagonale pass Bjorn Kellerman. Die laatste tikte de bal in één keer door naar Jasper Luijkx. Hij rondde koelbloedig af. Het was voor het eerst dat Kampong deze play-offs op voorsprong kwam. In alle eerdere wedstrijden kwam Kampong op 1-0 achter, waarna de gelijkmaker volgde. Alleen zaterdag tegen Amsterdam was dat niet genoeg om shoot-outs te bereiken.
Op slag van rust kwam Amsterdam op gelijke hoogte door een goal van Pruyser. Pruyser was zaterdag ook al de plaaggeest van Kampong die met twee goals zorgde voor de Amsterdamse winst.

fotograaf Maurice de Wert

De tweede helft werd het spel feller, Amsterdam werd een paar keer door keeper Jan de Wijkerslooth op de been gehouden. Vlak voor het einde van het derde kwart had hij geen antwoord op de inzet van Kemperman.  Hij kon die goal maken door een mooie interceptie van zijn maatje Sander de Wijn. De aanvoerder passte mooi op Kemperman. De Nummer 14 zorgde met een beweging dat hij de keeper passeerde waarna hij de 2-1 scoorde.

Amsterdam speelt alles of niets en krijgt het laatste

Het vierde kwart probeerde Amsterdam de gelijkmaker te forceren. Maar net als eerder in de wedstrijd liep de strafcorner van Amsterdam niet. In twee wedstrijden kreeg de ploeg 12 strafcorners.Veel werden eruit gelopen door Sander de Wijn, slechts één ging op goal, waar David Harte alert keepte. Om in de slotfase de gelijkmaker af te dwingen haalde Amsterdam in de slotminuten de beste speler, keeper De Wijkerslooth, van het veld om de gelijkmaker binnen te knokken. Zonder succes een poging tot aanvallen leidt tot uitslaan voor Kampong. Havenga scoopt de bal naar voren waar Meulenbroek en Kellerman staan. Kellerman scoort het matchpoint in de lege goal.
Het publiek ging los! Kampong prolongeert de titel!

Kemperman zet Kampong op 2-1
Foto: Maurice de Wert

Afscheid clubiconen Caspers en Jonker

Voor Constantijn Jonker en Quirijn Caspers was deze wedstrijd de laatste die zij speelden op Kampong. Volgende week speelt Kampong nog twee wedstrijden om de Europa Cup. Maar het was de laatste keer dat ‘Conny’ en ‘Qui’ op het eigen veld speelden. Sinds de D-junioren spelen ze al samen bij Kampong. Ze debuteerden in de periode dat Kampong degradeerde. Na een jaar overgangsklasse keerden ze in 2006 met Kampong terug in de Hoofdklasse. Terwijl Kampong nog middenmotor was werd het duo international. Waar veel andere clubs naar de hand van de aanvallers dongen bleven de mannen Kampong trouw. Klaas Vermeulen uit dezelfde lichting maakte in 2010 wel de overstap. Hij vertrok naar Amsterdam. Vermeulen werd in zijn eerste twee jaren daar landskampioen. Ook voor Vermeulen was deze finale zijn laatste wedstrijd op de Klapperboom. De overwinning voor Kampong betekende dat Jonker en Caspers met Kampong meer clubprijzen hebben gewonnen dan Vermeulen die de overstap maakte naar Amsterdam.

Hockeygrootmacht

Voor Caspers en Jonker duurde het wel tot 2012 voordat ze de eerste keer in de play-offs speelden. Sinds dat jaar is Kampong elk jaar van de partij. geen andere club nam in deze periode ook elk jaar deel aan de play-offs.
Het duurde even voordat er ook in de Play-offs successen werden behaald. In 2015 haalde Kampong voor het eerst de finale. Oranje-Rood was toen te sterk. Een jaar later verloor Kampong van Amsterdam in de halve finale van de play-offs. Twee weken later speelden Kampong en Amsterdam weer tegen elkaar maar toen in de finale van de Euro Hockey League. Kampong won toen de Europese titel. In 2016 was dit de eerste prijs, vorig seizoen en dit seizoen kwamen daar twee landstitels bij. Drie prijzen dus voor Kampong, Caspers en Jonker. Komend weekend kunnen ze een vierde prijs winnen. Dan speelt Kampong de halve finale en mogelijk de finale van de EHL.
Jonker die in zijn laatste seizoen met een zware hersenschudding kampte en nog steeds niet volledig hersteld is, werd hartstochtelijk toegejuicht. De fanatieke supporters zwaaiden met een vlag met de portretten van het duo. Aanvoerder Sander de Wijn die zoals gebruik is alleen de cup aan het publiek zou tonen, vroeg Jonker dit samen met hem te doen.

Jonker en Caspers

Eresaluut

Zondag 20 mei was voor Kampong niet alleen de verwelkoming van een landstitel het was ook een groots eresaluut aan Caspers en Jonker twee Utrechtse jongens die de afgelopen decennium uitgroeiden tot clubiconen. Onder leiding van aanvoerder Caspers en topscorer Jonker is Kampong weer een grootmacht in het Nederlandse hockey geworden.

DUIC Sport

DUIC Sport

Like www.facebook.nl/duicsport om op de hoogte te blijven van al het sportnieuws uit Utrecht

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).