Kampong, USV Hercules en Sporting ’70 boos over nieuwe tarieven Utrechtse sportfaciliteiten - De Utrechtse Internet Courant Kampong, USV Hercules en Sporting ’70 boos over nieuwe tarieven Utrechtse sportfaciliteiten - De Utrechtse Internet Courant

Kampong, USV Hercules en Sporting ’70 boos over nieuwe tarieven Utrechtse sportfaciliteiten

Kampong, USV Hercules en Sporting ’70 boos over nieuwe tarieven Utrechtse sportfaciliteiten
Foto: Maurice de Wert
Sportverenigingen Kampong, USV Hercules en Sporting ’70 zijn niet blij met het voorstel over de nieuwe gebruikerstarieven voor de Utrechtse sportvelden en -hallen dat aanstaande donderdag naar de gemeenteraad gaat.

Sportverenigingen Kampong, USV Hercules en Sporting ’70 zijn niet blij met het voorstel over de nieuwe gebruikerstarieven voor de Utrechtse sportvelden en -hallen dat aanstaande donderdag naar de gemeenteraad gaat.

Dat laten de verenigingen aan DUIC weten. De verenigingen vrezen dat door de nieuwe tarieven de contributie verhoogd moet worden en denken dat het nieuwe tarievensysteem uiteindelijk ‘alleen maar verliezers oplevert’.

Het doel van het voorstel van wethouder Paulus Jansen (SP, Sport) is de grote contributieverschillen tussen de zaal- en veldsporten kleiner te maken. Nu betaalt een basketballer per jaar meer aan contributie dan een Utrechter die voetbalt. Met het nieuwe voorstel stijgen de tarieven van buitensporten met zo’n 15 procent, tegen een daling van 4 procent bij de zaalsport, is de verwachting van de gemeente.

‘Onterecht’

Volgens Kampong, USV Hercules en Sporting ’70 worden de uiteindelijke kosten voor de buitensportverenigingen veel hoger. Zij verwachten een stijging van zo’n dertig tot veertig procent. Onterecht, vinden zij.

“De zaalsporten zijn nou eenmaal veel duurder”, zegt Marjard Krijger van Sporting ’70. “Traditioneel geldt dan ook dat de mensen met een kleinere beurs meestal veldsporten beoefenen.” Dat verschil is juist wat wethouder Jansen probeert op te heffen: “Ik zou het merkwaardig vinden als ik als wethouder me uit zou spreken voor één bepaalde sport. De subsidies voor sport zijn grotendeels historisch bepaald verdeeld, in Amsterdam is het bijvoorbeeld precies andersom. Ook tussen voetbalclubs onderling zitten grote verschillen.”

Huren sportfaciliteiten

Daarnaast wordt het huren van sportvelden evenals sporthallen in de daluren goedkoper. De gemeente hoopt dat hierdoor de Utrechtse sportfaciliteiten efficiënter gebruikt kunnen worden. “We hebben in Utrecht ongeveer 300 verenigingen en rond de 1000 particuliere gebruikers: zaalvoetbalteams, peuterspeelzalen, groepen ouderen”, aldus Jansen. “Zij kunnen nu ook gebruik maken van de sportfaciliteiten.”

In de nieuwe plannen kost het huren van een sporthal tijdens de daluren 51,17 euro per uur, tegen 53,49 euro nu. In de piekuren wordt het voor een particulier juist duurder om een sporthal te huren. Wie straks tussen zes en halftwaalf ’s avonds een hal wil huren is 70,57 euro kwijt, tegen 61,93 euro nu.

‘Alles sporters gaan eruit vooruit’

Wethouder Jansen denkt dat alle sporters en sportverenigingen er met deze regeling uiteindelijk op vooruit gaan. “Al het extra geld dat met deze regeling binnenkomt, wordt in samenspraak met de Vereniging Sport Utrecht en de verschillende sportverenigingen verdeeld en weer opnieuw in de sport geïnvesteerd. Dus ook in de verenigingen die nu moeten inleveren.”

Daarnaast is de wethouder ook niet bang dat de contributie voor voetballers, hockeyers en andere veldsporters te hard zal gaan stijgen. “Er is een ingroeiregeling vanaf 5 euro contributiestijging per persoon, waardoor de stijging over vier jaar uitgespreid kan worden. Bovendien, het is maar een contributiestijging van drie biertjes per jaar.”

3 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Natuurlijk wordt er met de prijs omhoog gegaan, want de zaalsport tarieven laten dalen levert niks op.
  En achteraf weer geld naar verenigingen is rondpompen van geld.

 2. Bertje

  De wethouder wil zich niet uitspreken voor een sport????
  Dat heeft hij jaren geleden al gedaan door te zeggen dat motorcross een fantastische sport is en de ruimte moet krijgen, hierdoor zorgt hij
  er wel voor dat heel Zuilen en omgeving de komende jaren meer overlast gaan krijgen van motorcrossers waarvoor de gemeente tienduizenden euro’s beschikbaar gaat stellen voor een geluidswal die nauwelijks of niet gaat werken en waarvan de meeste leden niet eens uit de stad komen.

 3. Utrechter

  De SP is altijd heel erg goed in het uitgeven van geld waar ze zelf geen verantwoordelijkheid voor willen dragen. Veel geschreeuw en weinig wol, gemeenten moeten er voor zorgen dat sport voor iedereen toegankelijk is en niet alleen voor de happy few. Sport is zo belangrijk, met name voor de jeugd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).