Minder Twente-supporters welkom voor wedstrijd tegen FC Utrecht in Galgenwaard; club besluit uitvak leeg te laten Minder Twente-supporters welkom voor wedstrijd tegen FC Utrecht in Galgenwaard; club besluit uitvak leeg te laten

Minder Twente-supporters welkom voor wedstrijd tegen FC Utrecht in Galgenwaard; club besluit uitvak leeg te laten

Minder Twente-supporters welkom voor wedstrijd tegen FC Utrecht in Galgenwaard; club besluit uitvak leeg te laten
Stadion Galgenwaard. Archiefbeeld DUIC
De wedstrijd FC Utrecht – FC Twente wordt volgende week zondag gespeeld zonder uitsupporters. De lokale driehoek – die bestaat uit de politie, burgemeester en Openbaar Ministerie – wilde minder uitsupporters dan normaal toestaan. FC Twente heeft daarop besloten om het uitvak dan helemaal leeg te laten.

De wedstrijd FC Utrecht – FC Twente wordt volgende week zondag gespeeld zonder uitsupporters. De lokale driehoek – die bestaat uit de politie, burgemeester en Openbaar Ministerie – wilde minder uitsupporters dan normaal toestaan. FC Twente heeft daarop besloten om het uitvak dan helemaal leeg te laten.

Eerder deze week werd duidelijk dat de lokale driehoek om veiligheidsredenen had besloten om tijdens FC Utrecht – FC Twente op 16 april minder uitsupporters in de Galgenwaard toe te laten dan normaal. Er waren 400 supporters van FC Twente welkom, terwijl de normale capaciteit 1.200 is. De 400 uitsupporters waren alleen welkom als FC Twente overleg zou laten plaatsvinden tussen de supportersverenigingen van beide clubs. Daarin zou dan een plan van aanpak gemaakt moeten worden.

Omdat dat niet gebeurd is, hebben de politie, burgemeester en het Openbaar Ministerie besloten om niet 400, maar 200 FC Twente-supporters het stadion binnen te laten. “De gestelde voorwaarden waren voor FC Twente alleen een optie bij een vol uitvak, waardoor er dus 200 uitsupporters welkom zijn”, zei algemeen directeur van FC Utrecht Thijs van Es daarover.

Toen FC Twente hoorde dat er niet 400 maar 200 supporters welkom waren, is er overleg geweest tussen de club en de supportersverenigingen. “In samenspraak is besloten het uitvak leeg te laten”, schrijft FC Twente op de website van de club.

Ongeregeldheden

Eerder dit jaar werd op last van de gemeente Enschede de wedstrijd FC Twente – FC Utrecht gespeeld zonder uitsupporters van FC Utrecht. Dat had te maken met ongeregeldheden tijdens een eerdere wedstrijd. Thijs van Es gaf destijds aan dat dat besluit als een verrassing kwam.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Toekomst voetbal is geheel zonder supporters, dus zowel geen thuis- als uitpubliek meer.
  Inmiddels zijn er al zoveel voorbeelden dat “supporters” niet zich meer normaal kunnen gedragen in een stadion.

 2. UUU

  Het gezeik met supporters, waarvan de FC Utrecht trouwens een schoolvoorbeeld is en misschien wel 1 van de clubs waarmee het het eerst gigantisch mis ging in Nederland, is best wel aan te pakken.

  Maar dat moet vanuit de clubs zelf komen. Vanuit de bestuurders. Die moeten zeggen en zorgen dat veel harde kernen niet meer welkom zijn bij hun clubs en daar ook naar gaan handelen. Dat moet ook komen vanuit trainers en aanvoerders van teams. Het moet ook komen vanuit voetbaljournalisten.

  Misschien eens beginnen met clubs die aangifte doen bij politie en justitie tegen hun eigen fans, naast het veel consequenter uitdelen van stadionverboden en daar ook actief op controleren (dit gebeurd al niet). KNVB en politie en justitie moeten clubs dwingen zelf ook actie te ondernemen. Het moet vanuit 2 richtingen tegelijk komen.

  Maar men is bang voor bedreigingen en doodsbedreigingen. Zo erg is het probleem dus.

  Veel zaken die nu als grappig neergezet worden, als gebbetjes zijn dat niet. Het leidt uiteindelijk allemaal tot de incidenten die we al zo lang zien.

  Trainers en aanvoerders moeten gewoon de braafste jongens van de klas zijn en zich gaan realiseren hoe groot hun voorbeeldfunctie eigenlijk is. Dat voetballers zich tegenwoordig qua lifestyle als halve kickboksers voor doen qua uitstraling is niet ok. Zelf opgepompt en agressief een wedstrijd instappen is niet ok. Zelf schelden en andere sporters aanvliegen tijdens een wedstrijd is niet ok.

  Het massaal schelden is niet ok. Het massaal uitfluiten van de tegenpartij is niet ok; ga gewoon je eigen team vooruit schreeuwen. Het drugsgebruik en drankgebruik bij harde kernen is niet (meer) ok. Het gooien van ook maar 1 ding op het veld is niet ok Net zo min als vandalisme. Haat hebben tegen mensen die toevallig voor een andere club zijn en ergens anders geboren zijn is niet ok. Haat hebben vanuit racisme of anti-homo is niet ok. Schelden is al niet ok, maar schelden met dodelijke ziektes al helemaal niet. Hard agressief gedrag is niet ok.

  Punt.

 3. W

  Jammer voor de sfeer. Twente is altijd lekker aanwezig met zingen. In de stadions gebeurt nauwelijks meer iets en mensen die wel iets doen worden nagenoeg allemaal gevonden en krijgen een mooie boete en een stadionverbod.

  Fijn dat Herman en UUU hun frustraties weer kwijt zijn door te reageren op een stukje over FC.Utrecht en voetbal. Is het op straat weer wat veiliger.

 4. Uuu

  @ W

  Onzin. Het is alweer minstens 1,5 seizoen flink kommer en kwel in stadions.

  De racistische spreekkoren en spreekkoren vol ziektes hoor je week in en week uit, halve tot hele wedstrijden lang, en er wordt van alles op het veld gesmeten. In ieder stadion.

  Buiten het stadion is het weer als vanouds, knokploegen met ijzeren staven. Van Eindhoven tot Leeuwarden tot Kerkrade. Zo goed als iedere week gezeik en spelers- en supportersbussen die hun rijroutes moeten aanpassen, omdat ze anders in een hinderlaag rijden.

  Er zitten honderden mensen met stadionverboden in de stadions, op de kaarten van vrienden en er wordt altijd slechts 1 man van de honderd zich misdragende idioten gepakt.

  Harde kernen zijn compleet van de wereld van drank, snuif en pillen.

  Met frustraties heeft het niks te maken. Met de werkelijkheid des te meer.

  Het is duidelijk aan welke kant je staat. Bovenstaande sfeer noemen. Ziek gewoon.

 5. Kees

  @ Uuuu

  Veel tekst om je afkeer te laten zien tegen e trots vd stad!

  Ook wederom niet goed geïnformeerd . Binnen de stadions zoals Galgenwaard hangen 200 camera’s die alles registreren dus ook supporters met een stadionverbod. Mocht zo’n iemand toch Binnen zitten word hij herkend en krijgt een dubbele geldboete ( 1000 euro en lengte stadionverbod) daarbij betaald de FC iedere wedstrijd zo’n 100.000 aan bewaking, en weet je waarom? Omdat de politie niet mee in de stadions wil controleren, maar wel buiten staat een lunchpakket op te eten. Daarbij hoort bij ieder evenement politie, omdat dat hoort bij hun takenpakket!

  Je laat in iedere reactie zien dat je al heel lang niet meer in Galgenwaard ben geweest, en hou dat zo!

 6. Uuu

  @ Kees

  Leuk, maar in de praktijk gebeurd het niet, dat weren van tuig (ik ken 20 man met een stadionverbod die gewoon in de Galgenwaard zitten). Veel tekst, weinig inhoud.

  Het controleren van een privé gebouw, namelijk stadion, hoort (eigenlijk) niet bij het takenpakket van de politie. Net ze zo min als dat agenten als uitsmijter werken. Op festivals werken ze ook niet als beveiligers. Lekker vingertje, maar de club moet haar eigen tuig in het gareel houden, uit het stadion schoppen of aanklagen wegens imagoschade van de club.

  Dus ja, prima dat ze tijdens de wedstrijd hun lunchpakketjes staan te eten.

  Raar trouwens dat jij het kennelijk doornormaal bent gaan vinden dat de FC Utrecht 200 (!!!) camera’s nodig heeft om zijn eigen “supporters” in het gareel te houden, wat in de praktijk niet lukt.

 7. Lies

  @ Kees

  Waarom zou de FC Utrecht niet hun eigen bewakingskosten te betalen?

  Het zijn toch ook “hun” lievertjes waardoor het nodig is?

  Dan gooien ze de seizoenskaartkosten van de harde-kern-vakken maar wat omhoog.

 8. Paul

  Het valt me op hoe slecht sommige reguurders geïnformeerd zijn, maar toch een mening hebben over alles.

  @ Lies
  De FC betaald zijn eigen security kosten,al jaren…veel problemen zouden kunnen worden voorkomen door wat
  Agenten tussen het uitvak en het thuisvak te zetten, de politie is er immers toch

  @ Uuu
  Zo….dus jij kent wel 20 supporters met een stadionverbod die gewoon in het stadion zitten? Mooie kennisen heb jij dan he? Maar jij weet ook heel goed dat dit in de praktijk niet waar is…je probeert van alles om de FC en haar supporters ( 22.000) te shamen…kan je niet serieus nemen!

 9. Lisa

  @ Paul

  De maatschappij is niet verantwoordelijk voor de interne problemen van een bedrijf: te weten de FC Utrecht.

  Bedrijven moeten hun eigen problemen intern oplossen en niet afwentelen op de samenleving en maatschappij.

  De FC Utrecht heeft in het verleden al meermaals miljoenen aan belastinggeld opgestreken, maar wentelt hun eigen problemen op de samenleving af. Wat heb ik te maken met het tu*g dat voor problemen zorgt bij de FC Utrecht. Festivals regelen en betalen ook hun eigen beveiliging. Als er politie aanwezig moet een festival ook deels deze kosten betalen.

  Wat heeft het hebben van dit standpunt met slecht geïnformeerd zijn te maken?

 10. Uuu

  @ Paul

  Misschien moet je jezelf eens gaan afvragen waarom al die politie, beveiliging, camera’s en dergelijke nodig zijn en jezelf de vraag stellen hoe normaal dat eigenlijk is?

  Bij andere sporten is dat toch echt allemaal niet aan de orde (en al helemaal niet in die mate). In sommige andere landen, behalve de hooligan landen, zijn de problemen met voetbaltuig ook niet aan de orde en ook niet in die mate.

  Waarom in de Nederlandse voetbalstadions dan wel?

  Ik zei niet dat het kennissen waren, dat maak jij er van. Collega en vrienden van collega. En ze gaan op seizoenkaarten van andere mensen. Komen altijd binnen. Ik heb die collega en zijn vrienden al meermaals in de samenvattingen op camera in beeld op Studio Sport zien langskomen de afgelopen jaren. En iedereen die ook maar een beetje thuis is bij de FCU weet dat het zo werkt.

  Over de harde kernvakken heeft de FCU als voetbalclub weinig tot niks te zeggen. Daarnaast, als het wel kennissen waren: ik ben niet verantwoordelijk voor de levens van mijn kennissen. Het enige dat ik kan doen is ze aanspreken op hoe idioot ik het vind en als men daadwerkelijk zware misdrijven pleegt waar ik weet van heb heb ik ook een verantwoordelijkheid, verder niet.

 11. Vak J

  @ Uuu

  Iedereen in het stadion met een stadionverbod weet dat hij gezien wordt door camera’s of door de voetbaleenheid. De straf die daar op staat is heel zwaar in vergelijking met andere overtredingen in de maatschappij. Dus die zgn vrienden en collega’s praten stoere taal, maar jij maakt er een drama van.

  In ieder land in de wereld zijn er problemen, Nederland is daar geen uitzondering in.

  Verder praat je onzin uit dat de de club niets over harde kernvakken te zeggen heeft. Deze vakken…zgn sfeervakken zijn juist WEL in gesprek met de club over allerlei sfeeracties…..kortom….wederom stemmingmakerij van je!

  Je kan nog wel 50x reageren, je zet jezelf voor lul.

  Oh ja….het stadion zit bijna iedere wedtrijd vol, ondanks een matig voetballend seizoen. Niet slecht voor zo’n “provinciestadje”zoals jij eens schreef.

  Ga lekker bij Vellox kijken, oh…dat kan niet meer, die bestaan allang niet meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).