Nog steeds veel racisme en discriminatie bij Utrechtse sportverenigingen; gemeente komt met actieplan Nog steeds veel racisme en discriminatie bij Utrechtse sportverenigingen; gemeente komt met actieplan

Nog steeds veel racisme en discriminatie bij Utrechtse sportverenigingen; gemeente komt met actieplan

Nog steeds veel racisme en discriminatie bij Utrechtse sportverenigingen; gemeente komt met actieplan
Archieffoto
Niet iedereen voelt zich op dit moment welkom of gerespecteerd in de sportwereld in Utrecht. Ongeveer de helft van Utrechtse sportverenigingen heeft geen beleid rondom discriminatie en diversiteit. Daarom introduceert de gemeente Utrecht een Plan van Aanpak voor Sociaal Veilige Sport, zodat iedereen in een veilige en plezierige omgeving kan sporten en bewegen.

Niet iedereen voelt zich op dit moment welkom of gerespecteerd in de sportwereld in Utrecht. Ongeveer de helft van Utrechtse sportverenigingen heeft geen beleid rondom discriminatie en diversiteit. Daarom introduceert de gemeente Utrecht een Plan van Aanpak voor Sociaal Veilige Sport, zodat iedereen in een veilige en plezierige omgeving kan sporten en bewegen.

Samen met SportUtrecht en sportaanbieders zet de gemeente Utrecht zich in voor een veiligere sportomgeving. Het Plan van Aanpak voor Sociaal Veilige Sport biedt richtlijnen voor sportaanbieders om een positieve sportcultuur te bevorderen, waarin iedereen zich veilig en welkom voelt. Dit plan is een belangrijk onderdeel van het Utrechtse Sportakkoord II.

Uit een studie van het Mulier Instituut blijkt dat grensoverschrijdend gedrag nog steeds veel voorkomt in de sportwereld. Hoewel ongeveer 50 procent van de Utrechtse sportverenigingen beleid heeft tegen discriminatie of voor diversiteit, rapporteert een kwart van de verenigingsbestuursleden toch incidenten van discriminatie. De discriminatie richt zich met name op zaken als etniciteit, afkomst, geaardheid, geslacht en genderidentiteit en is vooral aanwezig bij teamsporten. 

De gemeente wil geen verplichtingen stellen aan subsidies om sportaanbieders te dwingen maatregelen te nemen tegen discriminatie en racisme. In plaats daarvan kiest de gemeente voor een samenwerkingsgerichte aanpak. “We ondersteunen sportaanbieders bij het aanpakken van discriminatie en ongewenst gedrag. Om te zorgen voor een sportomgeving waarin iedereen met plezier en veilig kan sporten en bewegen. Dat is de basis voor een leven lang sportplezier”, zegt wethouder Eva Oosters. 

Drie onderdelen van het plan

Het Plan van Aanpak Sociaal Veilige Sport bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste worden goede voorbeelden gedeeld van sportverenigingen die zich inzetten voor een positieve sportcultuur, door gedragscodes, genderneutrale benamingen en het aanpassen van kledingvoorschriften. 

Ten tweede krijgen sportaanbieders hulp bij het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het goed reageren op incidenten. Via SportUtrecht kunnen sportverenigingen ondersteuning en advies krijgen over de juiste maatregelen. Bovendien is er een werkgroep ‘Gelijke Kansen in de sport’ opgericht, waarin onder andere de gemeente en SportUtrecht samenwerken aan oplossingen die bijdragen aan gelijke kansen in de sport.

17 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Sowieso bedroevend dat slechts 50% van de sportclubs in Utrecht beleid heeft geformuleerd om discriminatie tegen te gaan. Wat mij betreft mag er juist wél op subsidies worden gekort als er clubs zijn die hierin tekortschieten.

  Wie niet wil luisteren, moet het maar voelen!

 2. Matt

  Mijn eigen ervaring met voetbal in Utrecht is er een van vele agressie incidenten die voor het overgrote deel plaatsvonden tegen ‘diverse’ verenigingen. Mijn kinderen gaan dus mooi op hockey of rugby

 3. Vak J

  Te weinig witte mensen?

  Maar…als club moet je zelf kunnen bepalen wie je wel of niet lid kan maken. Dat doe je in je huis ook namelijk.

  Iedere club heeft een bepaalde cultuur en traditie, is niets mis mee. Ik herinner me bij Magreb of Nieuw Utrecht helemaal geen witte leden.

  Maar de Gemeente wil weer zijn inclusiviteit stempel er op gaan drukken, word je zo moe van!

 4. Johnny

  Pappen en nathouden mensen, deze gemeente doet niets anders dan symptoombestrijding.

 5. Klaasjan

  @Matt
  Misschien vinden uw kinderen hockey of rugby helemaal niet interessant en willen ze liever schaken of tiktokken.

 6. peter

  Een volksjongen uit Ondiep/Sterrewijk gaat niet voetballen bij Kampong, andersom ook niet. Kortom…je kiest een club waarbij je je goed voelt. Clubs doen dat ook, voordat je lid word wil je wel weten wat je in huis haalt.

  Ik kan me herinneren dat ik vroeger eerst een gesprek kreeg voordat mijn a.s. lidmaatschap werd gehonoreerd, zo was HMS van katholieke origine, EDO van Christelijke, en VVOO bvb een echte volksclub.

  Iedere club heeft een bepaalde sfeer, en die willen dat uiteraard zo behouden. Daarom word ik moe van deze discussies vd Gemeente, willen weer “deugen” en willen van alles naar hun maatstaven maar opdringen.

  Misschien dan ook eens kijken waarom veel Nederlandse jeugd van clubs afgaan waar heel veel allochtone jeugd balt. Of mag ik dat niet zeggen?

 7. Scherpschutter

  Onnavolgbaar… Waarom zou een monoculturele vereniging als -pakweg- Magreb iets moeten doen om haar cultuur te veranderen…? Dat is gewoon de geldende clubcultuur en daar is werkelijk helemaal niets mis mee. Wie zich aanmeldt, past zich maar aan…Waarom zou Magreb nou door een gemeente ‘gestuurd’ moeten worden om een andere cultuur te introduceren? Het is absurd. Gemeentes zijn er om plantsoenen te harken! Niet om zich totaal nodeloos en onzinnig te bemoeien met de cultuur binnen sportverengingen.

  Links is werkelijk totaal ontspoord. Nog even en de lokale breiclub krijgt ambtenaren over de vloer die ze berispend en vermanend toespreekt omdat er geen mensen onder de 80 jaar lid zijn…Waar gaat dit in godsnaam over man?

  Gelukkig lijkt Nederland wel klaar met het linkse gewap. Er waait een nieuwe frissere wind.

 8. barbara@gmail.com

  vlgs is het de bedoeling om agressie en grensoverschrijdend gedrag tegentegaan ( kortom dat er gescholden en geweld is op de velden en slecht gedrag) en heeft dit niks te maken met een eigen clubcultuur.

 9. Klaasjan

  @Scherpschutter
  Een gure wind bedoelt u waarschijnlijk.

 10. De Utregter

  @Lombokker
  Geen beleid hebben en discriminatie zijn twee totaal verschillende dingen. Een beleid hebben tegen discriminatie is totaal niet nodig wanneer er geen discriminatie is, dus daarom korten op subsidies is een ridicuul idee.

 11. Utrechter2

  @Barbara: er staat genderneutraal dus het kan zijn dat onder de vlag van aanpakken van agressie clubs, een tik op de vingers gaan krijgen van de gemeente als ze in hun communicatie meneer en mevrouw zeggen.

  Als ik kijk naar afgelopen jaren dan verwacht ik, dat in de wijken waar men het waagt om rechts te stemmen 100% gehandhaafd/’samengewerkt’ zal worden mbt genderneutraliteit, maar in krachtwijken zal er vermoedelijk wat minder handhaving komen / ‘samengewerkt worden’ mbt genderneutraal beleid 😉

  Denk ook aan de benaming ‘moeder’ die dankzij oplettendheid van rechtse partijen bij de lqRijksoverheid niet geschrapt is.

 12. Koel Hoofd

  @Peter @ Scherpschutter,
  Jullie zeggen het zelfde in andere bewoordingen:
  Mensen mogen zichzelf niet meer zijn van bepaalde -zogenaamd cultureel verlichte- mensen die heel hard roepen dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, mits ze dat maar volgens door de ‘verlichtende normen’ doen want anders zijn ze niet ‘zichzelf’.

 13. Boogschutter

  @ SS
  De winden waarover u rept hebben we vandaag in de debatten met het zojuist aangetreden kabinet Schoof goed kunnen ruiken. Het kan zo zijn dat u en ik verschillend denken over de kwalificatie van het door u gebezigde begrip “fris”. Nieuw is het zeker. Maar “fris”? Kort van duur zal het naar het zich laat aanzien wel zijn. Alle oorzaken en omstandigheden voorspellen dat uw “wind” spoedig vervlogen zal zijn.
  Met vriendelijke groet,
  Uw weerman de Boogschutter.

 14. Koel Hoofd

  @Boogschutter
  Heb die debatten gezien, op links zit nog maar maar één fatsoenlijke partij en dat is de SP.
  Mijn koffiedik zegt: Dit gaan een paar hele rare jaren worden omdat deugend links inhoudelijk niets, maar dan ook werkelijke helemaal niets zinnigs te zeggen heeft.
  Wat een afgang.

 15. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 21:13

  Exact. Het is een vorm van gaslighting.

  @Boogschutter 23:59

  Met frisse wind refereer ik uiteraard naar de massaal veranderende opvattingen onder de bevolking, niet naar wat een paar irrelevante clowns van de landelijke amateurtoneelvereniging te 070 in een ongetwijfeld even genant als hilarisch schouwspel aan gemanipuleerde realiteit trachten te verkopen. Dat u daar nog intrapt.

 16. Boogschutter

  @ Koel Hoofd
  We wachten het rustig even af
  Wilders is een pestkop en ruziezoeker.
  Laten we hopen dat dit kabinet zodanig weet te crashen dat Geert de terechte Zwarte Piet krijgt (waar hij immers zulke warme gevoelens voor koestert). Ik bedoel: dat de kiezers die hem zo hebben doen opzwellen tot het heldere inzicht komen dat er van deze top-querulant geen enkele echte oplossing voor echte problemen valt te verwachten.
  Jimmy Dijk deed het inderdaad prima. Een echte frisse wind!

 17. Boogschutter

  @ Scherpschutter
  # frisse wind
  Wat knap van u dat u het gesundes Volksempfinden zo voortreffelijk weet in te schatten. Ik zou er echter niet te hoge verwachtingen van hebben als ik u was. Ik denk namelijk dat de performance die genoemde clowns in vak K voor ons opvoerden daar een uitdrukking van is. En dat is vooral meer om te huilen dan om mee te lachen. Maar goed, u heeft gedeeltelijk een punt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).