Onvrede over herinrichting Sportpark Zoudenbalch: ‘Het is een ongeorganiseerde bende’ | De Utrechtse Internet Courant Onvrede over herinrichting Sportpark Zoudenbalch: ‘Het is een ongeorganiseerde bende’ | De Utrechtse Internet Courant

Onvrede over herinrichting Sportpark Zoudenbalch: ‘Het is een ongeorganiseerde bende’

Onvrede over herinrichting Sportpark Zoudenbalch: ‘Het is een ongeorganiseerde bende’
Sportpark Zoudenbalch (Google Maps)
De herinrichting van Sportpark Zoudenbalch bezorgt drie Utrechtse voetbalverenigingen kopzorgen. VV Odin, Domstad Majella en VV Sterrenwijk spelen al jaren hun wedstrijden op het terrein, dat ze delen met de profs van FC Utrecht. Die laatste club is nu met de gemeente akkoord over de huur van een extra veld, waardoor de amateurverenigingen moeten wijken.

De herinrichting van Sportpark Zoudenbalch bezorgt drie Utrechtse voetbalverenigingen kopzorgen. VV Odin, Domstad Majella en VV Sterrenwijk spelen al jaren hun wedstrijden op het terrein, dat ze delen met de profs van FC Utrecht. Die laatste club is nu met de gemeente akkoord over de huur van een extra veld, waardoor de amateurverenigingen moeten wijken.

Halverwege mei tekende Paulus Jansen, op dat moment wethouder van sport, namens de gemeente Utrecht een overeenkomst met FC Utrecht over het omzetten van een natuurgrasveld naar een kunstgrasveld en de huur daarvan. Het grasveld, één van de vijf natuurgrasvelden op Zoudenbalch, mag na de restauratie enkel gebruikt worden door FC Utrecht.

‘Voldoende ruimte’

De velden op het sportpark zijn op verschillende tijden beschikbaar. De clubs moeten gezamenlijk een planning maken om de veldverdeling in goede banen te leiden. Op 25 juni vond er een gesprek plaats tussen de gemeente Utrecht, VV Odin, Domstad Majella en FC Utrecht. In een memo aan de gemeenteraad naar aanleiding van dat gesprek erkent wethouder Van Ooijen dat met de nieuwe veldindeling een puzzel ontstaat voor de clubs op zaterdag, maar ‘er is voldoende ruimte’.

Amateurverenigingen VV Odin en Domstad Majella beklaagden zich zowel bij oud-wethouder Jansen als bij de nieuwe sportwethouder Maarten van Ooijen over de onoverzichtelijke situatie waar de wedstrijdsecretariaten nu mee te maken gaan krijgen. “Het is een ongeorganiseerde bende op Zoudenbalch”, vertelt VV Odin-voorzitter Marten van den Brand. “Afgelopen seizoen was het voor onze wedstrijdsecretaris al een haast onmogelijke puzzel om een veldverdeling te maken, en nu wordt het helemaal moeilijk.”

VV Odin, met 12 teams actief op de zaterdag, heeft moeite met de ontstane puzzel

‘Wie betaalt, bepaalt’

Bij Domstad Majella en VV Odin, komend seizoen respectievelijk met 5 en 12 teams actief op de zaterdag, overheerst het gevoel dat ze van het sportcomplex worden weggedrukt door FC Utrecht. Ab van Harten, voorzitter van Domstad Majella, begrijpt weinig van de gang van zaken, die volgens hem funest is voor de groei van de amateurverenigingen. “De gemeente pretendeert een enorme groei van de stad, en bijkomstige groei van breedtesportcapaciteit. Maar vervolgens komt FC Utrecht met een zak geld en worden wij weggeduwd door het profvoetbal.”

Marten van den Brand sluit zich daarbij aan. Vooral het handelen van de gemeente stuit hem tegen de borst. “Bij de eerste bijeenkomst waarvoor wij werden uitgenodigd, werd een plan gepresenteerd van ‘zo gaan we het doen en niet anders’. Daarover zijn we in discussie gegaan, maar de gemeente gaf niks toe. De contracten waren immers al getekend. De afgevaardigde van FC Utrecht die bij het gesprek aanwezig was zei letterlijk: ‘wie betaalt, bepaalt’.”

“Excelsheetbestuur”, noemt Van Harten van Domstad Majella het. “De gemeente zoekt gaatjes en lapmiddelen om het verlies van het veld op te vangen.” Volgens Van den Brand zijn vooral de vrijwilligers van de clubs de dupe van de herinrichting van het sportpark. “De gemeente gaat voorbij aan het feit dat de vrijwilligers van amateurverenigingen, ieder met een maatschappelijk doel, zo weinig plezier meer behalen uit een middagje voetballen.”

PvdA

De Partij van de Arbeid noemt de kwestie ‘een lastige situatie’. De partij heeft op 23 mei in de gemeenteraad vragen gesteld over de herinrichting van Zoudenbalch. “Het is duidelijk dat de capaciteit afneemt, maar de gemeente ziet dat anders”, vertelt fractieondersteuner Lau Bosse, die zich bezighoudt met het sportaanbod in Utrecht. “De manier van werken van de gemeente is niet bevredigend. Eerst wordt er een besluit genomen, en pas daarna worden de clubs ingelicht. We gaan hier zeker werk van maken in de raad.”

5 Reacties

Reageren
 1. cas

  En weer applaus voor het falende bestuur bij de gemeente.

 2. Katja

  Kunstgras is allang achterhaald. Slecht voor het milieu en het bewegingsapparaat van de mens. Voetballers lopen eerder blessures op, en Galgenwaard heeft (terecht !) gewoon gras.

 3. Angelique

  @Katja waaruit blijkt dat het ongezond is voor het “bewegingsapparaat”?

 4. Charles

  Het slaat natuurlijk nergens op dat er 3 amateurclubs naast elkaar zitten. En als FC Utrecht ooit een serieuze club wil zijn zou het hele complex van de FC moeten worden.

 5. nicolette

  deze amateurclubs zaten hier al voordat fc utrecht bestond aan de koningsweg

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).