Opgeleefd FC Utrecht zet belangrijke stap richting finale play-offs | De Utrechtse Internet Courant Opgeleefd FC Utrecht zet belangrijke stap richting finale play-offs | De Utrechtse Internet Courant

Opgeleefd FC Utrecht zet belangrijke stap richting finale play-offs

FC Utrecht lijkt net op tijd weer de vorm te hebben om de voetbaljaargang 2018-2019 het zo gewenste slot te geven. Nadat midweeks sc Heerenveen met 3-1 werd verslagen, moest zaterdagavond in de play-offs voor Europees voetbal Heracles Almelo buigen voor de ploeg van Dick Advocaat. In het Polman Stadion in Almelo werd het 0-2, waarmee FC Utrecht een grote stap richting de finale zette.

Dat gebeurde met een gelegenheidsduo achterin. Door de schorsing van aanvoerder Willem Janssen en het last-minute afhaken van Timo Letschert in de warming-up, stonden Emil Bergström en Mark van der Maarel voor het eerst dit seizoen samen achterin. Van der Maarel kreeg bovendien van Advocaat de aanvoerdersband.

Sta-in-de-weg

Ook John van den Brom, volgend seizoen hoofdtrainer in Utrecht, zag vanaf de tribunes dat er van onwennigheid bij de gelegenheidsdefensie geen sprake was. FC Utrecht speelde goed georganiseerd, al moest het wel wat kansjes van de gastheren uit Almelo toestaan. David Jensen bleek echter in het eerste halfuur regelmatig een sta-in-de-weg voor de thuisploeg, de Deen keepte zaterdagavond een prima wedstrijd.

Daartegenover had FC Utrecht zelf ook wat kleine mogelijkheden en had het een strafschop moeten krijgen toen Mats Knoester in de 24e minuut hands maakte na een voorzet van Sander van de Streek. De warrig leidende scheidsrechter Siemen Mulder en de VAR zagen er, tot ontzetting van iedereen die FC Utrecht een warm hart toedraagt, geen penalty in.

Strafschopspecialist

Tien minuten later mocht Simon Gustafson alsnog van elf meter aanleggen nadat Riechedly Bazoer in de zestien gevloerd was door Alexander Merkel. Ook de zevende strafschop van het seizoen van de Zweedse specialist was raak, 0-1. Nog voor rust verdubbelde FC Utrecht daarna de voorsprong. Na een overtreding op Gyrano Kerk slingerde Nicolas Gavory de vrije trap voor het doel en kopte Cyriel Dessers de bal hard voorbij doelman Janis Blaswich.

Na rust was het vooral Heracles dat op zoek ging naar de aansluitingstreffer en daar ook enkele keren dichtbij was. Met regelmatig hangen en wurgen hield FC Utrecht de nul, want vooral Dalmau kreeg grote kansen op een doelpunt. Bergström had twintig minuten voor tijd nog een enorme kans op de 0-3, maar de kopbal van de verdediger miste kracht.

Gelegenheidsaanvoerder

Zodoende verdedigt FC Utrecht dinsdagavond om 18.30 uur in Stadion Galgenwaard een comfortabele 2-0 voorsprong op Heracles. Dat duel is gratis toegankelijk voor seizoenkaarthouders. Na afloop van het duel in Almelo sprak DUIC Sport met gelegenheidsaanvoerder Mark van der Maarel, doelpuntenmaker Cyriel Dessers en middenvelder Riechedly Bazoer.