Overvecht volop in beweging | De Utrechtse Internet Courant Overvecht volop in beweging | De Utrechtse Internet Courant

Overvecht volop in beweging

Overvecht volop in beweging
Luchtfoto van Overvecht
Afgelopen vrijdag wandelde ik meer dan vier uur door Overvecht. De wandeling was samengesteld door medewerkers van de ‘Urban Futures Studio’ die al maanden werken aan plannen om de wijk een impuls te geven. Dat is ook nodig want voor velen is Overvecht vooral de wijk die bovenaan de zogenaamde verkeerde lijstjes staat.

Afgelopen vrijdag wandelde ik meer dan vier uur door Overvecht. De wandeling was samengesteld door medewerkers van de ‘Urban Futures Studio’ die al maanden werken aan plannen om de wijk een impuls te geven. Dat is ook nodig want voor velen is Overvecht vooral de wijk die bovenaan de zogenaamde verkeerde lijstjes staat.

De bewoners in de wijk kennen veel minder gezonde levensjaren dan in de overige wijken. Er is veel armoede en er wonen maar liefst 170 nationaliteiten. Het gevoerde beleid waarbij diversificatie centraal stond heeft het aandeel van sociale huisvesting weliswaar doen dalen van 81% naar 70%, maar dat is nog steeds hoog in vergelijking met andere wijken.

Toch is het beeld negatiever dan de feiten, vindt bewoonster en erfgoed-deskundige Bettine van Santen. Volgens haar wordt dit in de hand gewerkt doordat in veel media telkens dezelfde plaatjes te zien zijn van plekken met alleen maar hoogbouw. En er wordt vooral ingezoomd op op de flats die in verval zijn geraakt. Zij typeert de wijk als ‘betaalbaar en groen’. Zelf woont ze er met veel plezier, al is het maar omdat er in haar ogen ‘tenminste iets gebeurt in de wijk’. Dat dit geen holle frase is, merkten we tijdens de toer.

Zo bezochten we aan de Brailledreef een hotspot voor jonge kunstenaars en speelden we een leuk Overvecht-herinrichtingsspel in het nieuwe buurthuis bij Sporthal de Dreef. Ronduit indrukwekkend was het complex van de waterzuivering aan de Loevenhoutse dijk. Op 1 januari 2019 voltooit men daar de nieuwe waterzuiveringsinstallaties waardoor niet alleen het water zo fris gezuiverd kan worden dat de firma Spa er een puntje aan kan zuigen, ook is men in staat om daarbij zo veel energie op te wekken dat Overvecht tot de eerste energieneutrale wijk van Utrecht kan worden gemaakt. Het unieke is ook dat het waterschap hierbij nauw samenwerkt met Eneco en woningbouwvereniging Mitros, en ook Portaal en Bo-ex willen zich aansluiten. Omdat de nieuwe zuiveringsinstallaties, net als de pc en de mobiele telefoon, meer kunnen maar toch veel minder ruimte innemen komt er ook nog veel grond vrij.

Terecht werden er wel vragen gesteld of duurzaamheid nu wel het thema is waar de gemiddelde Overvechter zich echt druk om maakt. Bastiaan Staffhorst van Mitros hield een overtuigend verhaal hoe zij de bewoners betrekken bij het project en hoe ze hen laten zien dat ze er financieel voordeel van hebben. Zo weten ze nu veelal tot op portiekniveau hoe de bewoners van hun panden in het leven staan en hoe hoog ze de verwarming willen hebben. Al gaf hij ook meteen toe dat beperkte middelen hen tot keuzes dwingen, waardoor sommige flats er vooralsnog bekaaid afkomen.

Na deze middag ging ik positief gestemd terug naar mijn werk. Er gebeurt tenslotte veel, al had ik ook wat twijfels die nog wat toenamen toen een collega mij wees op het filmpje ‘There goes the neighbourhood’ van Stop Art Now.

10 Reacties

Reageren
  1. cas

    Tsja, als de ouder een kind van 10 jaar in de middag een zak chips met een energy drankje krijgt snap ik wel dat de levensverwachting daalt…. En hoe vaak ik dat zie is wel zorgelijk.

  2. Bertje

    Het is een mooi verhaal, heel positief maar de feiten zijn dat het overgrote deel van de bewoners blij zijn dat ze te eten hebben en een ander deel staat zover van de maatschappij af dat dit soort initiatieven volledig langs ze heen gaan.

  3. Ton C. Kroon

    Dat het slecht zou gaan met Overvecht is een self fulfilling prophecy. De wijk is ongeveer net zo groot als de stad Vianen en heeft grofweg anderhalf keer zoveel inwoners. Natuurlijk gebeurt er in zo’n groot gebied met zoveel inwoners elke dag wel iets wat je zou kunnen melden in het kader van ‘achterstandswijk’. De werkelijkheid is dat Overvecht het geweldig goed doet voor een gebied dat zo eenzijdig is qua bevolkingsopbouw. Natuurlijk moeten daar stappen in gemaakt worden, er is altijd veel te verbeteren. Maar de eerste stap die we kunnen maken is realistischer, optimistischer en trotser naar deze wijk te kijken…

  4. Atilla Vigh

    Volgens mij moeten we niet doen alsof mensen die in een wijk gaan wonen, dat geheel vrijwillig doen. Woningtoewijzing, beschikbare sociale huurwoningen en sociale cohesie tussen verschillende bevolkingsgroepen zijn veel bepalender voor de samenstelling van een wijk. Buiten het aloude historische ontwikkelingsfeit.

    Overvecht (maar ook Kanaleneiland en Hoograven) hebben gewoon meer dan gemiddeld meer sociale huurwoningen dan in andere wijken van Utrecht. Dat er dan ook mensen wonen uit de lagere sociaal-economische klasse is ook niet verwonderlijk.

    De enige manier om een betere verdeling van sociale huurwoningen per wijk (of zelfs per buurt) te hebben is geschakeerd bouwen. In Leidscherijn probeert men dat te doen op straat niveau. De ene straat in een buurt zijn koopwoningen van de middelprijsklasse, dan een straat met sociale huurwoningen, dan een straat met duurdere koopwoningen enz…. Dan spreid je de verschillende sociaal-economische groepen over de wijken. Dat is natuurlijk niet geheel gelukt in Leidscherijn, daar je ziet dat de gemeente ook een belang heeft aan de prijsvorming (gronduitgifte). Maar de spreiding is in Leidscherijn veel meer dan in Overvecht (en de andere oude wijken).

    Nu moet ik zeggen, dat er in Overvecht, Zuilen en Hoograven veel buurten worden opgeknapt. Ik zie dat er word geprobeerd om ook diversiteit van het woonaanbod te creëren. Ik verwacht dan wel dat er voldoende sociale huurwoningen worden gebouwd op andere plekken in de gemeente, waar die nu nog ondervertegenwoordigd zijn. Anders verplaats je “het probleem” naar andere gemeenten.

    Ik zou pleiten voor een meerjarenplan (10 a 20) waarbij we een veel betere verspreiding van sociaal-economische groepen bewerkstelligen. Daarvoor zou je misschien een Zesde Nota voor de Ruimte Ordening moeten schrijven. In 2001 is gebroken met het landelijk vaststellen van de manier waarop we ons land indelen. Het idee dat 388 gemeenten dat onderling wel even regelen is een farce. Ik zou dan direct pleiten om de gronduitgifte impuls bij de gemeenten weg te halen: een compleet verkeerde prikkel, net zoals OZB. En bouwen naar behoeften (dus naar de demografische weerspiegeling/ontwikkeling van de bevolking, en samenlevingsvormen). Zorg er ook nog voor dat niet meer word gebouwd voor 50 tot 100 jaar, we moeten naar modulaire en flexibelere bouwtechnieken.

  5. Hans

    Met optimisme kun je ver komen. Maar om iets op te lossen moet je wel de problemen benoemen. Er moet iets veranderen aan de structuur van Overvecht. Er is meer dan 70% sociale woningbouw (Leidsche Rijn b.v. 30%).
    Veel kinderen in Overvecht groeien op in grote armoede. Er wonen veel mensen met schulden en alle gevolgen van dien.
    Daar zul je toch aan moeten werken.

  6. Piet Nieuwenhuijsen

    DE WEEKENDSCHOOL

    Ik ben sinds kort als vrijwilliger verbonden aan de Weekendschool in Overvecht. Een project waarin kinderen in de leeftijd van 10 – 14 op vrijwillige basis en voor een periode van 2,5 jaar letterlijk in het weekend (zondag van 11.00 – 14.30) een oriëntatie op de samenleving krijgen. Van geneeskunde tot muziek, van recht tot maatschappelijke oriëntatie. Samen met hun betrokken ouders vormen deze kinderen een positieve basis voor de toekomst (van Overvecht).

  7. Gregor

    Ligt er ook geen verantwoordelijkheid bij de bewoners/ouders van deze wijk zelf? Denk eens na hoe je je kind opvoedt en hoe je je verdiende geld nuttig kan besteden. Daar ligt een behoorlijke wereld te winnen!

  8. Hondenkop

    Meer wijk agenten op straat want ik veel me eigen niet veilig met die groepjes met scooters rijden op overvecht

  9. Geenstijl@Utrecht

    Zijn de drugsdealers nu ook in beweging of ……………..

  10. Bram de Goede

    Bewoners en overheid houden elkaar in een houtgreep, na de plannen voor verdichting van Utrecht, meer dan 10 jaar geleden is met het bewoners protest Poen voor Groen niets wezenlijks meer gebeurd in de wijk. Lege grasvelden, brede bermen rond wegen zouden ontwikkeld kunnen worden en vervangen door vaarwater, dit kan de wijk verbeteren en de grondprijzen verhogen, waardoor er weer beweging komt in de wijk en positieve ontwikkelingen ontstaan. De overheid moet het voortouw nemen, bewoners en ondernemers volgen dan. Gemeente begin met een bevaarbare singel rond het winkelcentrum Overvecht, Overvecht verdient het.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).