Pep en Frans loven trainer FC Utrecht: ‘Ron Jans verdient inauguratie als keizer van Utrecht’ Pep en Frans loven trainer FC Utrecht: ‘Ron Jans verdient inauguratie als keizer van Utrecht’

Pep en Frans loven trainer FC Utrecht: ‘Ron Jans verdient inauguratie als keizer van Utrecht’

Pep en Frans loven trainer FC Utrecht: ‘Ron Jans verdient inauguratie als keizer van Utrecht’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

De huidige FC Utrecht-selectie staat sinds dit weekend in de geschiedenisboeken. Doordat de Domstedelingen zondagmiddag met 0-1 van FC Twente wonnen, is het team al veertien wedstrijden ongeslagen en dat is een record. Pep en Frans zijn helemaal in hun nopjes, zien de oudere spelers opbloeien en hopen dat Ron Jans een keizerrijk mag stichten.

“Zelden zijn FC Utrecht-supporters op maandagochtend zo lekker wakker geworden”, zo begint Pep stellig. “In De Grolsch Veste was het zondagmiddag tot de laatste seconde spannend. De slotminuten leken uren te duren en er was sprake van een ouderwetse samengeknepen-billen-wedstrijd. Nadat het bevrijdende laatste fluitsignaal klonk, ontplofte er een bom aan euforisch gejuich en stapten alle meegereisde supporters met drie punten en een natte bilnaad de bus in.”

Dubbele gevoelens

Door de overwinning op FC Twente hebben de Domstedelingen een record in handen. “Geen enkele supporter had kunnen bedenken dat dit na de horrorstart van de competitie mogelijk was”, zo vervolgt Pep. “In slechts een paar weken is de club aan alle degradatiezorgen ontsnapt en strijdt het mee om Europees voetbal. Een seizoen met zoveel dubbele gevoelens, kan echt alleen FC Utrecht overkomen.”

De Utrechters hebben de weg naar boven dus ingeslagen. Frans ziet zijn ploeg niet alleen wekelijks punten pakken, maar ook steeds beter voetballen. “Het is weer leuk en aantrekkelijk om naar ons cluppie te kijken en dat is heel erg lang niet zo geweest. Trainer Jans stuurt wekelijks elf hardwerkende vechtmachines het veld in. Hij heeft er misschien nog niet voor gezorgd dat we van iedereen winnen, maar het is wel gelukt om van niemand te verliezen.”

Uit voetbaldood opgestaan

Ron Jans staat inmiddels twintig wedstrijden aan het roer bij FC Utrecht. Pep is onder de indruk geraakt van de werkwijze die de ervaren trainer heeft gehanteerd. “Toen Jans aan deze trainersklus begon heeft hij eerst het lek in de verdediging gedicht. De afgelopen maanden hebben spelers zoals Jens Toornstra, Mike van der Hoorn en Nick Viergever veel kritiek gehad. Uitgerekend die spelers zijn uit hun voetbaldood opgestaan. Het elftal leunt nu zelfs op zijn ervaren rotten. Door middel van positiviteit heeft Jans zijn spelers de juiste richting opgeduwd en dat is een bijzondere gave.”

Longoperatie

Ook Frans ziet dat onder andere Jens Toornstra is opgebloeid na de komst van de huidige oefenmeester. “Het is heel knap dat Toornstra zijn rug heeft gerecht. Afgelopen winter kon hij nog door de achterdeur vertrekken. Menig supporter was hem liever kwijt dan rijk, maar hij heeft zich helemaal teruggeknokt. Als aanvallende middenvelder is hij weer de ouderwetse aanjager van dit team. Vermoedelijk is Jans met hem naar het UMC gegaan om een derde long aan te meten, want een normaal mens kan niet zoveel meters over een grasveld rennen.”

Ondanks alle complimenten die de broers uitdelen, is er ook nog een kritiek puntje te vinden. Pep ziet nog cruciale details fout gaan. “In de komende wedstrijden moeten alle spelers een tikkeltje slimmer gaan spelen. In de wedstrijd tegen FC Twente werd Taylor Booth ondersteboven geschopt. Hij moest hierdoor noodgedwongen het veld verlaten, terwijl zijn vervanger nog niet klaarstond. Doordat de ploeg tijdelijk met tien man speelde, creëerden de Tukkers een levensgevaarlijke kans. Op zo’n moment is het zaak om tijd te rekken en het spel te vertragen. Dat zijn kleine dingetjes die wedstrijden beslissen.”

Keizerrijk Jans

Er is dus nog het nodige te verbeteren is maar toch zijn de broers zeer blij met hoe hun club presteert. Pep denkt dan ook dat er volgend seizoen weer Europees voetbal in Stadion Galgenwaard te zien is. “Met de huidige vorm kan dit team bijna iedereen in Nederland verslaan. Door de goede prestaties is de vijfde plek in zicht en doordat Feyenoord nog in het bekertoernooi zit, kan die plaats zomaar een Europees ticket opleveren.”

Ook Frans is positief gestemd. Hij hoopt tot slot dat Ron Jans na dit seizoen eervol wordt bedankt voor de indrukwekkende prestaties. “Als dit team aan het einde van het seizoen Europees voetbal haalt, verdient Ron Jans een inauguratie als keizer van Utrecht. Als kers op de taart kan Frans van Seumeren dan Stadion Galgenwaard omdopen tot het keizerrijk van de grote Ron Jans.”

10 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Waarom organiseert DUIC niet eens een leuke kaartenactie voor haar lezers? Met korting naar FCU-Heracles a.s. vrijdagavond, 20.00 uur! Hup, op naar een volle Galgenwaard voor onze FC!

 2. Herman

  @Fred, Utrecht organiseert aan de lopende band acties om stadion vol te krijgen. Zelfs tegen PSV werden er vrijkaarten verloot….
  Helaas is Utrechtse publiek nog niet geneigd om massaal te komen, zelfs nu het steeds beter gaat.

 3. Fred

  @Herman Ik vind de prijzen ook veel te hoog. 22 euro korte zijde en 29 euro lange zijde tegen Heracles, pff. 15 euro (korte zijde) en 20 euro lange zijde lijken mij veel passender prijzen; je zult zien dat het dan voor meer mensen aantrekkelijker wordt om een keer te komen kijken, al dan niet met je kinderen.

 4. Trevor

  Niet 100% uitverkocht nee, maar de laatste wedstrijden zit het toch iedere keer bijna tot de nok vol . . . de bunnikside lijkt soms wel anderhalf keer uitverkocht te zijn zo druk is het op de trappen, de lange zijde zit vaak vol op vak T (veelal preventief) na.

  De hoofdtribune kan gewoon veel voller maar daar barst het van de business seats die NOOIT allemaal bezet zijn, en tja dat beeld zie je vaak op de camera. Als je daar meer normale plekken maakt dan zal dat echt een ander gezicht zijn.

  Ticketprijzen zijn idd redelijk aan de prijs (gemiddelde ticket zit rond de zevende plek van alle eredivisie clubs) een seizoenskaart loont

  Tot Vrijdag !

 5. Bennie van Arnhem

  Als supporter ( vanaf de oprichting,,) heb ik heel wat meegemaakt waar zijn de tijden dat er 8,a 9 duizend toeschouwers zaten, dus Herman het is wel degelijk veel drukker geworden de tijden van Utrechtse straat schoffies uit sterrenwijk ( waar ik geboren ben) is over ,heel blij ben ik met de nieuwe Utrechters op de fiets met kinderen sjaal om naar de galgenwaard gaan lijkt de jaren 60 wel zit nu zelf al paar jaar bij de vrienden ook daar is het vele malen drukker geworden en de prijzen? Kom vaak in Engeland dat is pas duur met rood witte groeten Bennie van Arnhem

 6. Fred

  @Bennie van Arnhem

  Dat klopt, maar waarom lukt het FC Twente wel om elke 2 weken 30.000 man te trekken en komt FCU maar moeizaam tot 18.000 a 19.000 toeschouwers per wedstrijd? Er zijn 10.000 seizoenkaarthouders; dat vind ik voor de vierde stad van het land ook aan de lage kant. De Galgenwaard moet toch vol te krijgen zijn?!

 7. Jan

  @ Bennie
  En de nog ouderen onder ons herinneren zich de FC op het Veemarktterrein voor anderhalve man en een paardenkop.

 8. Herman

  @Bennie, toen woonden er circa 200.000 mensen in Utrecht, nu dubbele, los van enorme aantal in Houten, Nieuwegein en Maarssen.

 9. Ramon

  Fred

  Enschede is een stad, regio waar voornamelijk mensen uit die contreien wonen. Grote binding met de club dus.
  Dit in tegenstelling tot Utrecht,dat is van oudsher een stad met heel veel import, studenten, mensen die hier heen verhuizen voor werk. Deze.hebben vaak al een andere club. Je moet je dus richten op de kids van deze nieuwe inwoners, en dat is precies wat FCU doet met de kortingsacties voor scholen en sportclubs. De bezoekers aantallen nemen langzaam maar zeker ook toe.

  Als de.FC met dezelfde passie en strijd blijf ballen als de laatste weken zal het nog drukker worden

 10. W

  @Herman
  Je bent zo betrokken bij Utrecht, zie al je reacties op DUIC. Je zou toch een seizoenskaart moeten overwegen. Net als alle andere mensen die wel reageren op stukjes rond fc Utrecht. Lekker klagen op de tribune, typisch utreg… en je komt nog eens onder de mensen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).