Pep en Frans nodigen ‘gezellige oom’ Ron Jans uit op verjaardag: ‘Willen FC Twente-notitieboekje graag hebben’ Pep en Frans nodigen ‘gezellige oom’ Ron Jans uit op verjaardag: ‘Willen FC Twente-notitieboekje graag hebben’

Pep en Frans nodigen ‘gezellige oom’ Ron Jans uit op verjaardag: ‘Willen FC Twente-notitieboekje graag hebben’

Pep en Frans nodigen ‘gezellige oom’ Ron Jans uit op verjaardag: ‘Willen FC Twente-notitieboekje graag hebben’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Het Ron Jans-effect heeft zijn intrede gedaan bij FC Utrecht. De Domstedelingen wonnen afgelopen weekend hun eerste wedstrijd van het seizoen. In Almelo werd Heracles met 1-3 verslagen. Pep en Frans zijn opgelucht, prijzen de keuzes van trainer Jans, maar hopen ook op realisme.

“Het lek is boven, de verlosser is gevonden en FC Utrecht wordt kampioen”, zo begint Frans met een cynische toon. “Als iedereen de krantenkoppen mag geloven dan verdient Ron Jans na dit weekend een standbeeld naast Stadion Galgenwaard. De wedstrijd tegen Heracles was leuk om te zien en Jans maakte een goede eerste indruk, maar het realisme mag inmiddels wel terugkeren. FC Utrecht heeft zaterdagavond tenslotte gewonnen van een promovendus met zeer beperkte kwaliteiten.”

Eindelijk, eindelijk, eindelijk

De overwinning op Heracles moet volgens de broers dus worden gerelativeerd. Desondanks liet trainer Ron Jans er dit weekend geen gras over groeien. Voor deze wedstrijd wijzigde hij de basisopstelling op meerdere plaatsen. Daar verdient de debuterende trainer de complimenten van Pep voor. “De opstelling van afgelopen weekend was een enorme verademing. Jans heeft in de eerste vier wedstrijden gezien dat er geen idee achter het voetbal zat. Dan is er maar een optie: het roer omgooien. Die ballen heeft Jans getoond. Eindelijk speelde Mats Seuntjens op zijn eigen positie. Eindelijk werd Jens Toonstra naar de bank verwezen en eindelijk weet iedereen zeker dat Zidane Iqbal een speler van FC Utrecht is.”

Pep was vooral blij met de ontketende manier waarop sommige spelers speelden. “Seuntjens was een lust voor het oog. Er ging constant dreiging van hem uit en hij sleurde over het hele veld heen. Ook het inpassen van Oscar Fraulo was een gouden zet. Hij is een echte ouderwetse bikkelaar en kleunt in ieder duel. In vergelijking met Jens Toornstra is hij een absolute openbaring en hij laat ook Can Bozdogan beter spelen. Deze trainer was in staat om logische keuzes te maken.”

Warme inval-oom

Door de trainerswissel is er niet alleen binnen de lijnen veel veranderd. Frans ziet dat zijn club een totaal andere uitstraling heeft gekregen. “Tijdens de ambtsperiode van Michael Silberbauer zijn veel FC Utrecht-supporters tegen een burn-out aangelopen. Door de televisieoptredens van Michael Silberbauer stond het huilen vaak nader dan het lachen. Zonder antidepressiva waren zijn interviews niet om aan te gluren. Ron Jans kan daarentegen geweldig met mensen omgaan. Hij kent het klappen van de zweep en weet precies wat iedereen wil horen. De ervaren trainer is tot nu toe alleen nog maar lachend en positief in beeld geweest. Volgende week vieren we een verjaardag en enkele familieleden hebben afgezegd. Bij deze is Ron Jans als gezellige warme inval-oom van harte uitgenodigd.”

Pep vult zijn broer tot slot nog aan. “Cadeautjes zijn voor deze verjaardag niet nodig. Het enige vereiste is dat het FC Twente-notitieboekje, waar hij zaterdagavond mee op de bank zat, hoogstpersoonlijk wordt ingeleverd. Het boekje kan dan direct de openhaard in, want dat wil niemand in Utrecht nog een keer zien. Een trainer verwacht van zijn spelers dat ze scherp aan een wedstrijd beginnen. Dan is het niet handig om op zo’n briefje wedstrijdaantekeningen te maken. De focus op de komende wedstrijden is cruciaal. NEC, Almere City en FC Volendam zijn de eerstvolgende tegenstanders en dat wedstrijdprogramma is ideaal om de slechte seizoenstart helemaal goed te maken.”

12 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Zou interessant zijn de eerste column over de vorige trainer te herplaatsen. Toen ook hossana nadat diens voorganger ontslagen was

 2. Katja

  Zo begon Silberbauer ook. Maar nu vasthouden jongens !

 3. Steve

  @herman, waarom altijd zo negatief jochie?
  Jullie verliezen zelf gisteren met 3-1.
  Zal een lange terugreis geweest zijn voor je naar Abcoude Noord.
  Focus je lekker op je eigen club.

 4. Bunniksider Jaren 70

  Het had nooit zover mogen komen Iedereen moet gefocused zijn op professionaliteit en de drang om te winnen.
  Type trainers als Foeke Booy, Ten Hag, Han Berger, Ton Du Chatinier, Jan Wouters en nu hopelijk Ron Jans. Geen koekenbakkers meer.

  Dan aansluiting vinden met de top.

 5. W

  Met alle respect maar Jans is wel echt ff een andere trainer dan Silberbauer. Jans heeft zich bewezen en gaat echt wel presteren.
  @Herman, weet je al wanneer je mee gaat? Jij haalt bier. Vervolgens neemt iedereen je wel serieus omdat je er bij was!

 6. Blaag

  @ Steve

  Vanwaar toch altijd die reflex om iedereen die maar een beetje kritisch is een Amsterdammert te noemen? En vanwaar toch altijd die Amsterdam focus in Utreg? In Amsterdam denkt werkelijk niemand aan Utreg.

 7. Uuu

  Even leuk leesvoer: https://www.duic.nl/opinie/pep-en-frans-genieten-negentig-minuten-lang-silberbauer-laat-zien-meer-dan-klaar-te-zijn-voor-deze-klus/

 8. Peter van den Broek

  Een slechte start van onze FC goed maken kan niet, die punten ben je gewoon
  kwijt. Het kan wel veel beter gaan en hopelijk wijst de wedstrijd tegen Heracles daarop.

 9. Steve

  @blaag aka herman, een beetje kritisch?
  Altijd kritisch, jochie.
  Je bent trouwens zgn. wel goed op de hoogte hoe ze in Abcoude Noord over Utreg denken.
  Ze moeten niks van Utrecht hebben daar zoals wij niks met hun hebben.
  Misplaatste arrogantie maakt nu plaats voor een 12e plek, van de zgn .topclub.
  Nou hoogmoed komt val.
  De gloryhunters blijven daar nu wel weg.
  En een Utrecht supporter ben je in voor en tegenspoed.
  Wat er ook gebeurt.

 10. Herman

  @Steve, waar leid jij uit af dat ik Ajax fan ben? Dat ben ik allesbehalve en wij noemen Abcoude Noord gewoon Amsterdam hoor, zo kinderachtig!

  @W, zoals al eerder gemeld ik ga niet mee naar Utrecht, vind de sfeer in het stadion niet leuk, zoveel vloeken, tieren en negativiteit, paar keer geprobeerd, maar de rauwe sfeer is niet mijn ding. Je zult dus zelf je bier moeten halen

 11. W

  @Herman:
  als je nou toch een keer meegaat, beloof ik dat ik corrigerend zal optreden tegen de mensen die vloeken. Dan zeg ik iedere keer Foei!
  Vervolgens kunnen wij dan liedjes zingen die het team naar grote hoogtes stuwen.
  Kom op Herman, het zou zo mooi zijn!

 12. Bunniksider Jaren 70

  @ Blaag in Amsterdam letten ze nergens op, niet eens op Mislintat. Heeft 125 miljoen uitgegeven aan amateurspelers en B garnituur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).