Pep en Frans schamen zich voor trainer, spelers en medesupporters: ‘De club is ernstig ziek’ Pep en Frans schamen zich voor trainer, spelers en medesupporters: ‘De club is ernstig ziek’

Pep en Frans schamen zich voor trainer, spelers en medesupporters: ‘De club is ernstig ziek’

Pep en Frans schamen zich voor trainer, spelers en medesupporters: ‘De club is ernstig ziek’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Het voetbalseizoen dat voor FC Utrecht als een hoopvolle droom begon, is veranderd in een totale nachtmerrie. De Domstedelingen verloren zondag wederom. Dit keer met 1-0 van promovendus PEC Zwolle. Pep en Frans laten niks heel van trainer Michael Silberbauer, schamen zich voor de spelers en roepen de meegereisde uitsupporters tot de orde.

“Een trouwe FC Utrecht-supporter kan heel erg veel gekke dingen meemaken. Toch blijft de club ons steeds verbazen”, zo begint Pep. “Zelden waren de supporters zo positief na de verloren openingswedstrijd tegen PSV, maar inmiddels is alles honderdtachtig graden gedraaid. De club is ernstig ziek.” Frans vult zijn broer al snel verder aan. “Het is schrikbarend dat er dit seizoen nog geen doelpunt is gemaakt. Ook tegen promovendus PEC Zwolle werd er geen enkele kans gecreëerd. Vorige week werd er nog gelachen om de vergelijking met het FC Groningen-scenario, maar inmiddels gaat het de verkeerde kant op. In het noorden dachten ze ook dat het allemaal wel goed zou komen…”

Drillsergeant

FC Utrecht pakte dus nog geen punt dit seizoen. Door drie nederlagen te lijden staat trainer Michael Silberbauer inmiddels onder flinke druk. Pep is erg duidelijk over de toekomst van de Deense trainer. “Silberbauer moet per direct zijn spullen pakken. De beste man staat een halfjaar aan het roer en heeft de supporters misschien één vermakelijke wedstrijd voorgeschoteld. Deze man zet spelers op verkeerde posities en laat ze als debielen over het veld rennen. Mats Seuntjens speelde bij al zijn voorgaande clubs op het middenveld of als rechtsbuiten. Onze trainer pleurt hem neer aan de linkerkant en daar rendeert hij totaal niet. Ook de wanprestaties van Jens Toonstra worden week na week getolereerd. Silberbauer zit erbij, kijkt ernaar en roept na de wedstrijd dat de spelers zo ontzettend lekker hebben getraind. Het is belachelijk en amateuristisch tegelijkertijd. Dit team heeft een drillsergeant nodig, maar op dit moment staat er slechts een nette huisvader voor de groep.”

Ook Frans denkt niet dat Silberbauer het tij nog kan keren. Hij neemt alvast afscheid van de trainer. “Toen René Hake werd ontslagen werd Silberbauer aangesteld als assistent van interim-trainer Rick Kruys. De Deen vertrok vervolgens snel weer naar zijn vaderland om assistent te worden bij FC Midtjylland. Als lot uit de loterij werd hij afgelopen winter bij FC Utrecht alsnog als hoofdtrainer aangesteld. Silberbauer heeft totaal geen ervaring als hoofdtrainer en toch heeft Zuidam hem een contract voor tweeënhalf jaar laten tekenen. Binnenkort moet eigenaar Frans van Seumeren wederom huilend bij de pinautomaat een flinke afkoopsom aan een ontslagen trainer overmaken.”

Supporters moeten zich kapot schamen

Tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle heeft Pep zich niet alleen gestoord aan de spelers en trainer. Ook de supporters lieten zich van hun slechtste kant zien. “Het aller pijnlijkste van de voetbalmiddag was het moment dat FC Utrecht-supporters in het uitvak besloten om voor PEC Zwolle-spelers te juichen. Iedereen mag boos, gefrustreerd en cynisch zijn, maar niemand gaat staan juichen voor de tegenstander. De supporters roepen in Utrecht massaal met hun grote bek dat in de Galgenwaard de Utrechtse mentaliteit ontbreekt, maar tegelijkertijd staat negentig procent van het uitvak na een nederlaag voor de tegenstander te juichen. Ook de meegereisde supporters moeten zich kapot schamen.”

Eerste divisie

Terwijl de negatieve prestaties elkaar binnen en buiten de lijnen snel opvolgen werd ook nog bekend dat Tasos Douvikas gaat vertrekken. Het Spaanse Celta de Vigo betaalt FC Utrecht een bedrag van rond de twaalf miljoen euro. Ondanks de recordverkoop is Frans tot slot nog bang voor de gevolgen. “Het is een fantastische stap voor de Griekse topschutter. FC Utrecht heeft alleen aangegeven dat er geen vervanger komt voor Douvikas. Iedereen die de club een warm hart toedraagt, is vanaf nu afhankelijk van nieuwkomer Isac Lidberg. Hij is volgens de kenners een echt werkpaard, maar tot nu toe lijkt hij meer op een blind paard. Wellicht is het een slimme langetermijnaankoop van Jordy Zuidam, want Lidberg zal volgend jaar voor ons in de eerste divisie wel gaan renderen.”

20 Reacties

Reageren
 1. Frits

  ‘’Zelden waren de supporters zo positief na de verloren openingswedstrijd tegen PSV, maar inmiddels is alles honderdtachtig graden gedraaid. De club is ernstig ziek.”

  Dit zegt toch genoeg, opportunisme ten top.

  Natuurlijk was het bedroevend slecht gisteren in Zwolle, laten we hopen dat dit vooral consequenties heeft voor bepaalde spelers. Silberbauer ontslaan is direct ook een diskwalificatie van de Technisch Directeur, die móet dan ook zijn spullen pakken.

  En dan? Zit je niet alleen zonder punten maar ook zonder trainer én TD. Ik kan je verzekeren dat dit de prestaties op het veld ineens verbetert.

 2. Robertfogu

  Ze hebben gelijk, daar komt bij dat als we geen goede trainer, scorende spits ,een verdediger en een buitenspeler erbij haalt we volgend jaar waarschijnlijk zullen degraderen, met pijn mijn utrecht hart voel ik dat aankomen

 3. Baliekluiver

  Pas wanneer FC Utrecht supporters iets van sportief gedrag beginnen te vertonen moeten ze zich van Pep en Frans dood gaan schamen. Dat heb ik ze nog nooit horen zeggen bij het gebruikelijke wangedrag van hun voetbalvrienden.

 4. John Klabbers

  Mogelijk Ron Jans als nieuwe trainer hij was
  Positief gisteren op de televisie.

 5. Uuu

  Ik schaam me voor Pep en Frans en alle negativiteit rondom de club die door de supporters zelf veroorzaakt wordt.

  Steevast veel te hoge verwachtingen, je zelf te groot voor doen en naast je schoenen lopen.

  Wat een “klein” clubje is de FC Utrecht toch eigenlijk in alles.

 6. Yoshua

  Het ligt volgens Klaiber zaterdag in het AD, niet aan de FC, niet aan de spelers.
  Maar aan onder andere de twee duiders die onrust en chaos veroorzaken.
  Laten de twee duiders eens beginnen met uitsluitend positief te zijn, het licht in de tunnel zien.
  We zijn een top 4 club en strijden voor Europees voetbal, volgens tante Sjaan.
  Zondag tegen Zwolle was gewoon een afleidingsmanoeuvre net als tegen Heerenveen.
  Zondag wordt het 5-2 tegen Feyenoord.
  Alles zal goed komen.
  SB is een goede trainer.
  Bij verlies komt door de supporters, die snappen het niet.

 7. Mike

  Het valt me op dat Pep en Frans altijd zeer mild zijn over ‘Jordy’. Het is toch al jaren duidelijk dat die als een kop zonder kop spelers haalt. Leuk dat hij er blijkbaar wel een positieve balans op na kan houden. Dat en zijn blijkbaar grote vriendenschare binnen de club en bij mensen zoals Frans en Pep houdt hem gewoon in het zadel. Ongelooflijk.

 8. JdV

  Always look on the bright side of live. 3 gespeeld. 0 gescoord. Maar niet meer op de laatste plek ondat er 2 ploegen nog slechter spelen. Dat belooft wat voor de keukenkampioen divisie volgend jaar, daar maakt utrecht best een kans.

 9. G.H.

  “Iedereen mag boos, gefrustreerd en cynisch zijn, maar niemand gaat staan juichen voor de tegenstander. (…) Ook de meegereisde supporters moeten zich kapot schamen.”

  De ‘heren’ vertolken schitterend de rotte mentaliteit bij de club. De meegereisde supporters uitten hun gevoel en frustratie over het spel namelijk op een pijnlijke, maar zeer beschaafde manier. Het sarcastische element maakt het zeer confronterend. Maar nu eens geen confrontatie met supporters van de tegenpartij, maar met (het beleid van) hun eigen club.

  Het is zelfs niet uitgesloten dat deze confrontatie hier en daar wat ogen opent, en wellicht een verandering kan triggeren.
  Dat kunnen we van de bijbel- en kibbeling gooiende ‘grappen’ van een tijdje terug niet zeggen.

  Het vraagt wel om enige verstandelijke vermogens om dit alles te kunnen begrijpen, laat staan waarderen.
  Velen beschikken daar echter niet over, en kunnen niet anders dan in een primaire reflex schieten: “verraders”, “ga je schamen” en meer van dergelijk gereutel uit de onderbuik.

  Met Pep en Frans, en hun vele kopieën, blijft het aanmodderen.

 10. BunnikOutsider

  Waar blijven de strijders van weleer! De Vrevens en de Kuijts? Prachtig voetbal willen spelen zonder ziel? Dit lijkt op niets van wat vroeger de reden was om naar de galgenwaard te gaan… geen idee erachter.. nu moet Utrecht Ron Jans benaderen en hopen dat hij de boel op de rit wil krijgen! Volgens mij gaat hij het gewoon fixen.

 11. Herman

  2 keer winnen en de trainer is de beste die Utreg is overkomen
  Althans volgens deze heren.

 12. Ivo

  En de enige speler (Ramselaar) met iets van “vuur” staat niet in de basis en mag Azarkan op rechtsbuiten vervangen… Te schandalig voor woorden!

 13. Jan Agterberg

  Deze trainer past echt niet bij FC Utrecht . Hij verstaat Nederlands maar brabbelt Engels terug . Dat is voor heel veel supporters heel vervelend . Verder bakt hij er niets van . Komt ook sloom over . Steeds het zelfde verhaal . Als we zo doorgaan dan gaan we FC Groningen achterna . Dus nu direct ingrijpen . Een heel verkeerde keuze dus . Bij onze FC moeten we een vakkundige trainer hebben die charisma heeft . Kan motiveren en tijdens de wedstrijd emotie laat zien . Ook dat wil het publiek zien .

 14. Steve

  Gauw Ron Jans aanstellen met Jan Streuer (ex FC Utrecht voetballer uit de jaren 70)
  Of anders Frans Adelaar terug halen.
  Ook gauw afscheid nemen van Twan Scheepers.
  Voegt totaal niks toe aan de technische staf.
  Toornstra en vd Hoorn lekker naar ADO Den Haag sturen.
  Lidberg verhuren aan Almere City ofzo.
  Spelers op de juiste plaats opstellen.
  Het moet weer een kolkende Galgenwaard worden.
  Laten we Zondag beginnen.
  Feyenoord terug sturen naar huis met 0 punten.
  Forza FC Utrecht.

 15. Vak J

  @ Baliekluiver- Uuu

  Wat zitten jullie nou slap te lullen over misdragende supporters?

  Jullie lopen alleen maar te neten…wel onze club met respect behandelen….nog genoeg items op Duic waar jullie altijd zuur op reageren!

 16. Herman

  De heren hebben hun zin.
  En nu….

 17. Wim Vreeswijk

  Als we zo door blijven gaan met verliezen en ook nog eens niet scoren rent de FC in hoog tempo naar een degradatie. Vorige seizoen was FC de minst scorende ploeg in eigen huis. Dit was al een signaal dat het allemaal rampzalig was ! Niet om aan te zien !

 18. Wij schamen ons het beste

  Even iets anders: dat ‘kapotschamen’ is toch wel een van de meest misplaatste uitwassen van het voetbalsupporter vocabulaire. Iedereen moet zich kapotschamen, bla bla bla, loze zwets.

  Alsof een speler die een ton verdient op dit middelmaatniveau het concept schaamte kent als ‘ie achter z’n playstation ploft in de avond.

  Alsof een supporter die de boel sloopt en de stad en samenleving schade berokkent schaamte kent als ‘ie vol coke thuis aanschuift bij zijn moeder.

  Alsof een club schaamte kent wanneer ze een punt pakken door wanstaltig tijdrekken en quasi-geblesseerd rondrollen als een dol zwijn.

  Alsof Jordi Zuidam schaamte kent wanneer hij en zijn club gratis bouwmiljoenen krijgen om te verbrassen en dat met veel verve al vele jaren doen.

  Alsof de spelersgroep schaamte kent als ze straks degraderen en vrolijk collectief naar Saoedi-Arabië vertrekken.

  Houd toch op met dat gezanik over je schamen. Niemand in het voetbal heeft enig idee wat dat betekent.

 19. Lancee

  1 rot plekje is uit de appel gesneden, maar er zitten er nog een paar, wat nu

 20. Marcel

  Het ligt wel aan de spelers. 6 verschillende trainers in een paar jaar.
  Wie zei ook al weer “telkens hetzelfde doen en wat anders verwachten”?
  Dat werkt dus niet.
  Er zijn diverse spelers die solliciteren naar een eindgesprek, imho.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).