Pep en Frans trekken conclusie na matige wedstrijd FC Utrecht: ‘Het was weer een typerend seizoen’ Pep en Frans trekken conclusie na matige wedstrijd FC Utrecht: ‘Het was weer een typerend seizoen’

Pep en Frans trekken conclusie na matige wedstrijd FC Utrecht: ‘Het was weer een typerend seizoen’

Pep en Frans trekken conclusie na matige wedstrijd FC Utrecht: ‘Het was weer een typerend seizoen’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

De play-offs moesten voor de FC Utrecht-supporters het smaakvolle toetje van het seizoen worden. Helaas komt heel Utrecht van een koude kermis thuis. Het Utrechtse vlaggenschip strandde al in de halve finale van de nacompetitie. In Rotterdam was Sparta na een verlenging en penalty’s te sterk. Pep en Frans kunnen vervroegd met vakantie en vervloeken het huidige beleid.

“Wat een bevrijding. Het is een opluchting dat de supporters niet nog twee wedstrijden naar een grasveld met een paar goed betaalde Utrechtse ellendelingen moeten kijken”, zo begint Frans cynisch. “In de heenwedstrijd van afgelopen donderdag tegen Sparta was er veel strijd en beleving te zien bij onze spelers. Een paar dagen later was die inzet totaal verdwenen.” Pep reageert voor het eerst op zijn broer. “Donderdag werden de spelers op een geweldige manier onthaald bij het stadion. FC Utrecht speelde vervolgens zijn beste wedstrijd van het seizoen. Door de geweldige Spartaanse doelman Nick Olij werd er alsnog met 1-2 verloren. Toch bood die wedstrijd hoop voor de return van afgelopen zondag. Achteraf was het één en al valse hoop.”

Slechtste lootjes van de loterij

De wedstrijd van zondagavond op het Rotterdamse Kasteel was er niet zomaar één. Na negentig minuten voetballen was de strijd nog onbeslist. Een verlenging en strafschoppen moesten ervoor zorgen dat er een winnaar uit de strijd kwam. Pep baalt daarbij van de rol die doelman Vasilios Barkas speelde. “Het hele seizoen pakt onze keeper de moeilijkste ballen uit de kruising, maar de koek was op. Het is misschien wat makkelijk om te concluderen dat Barkas geen penaltykiller is, toch is het jammer. Hij zat geen enkele keer in de buurt. Het was een kansloze vertoning.” Frans vult zijn broer verder aan. “Er wordt vaak geroepen dat een strafschoppenserie een loterij is, maar als Luuk Brouwers en Mike van der Hoorn moeten opdraven dan is de uitslag al bekend. Dat zijn de twee slechtste lootjes die er te koop zijn. Beide spelers presteren het hele seizoen al ondermaats. Ook vanaf elf meter faalden ze hopeloos. Het was weer een typerend seizoen.”

Door de uitschakeling tegen Sparta is de vakantie dus aangebroken voor FC Utrecht. Desondanks hoopt Pep dat de directie de komende weken overuren zal gaan draaien. “De directie, de spelers en de technische staf hebben allemaal gefaald dit seizoen. Het is een harde conclusie, maar het is simpelweg een mislukt seizoen. Het spel was matig, de prestaties ondermaats en het beleid onduidelijk. Het wordt tijd dat er heel flink doorgeselecteerd gaat worden. In de huidige selectie lopen zes spelers die totaal niet renderen. Jens Toornstra, Othmane Boussaid, Luuk Brouwers, Mike van der Hoorn, Ruben Kluivert en Mark van der Maarel hebben dit seizoen alleen maar ellende toegevoegd aan FC Utrecht. Deze zomer moet er ingegrepen worden.”

30+-mentaliteit

De rol van technisch directeur Jordy Zuidam wordt verder door Frans besproken. “Het woord ‘buitenkansjes’ kunnen Utrechtse supporters niet meer horen of zien. Het wordt tijd dat onze technisch directeur van zijn 30+-mentaliteit afstapt. De club moet investeren in jonge spelers en die langere tijd bij elkaar houden. Taylor Booth, Can Bozdogan, Modibo Sagnan en Anthony Descotte zijn daar mooie voorbeelden van. Doorselecteren, vermogen opbouwen en energiek voetbal spelen, dat is wat iedereen in de Galgenwaard wil zien. De directie van de club heeft een paar dagen om te bedenken welke kant ze op wil gaan. Tijd voor vakantie is er niet. De club moet volle bak aan de slag en Zuidam moet laten zien dat hij de club naar nieuwe successen kan leiden. Het was niks, het is niks en het zal ook nooit wat worden. Toch zitten we ook volgend seizoen weer op de tribune.”

Volgende week zijn Pep en Frans er voor de laatste keer dit seizoen. Ze blikken terug op het opmerkelijke voetbaljaar en kijken verder vooruit naar wat er komen gaat.

21 Reacties

Reageren
 1. Hans Dirksen

  Een beetje teveel azijn gedronken, mannen ?

 2. Baliekluiver

  “ De directie, de spelers en de technische staf hebben allemaal gefaald dit seizoen.” De heren verzwijgen hier weer het gedrag van de supporters, maar dat zijn we wel gewend van FC Utrecht.

 3. Yoshua

  Al met al was het een leuk seizoen.
  Donderdag was het een leuke pot om te kijken.
  De Bassie en Adriaan mentaliteit van sommige spelers is iets wat je alleen bij de FC kan beleven.
  Tante Sjaan nam voor de wedstrijd tegen Sparta een koud badsie, was goed voor zijn beentjes.
  Na tien minuten kon tante Sjaan niet meer op zijn benen staan, hoe mooi is dat.
  Jordy zal dit jaar weer een goed rendement halen met verkoop van spelers.
  Ik ben benieuwd welke buitenkansjes Jordy dit keer van eBay gaat halen.

  Ik verheug me op volgend seizoen, ze spelen vaak zo dramatisch slecht dat het leuk is.

 4. Katja

  Dat een aantal spelers niet renderen, ben ik wel eens. Maar Boussaid was wel één van de betere; goede techniek, inzet en een perfecte pass. Terecht een basisplaats.

 5. Herman

  Utrecht is al jaren het lachertje van de ED, ome Frans pompt er veel geld in, zijn neefje koopt daar altijd buitenkansjes en namen voor, deze komen vooral geld ophalen en onrust veroorzaken.
  Ooit konden ze zich nog wel 2 keer per jaar opladen tegen Ajax, maar die tijd is ook voorbij.
  Misschien is Utrecht wel beter af zonder ome Frans, dat dwingt ze creatief te worden en op zoek te gaan naar talent in de regio.

 6. W

  Het was een dramatisch seizoen. Voor het eerst in jaren twijfel ik of ik mijn seizoenskaart ga verlengen. Verliezen is soms acceptabel, maar niet zoals het nu gaat… we missen passie en strijd, daarnaast een vaste manier van spelen. We zijn denk ik verwend geweest met de aanpak van ten Hag. Daarna is het altijd minder geweest.
  P.s Baliekluivert en Herman reageer niet als je nooit in het stadion komt

 7. Uuu

  Misschien moeten die heren (net als alle FCU supporters en de eigenaar) wat aan hun eigen verwachtingspatroon doen als het zo typerend is voor de FCU.

  FCU is de nummer 7 van Nederland. Een grijze nummer 7 en dat is het al jaren. Meer verwachten is zinloos. In beleid en achterban en alles is het gewoon de nummer 7 (ook qua houding). Ook qua budget geloof ik. Men presteert prima voor wat je er van zou mogen verwachten. Accepteer dat nu eens.

  Met veel geluk zou je europa in kunnen, moet je wel dat geluk hebben. Op basis van spelersmateriaal, tactiek en de grootte van de club is het allemaal niet vanzelfsprekend dat Uuutje eurpees speelt.

 8. Lachgas

  Op tribune werd het uitschakelen al voorspelt toen Brouwers en van de Hoorn op de lijst stonden.

 9. Bart van Dam

  Wie heeft vijanden nodig met dit soort supporters?

 10. Eric

  Volgens mij waren er dit seizoen 3 lachertjes in de eredivisie….020- Groningen en vitesse!

  Uiteindelijk geëindigd op de 7e plek wat er ook qua budget is.

  Hopelijk volgend seizoen jonge gretige spelers, betere fysieke gesteldheid ,meer budget en minder sjagrijn.

  Fijne zomer…

 11. Bunniksider jaren 70

  FC Utrecht moet zeker ingrijpen, clubs als Fc Twente en Sparta die Utrecht voorbijsteken en de aansluiting met AZ en de top drie verliezen.
  Stop het geld in talentvolle jonge spelers in plaats van afdankertjes her en der die dan binnengehaald worden als ‘buitenkansje’

 12. Pim

  Helaas moet ik concluderen en eigennlijk roepen de analysten het al een tijdje zolang zuidam td blijft zal utrecht nooit iets worden die man heeft totaal geen id e van voetbal en haalt iedereen maar binnen zonder idee of toegevoegde waarde , hij is nu weer druk aan het hengelen in emmen en nec nou als dat je spelers worden dan kan je meedoen in de middenmoot alsjeblieft laat die man opstappen of v seumeren word is wakker

 13. Uuu

  @Bunniksider jaren 70

  Er is geen aansluiting met de top 3 en er is nooit aansluiting geweest met de top 3 (en met AZ ook niet sinds AZ de nummer 4 van het land is; en dat zijn ze zo’n beetje structureel geworden).

  Twente is in alles een grotere club dan Utrecht. Kijk alleen al naar achterban en stadion, maar ook naar historische prestaties.

  Dus je kan geen aansluiting verliezen als er geen aansluiting is geweest.

  Utrecht is een club als Heerenveen, zij het met betere prestaties op hun conto.

 14. Willem van de Bilt

  Een 7e plek is gezien de begroting een nette prestatie ware het niet dat het spel veelal niet was aan te gluren en je continue het gevoel hebt dat er veel meer inzit dan hetgeen er op de mat werd gelegd. Afgelopen zondag was daar een mooi voorbeeld van. Geen passie, scherpte in de duels en uitermate stroperig tempoloos voetbal. Geen spoortje Utrechts voetbal-dna te bekennen behalve bij Douvikas en VdStreek die er het hele seizoen hebben gestaan waardoor we niet volledig door het spreekwoordelijke ijs zijn gezakt.

 15. Vak J

  Over de laatste 10 jaar de nummer 5 van Nederland !Niet slecht lijkt me…

  Nu tijd om door te selecteren in alle geledingen als je echt top 4 a 5 wil spelen. Zuidam doet het met een beperkt aankoop budget gewoon goed. Bozdogan Booth, Douvikas Barkas heb ik van genoten en gaan buiten Barkas ( gehuurd en te duur) veel geld opleveren.

  Het is aan de rijke andere aandeelhouders om nu door te pakken. Leuk dat dameselftal ( volgens zeggen 1.5 mio ) maar het gaat natuurlijk om het echte werk…de mannen!

  We hebben goud in handen, verzilver het aandeelhouders, volgend seizoen een extra Europese plek, de supporters smachten er naar!

  @ Baliekluiver en Herman ….als je de FC niet interesseert,hou dan je mening voor je, ik zie jullie bij ieder item op Duic reageren het word lachwekkend!

 16. Utje

  Het begon net te draaien met Henk fraser helaas door die situatie tussen Henk en younes is heel de team kapot gegaan. Ik geef de schuld wel
  Aan fraser hij heeft Utrecht in de winterstop kapot gemaakt en daar is de fc helaas niet overheen gekomenen. Silberbauer goede trainer volgend seizoen gaat hij iets moois neerzetten zonder van der Hoorn hoop ik.

 17. Herman

  @Vak J natuurlijk zie je mij en anderen. Net zoals velen jou hier zirn. Dat noemen ze reageren, in een vrij land wordt deze mogelijkheid geboden. En er wordt gereageert omdat het onderwerp interesse heeft bij mij. Misschien niet op de wijze zoals jij dat wilt, maar gelukkig kan en mag dat.
  En daar maken velen zoals jij, ik en anderen gebruik van.

 18. Uuu

  @Vak J

  Waar heb je het over met je 5e plek?

  De FCU is de afgelopen 10 seizoenen (van nieuw naar oud) achtereenvolgens:

  7e, 7e, 6e, 6e, 6e, 5e, 4e, 5e, 11e en 10e geworden.

  Dat maakt een gemiddelde 6,7e = 7e plek. Precies de plek waar de club nu op eindigt. Precies de plek waar de club volgens begroting en met deze achterban en deze sponsoren thuis hoort. Niks meer en niks minder.

  Trek je de lijn door met (van nieuw naar verder oud) met de:

  5e, 11e, 9e, 7e, 9e, 10e, 9e, 6e, 11e en 10e plek: dan kom je op een gemiddelde plek over 20 jaar uit op plek: 7,7= 8e plek. Dus dan presteer je met die 7e plek zelfs 1 plek boven verwachting (op basis van de afgelopen 20 jaar!!!).

  Dus waar komt dat idee nu eigenlijk vandaan dat Utrecht een top 3, top 4, top 5 club is? Het is werkelijk helemaal nergens op gebaseerd.

  Ik snap dat gezeik over dat dramatische seizoen niet (en dat horen we nu al meerdere jaren). De FCU doet het prima en keurig met een 7e plek. Meer kan en mag je helemaal niet verwachten van de FCU.

  Het is de nummer 7/ 8 van Nederland.

 19. Vak J

  @ Uuuu

  Ik baseer dat op het klassement vd tv gelden.

  Nooit gedragadeerd in tegenstelling tot bvb het zo bewierrookte Twente. Dus steady een subtopper.

  Als je goed lees ( is ook een vak blijkt) hoor je mij niet zeggen dat we in de top 5 horen. Die volgende stap hebben de aandeelhouders plus FvS in de hand, meer budget en mensen in de club zetten die in de top hebben gewerkt.

 20. Pee

  @Pim 6/6/2023 – 0:20
  zo is het .

  als van Seumeren zich terug trekt blijft er niets meer over van FC Utrecht en kunnen ze opdoeken.
  Het stadion zal dan ruimte moeten maken voor woningbouw want de gemeente is nog steeds eigenaar van het stadion.

 21. Vak J

  @Pee

  fout….Jan Spelt is eigenaar vh stadion, al jaren….

  wederom een foute veronderstelling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).