Pep en Frans zien FC Utrecht onderaan bungelen: ‘Het wordt tijd dat Nick Viergever in het circus gaat werken’ Pep en Frans zien FC Utrecht onderaan bungelen: ‘Het wordt tijd dat Nick Viergever in het circus gaat werken’

Pep en Frans zien FC Utrecht onderaan bungelen: ‘Het wordt tijd dat Nick Viergever in het circus gaat werken’

Pep en Frans zien FC Utrecht onderaan bungelen: ‘Het wordt tijd dat Nick Viergever in het circus gaat werken’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Nul punten, een laatste plaats in de competitie en geen gescoorde doelpunten. Het zijn de pijnlijke feiten voor FC Utrecht na de eerste twee competitiewedstrijden. De eerste wedstrijd voor eigen publiek werd zondag met 0-2 van sc Heerenveen verloren. Bij Pep en Frans is het optimisme omgeslagen in pessimisme. De broers maken zich zorgen over het gebrek aan doelpunten en ergeren zich mateloos aan twee ervaren spelers.

“In de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen is te verwachten dat alle spelers tot op het bot gemotiveerd zijn om te winnen. Daar was niks van te zien”, zo begint Frans. “Om de eerste wedstrijd voor eigen publiek goed te beginnen lag er een prachtige nieuwe grasmat in het stadion. Het was ook te zien dat de spelers daardoor beter voetbalden dan vorig seizoen. Dan gaat het in dit geval alleen wel om de tegenstander.” Pep reageert voor het eerst op zijn broer. “Vorige week was iedereen, ondanks een nederlaag tegen PSV, positief gestemd. In Eindhoven ging FC Utrecht strijdend ten onder, maar afgelopen weekend stortte alles in elkaar. Als een stel lamlendige zomeravondvoetballers struinden de spelers over het veld. Het was schrikbarend slecht en onprofessioneel.”

Kip zonder kop

Frans heeft zich vooral gestoord aan de tweede helft. Twee ervaren krachten hadden daarbij een negatieve hoofdrol. “Het wordt tijd dat Nick Viergever in het circus gaat werken. De centrale verdediger loopt de honderdmetersprint niet zonder een wandelstok en bij de eerste tegengoal leek hij op een zeeleeuw die op een bal wilde balanceren. Ook Jens Toornstra liet een clownesk stukje circustheater aan het publiek zien. Als een kip zonder kop rent hij over het veld en levert hij de meeste ballen bij de tegenstander in. Trainer Michael Silberbauer kan beter zelf zijn voetbalschoenen weer uit de kast halen. Hij heeft in negentig minuten tijd meer meters langs de lijn gemaakt dan Toornstra in de afgelopen twee wedstrijden bij elkaar.”

Het positieve gevoel van vorige week is door de nederlaag tegen de Friezen totaal verdwenen. Pep maakt zich vooral zorgen om de aanvallende problemen. “In twee wedstrijden is er nog geen doelpunt gemaakt. Dat is een kleine nachtmerrie. De aanvalspatronen zijn van een amateuristisch niveau en het spelsysteem is ingericht op een bevlieging van Tasos Douvikas. Als de Griekse topschutter, van vorig seizoen, deze transferperiode nog vertrekt zijn we gegarandeerd tien doelpunten kwijt. Sander van de Streek stond ook elk seizoen garant voor tien doelpunten, maar ook hij is vertrokken. In deze selectie is er geen speler aan te wijzen die dat gat kan opvullen.”

Gebrek aan communicatie

Niet alleen op het voetbalveld werden er fouten gemaakt. Ook buiten de lijnen zag Frans een mankementje. “De stadionspeaker was ook niet scherp tijdens deze wedstrijd. De beste man wordt blijkbaar niet in de rust betaald. Tijdens de pauze van de wedstrijd kwamen er mensen het veld op en werden er spandoeken omhoog gehouden langs het veld. Het is vrij gebruikelijk om toe te lichten wat die mensen precies gaan doen. Nu werd er niks gezegd en snapte niemand waarom deze supporters het veld mochten betreden. Een mooi gebaar sneuvelde in schoonheid door een gebrek aan communicatie. Wat dat betreft zitten de omroeper en de spelers op één lijn met elkaar.”

Knikkende knieën  

FC Utrecht beleeft op zijn zachts gezegd een valse start. Pep en Frans vinden het te vroeg om keiharde conclusies te trekken. Toch spreekt Pep zijn zorgen uit. “Het voelt alsof we zijn gebleven waar het vorig jaar is geëindigd. Het spel maken is voor FC Utrecht onmogelijk en het team kan geen stabiel niveau op de mat leggen. PEC Zwolle, Feyenoord en Heracles zijn de volgende tegenstanders. Er is geen peil op te trekken, maar het worden potjes waar spelers en supporters met knikkende knieën heen gaan.” Frans vult zijn broer tot slot nog aan. “Onze club staat laatste, maar het allerergste is dat FC Twente, sc Heerenveen en AZ al zes punten zijn uitgelopen. Deze clubs waren vorig jaar de teams waar de strijd mee werd aangegaan. Zeven punten uit de eerste vijf wedstrijden is de trieste realistische doelstelling op dit moment.”

18 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Tsja, als Boussaid, Mamangi, Van der Kust moeten vertrekken, terwijl er geen creatieve speler meer over is, en de verdediging (zoals Studio Sport al zei, hun beste tijd vermoedelijk gehad hebben) te traag is, (waar blijft St.Jago (?), moete bwe ons maar richten op het hoogst mogelijk haalbare, het linker rijtje. In Flamingo heb ik wel vertrouwen.

 2. Schaamte

  Ik vraag me af wat fc utrecht doordeweeks op het trainingsveld doen?
  Klaverjassen grapte mijn maat
  Wat was dit schandalig slecht
  Heb echt te doen met van seumeren

 3. paul

  ben ik met je eens katjaotje entommy moeten maar blijven,en waarom staat zidane er nog niet in?

 4. Katja

  “moeten we” sorry…

 5. Smit72

  MS komt er makkelijk vanaf bij deze twee opportunisten. Hij is degene die de lamme, blinde en de schele (Hoorn) weer een kans geeft. Maar Hoorn was toch ok? Maar ok is niet genoeg voor een bepalende, dragende kracht.

 6. Lancee

  Gelukkig was er bij espn een slimme cameraman,
  Die liet nog mooie plaatjes van de tribune zien.anders stond zich ook maar kapot te vervelen. Ik ben bang dat m s het ook niet helemaal is, zeker zijn data analyses komen nog van een Windows 7 pc.
  Tis jammer maar even geen voetbalergenis meer kijken, wachten maar op Verstappen op de zondag middag

 7. Bram Hemels

  Misschien is Michael Silberbauer toch niet zo geschikt om een eredivisie club te coachen. Een weinig imposante spelers-carriere, assistent-trainer en video analyst bij nietszeggende clubs, trainer bij een net opgericht Canadees clubje en dan denk onze FC dat het een goed idee is deze man hoofdtrainer te maken. De eerste wedstrijden heel veel geluk gehad, maar inmiddels blijkt alweer een hele tijd dat deze man er weinig van kan

 8. Henk Dekker

  Moet dat echt in de Duic het commentaar van deze personen? Ik lees de Duic graag maar stoor me hieraan.
  Erg flauw in de regel en ook qua tekst heel primitief. Maar goed, ieder zijn smaak maar dus niet de mijne.

 9. Utrecht in je hart

  Stop nou eens met dat slappe gelul , de trainer dient het te doen met wat Jordy Zuidam hem aanbied , Jordy Zuidam wordt uiteindelijk afgerekend op de eurootjes die onze investeerders , jawel meerdere ipv dhr van Seumeren alleen onder elkaar verdienen ! Al wordt dat hoog en laag ontkent, ik kan niet anders dan concluderen dat onze Volks cluppie genaamd Fc Utreg ! Verworden is tot een handelshuis ipv een volksclub ! De hele binding onder de echte OLd scool Utrecht supporters die altijd en overal achter dit cluppie stonden wordt met de dag vervreemder ! Dit is wat t is en wat wij nog krijgen van gefortuneerde investeerders die in een paar jaar tijd onze club tot hun eigen speeltje hebben weten te maken !

 10. Sjonnie

  Nadat Silberbauer binnen 10 wedstrijden ontslagen is, zal de inmiddels ook ontslagen Steijn hem opvolgen en de FC alsnog op een keurige 7e plaats afleveren.

 11. Vak J

  @ Katja,Katja,Katja toch….Manengi, vd Kust en vlieg je rot Boussaid zijn de creatieve spelers die we nodig hebben ? Hahaha. ….

 12. Herman

  Bestaan deze heren wel? Heb het idee dat deze stukkies een bedenksel zijn .
  Genoeg Utreg fans hier, dus wie kent ze?

 13. Yoshua

  Geweldig, afgelopen twee jaar gelijkwaardige verhalen van de twee duiders.
  Vraag me af wat ze nu eigenlijk verwachten van de FC.
  De FC komt altijd de laatste vier wedstrijden voor de winterstop op gang, daarna pieken ze nog een aantal wedstrijden en zakt het weer in.

  Zondag tegen Heerenveen was best gezellig, lekker weer, bijkletsen met de mensen uit je vak die je alleen spreekt in het stadion.
  Tijdens de voorbereiding kon je al zien wat er dit seizoen zal komen.
  Elftal heeft een paar maanden de tijd nodig om met elkaar ingespeeld te raken.
  Dat is ieder jaar bij de FC.
  De 7e plek verdedigen kan dit seizoen nog wel een hele zware strijd worden.
  Mijn gevoel zegt 9e, maar natuurlijk blijf ik hopen op onze 7e plek.

 14. Peter R

  Wat moet ik zeggen, ik ben enorm teleurgesteld, wie had dit verwacht de laatste plaats bezetten, ik hoop dat het beter wordt anders vrees ik toch voor de bezoekrs aantallen…..

 15. Wim

  Karrevrachten vol spelers worden naar binnen gesjouwd. Misschien ook eens wat trainertjes naar binnen halen? Een ding is duidelijk, Silberbauer brengt niks.

 16. W

  @Herman, deze mannen zaten vroeger bij mij op het NSC (inmiddels opgeheven) in Kanaleneiland.
  Als jij inmiddels was begonnen als steward dan had je ze persoonlijk kunnen ontmoeten.
  Helaas… het enige initiatief dat je toont is reageren op DUIC.

 17. Herman

  @W, dank fijn om te horen dat ze echt bestaan
  Ik volg Utreg alleen digitaal. Ben ooit met zoontje in stadion geweest, maar de sfeer was niet leuk. Enorm veel gevloek en getier, daar heb ik geen behoefte aan.

 18. W

  Ja daar is Herman weer haha. Kom een keer bij mij op de cityside zitten. We zijn heel rustig en dan mag jij bier halen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).