Tophockeyer Quirijn Caspers zwaait na 20 jaar af en gaat voor de titel in zijn laatste seizoen | De Utrechtse Internet Courant Tophockeyer Quirijn Caspers zwaait na 20 jaar af en gaat voor de titel in zijn laatste seizoen | De Utrechtse Internet Courant

Tophockeyer Quirijn Caspers zwaait na 20 jaar af en gaat voor de titel in zijn laatste seizoen

Tophockeyer Quirijn Caspers zwaait na 20 jaar af en gaat voor de titel in zijn laatste seizoen
Quirijn Caspers in actie tegen Tilburg Foto: Bert van Ooijen
Quirijn Caspers (30) weet het zeker: hij gaat stoppen met tophockey. Maar voordat hij stopt wil hij eerst zijn carrière afsluiten met de prolongatie van de landstitel.

Quirijn Caspers (30) weet het zeker: hij gaat stoppen met tophockey. Maar voordat hij stopt wil hij eerst zijn carrière afsluiten met de prolongatie van de landstitel.

Het lukte Kampong vorig jaar eindelijk om na 32 jaar de landstitel te winnen. Toen vrienden hem vroegen of hij niet ‘net als Dirk Kuyt’ op zijn hoogtepunt wilde stoppen was het antwoord nee. Maar nu is het wel écht zijn laatste jaar tophockey, bevestigt Caspers.

Het was een totaal ander seizoen dan het kampioensjaar vorig jaar voor Kampong. De ploeg behaalde zelfs een record: nog nooit verzamelde Kampong zo veel punten (56) in de reguliere competitie. Met een ongeslagen reeks van 28 Hoofdklasse-duels op rij heeft Kampong een competitierecord na de eeuwwisseling gevestigd. Caspers had het aan het begin van het seizoen niet durven dromen.

“Dit overtreft zeker mijn verwachtingen. Alhoewel de vier topploegen wel heel dicht bij elkaar zitten. Ik vind het heel bijzonder dat we nu weer om de prijzen mogen meedoen. Het is stapje voor stapje gegaan. Eerst een paar keer de play-offs behalen en daarna het winnen van de Euro Hockey League (EHL). Het gaat allemaal heel geleidelijk. Als we nu de eerste keer voor de titel en eerste keer voor de EHL zouden gaan dan was het een ander verhaal geweest.”

Fit voor de eerste play-off wedstrijd

Vorige week verrekte Caspers zijn hamstring bij een oefenwedstrijd. Maar door de goede uitgangspositie van Kampong kon Caspers deze week herstellen en een duel overslaan. “Dat had vorig jaar niet gekund”, zegt Caspers.

Vrijdag is hij nog niet echt zenuwachtig. “Dat zal morgen wel komen, denk ik. Maar ik heb vooral heel veel zin om te gaan spelen.” Caspers benadrukt hoe leuk de maand rondom de play-offs is. “Dan gaat het echt leven op Kampong en bij iedereen om je heen. Je krijgt heel veel positieve reacties, iedereen leeft met je mee en wenst je succes.”

Vertrouwen is er genoeg dit jaar. “Vorig jaar haalden we veel vertrouwen uit het feit dat we de laatste wedstrijden allemaal wonnen. Nu halen we vertrouwen uit het feit dat we ongeslagen zijn. We kunnen pas na afloop zeggen wat een beter resultaat oplevert.” Caspers voelt in ieder geval dat hij en zijn team 100% scherp zijn.

De beloning

Caspers erkent dat het makkelijker is om elke training en wedstrijd weer volledig gemotiveerd te zijn als je voor het harde werken ook iets terugkrijgt. “Daar heeft het winnen van de EHL en de landstitel een grote rol bij gespeeld. Maar als de beloning een paar jaar uitblijft – wat ook een paar jaar is gebeurd – dan wordt het pas echt moeilijk.”

Maar afgelopen seizoen stond Kampong dan weer eens met de beker in handen, na maar liefst 32 jaar zonder titel. “Daar wil je prima een jaar keihard voor trainen en veel voor de sport laten. Daarvoor stopte je er evenveel tijd en moeite in; deed je dezelfde dingen, maar toen lukte het niet. Daarom denk ik dat het voor iedereen goed is dat we die beloning uiteindelijk gehad hebben.”

Van spits naar middenvelder

Dit jaar was de rol van Caspers vaak anders dan anders; hij kwam regelmatig op het middenveld te spelen in plaats van voorin. “Dat was best wel wennen. Maar ook wel heel leuk, het is gewoon totaal anders. Ik heb dit jaar meer respect gekregen voor middenvelders, maar ook meer voor de spitsen. Als spits weet je dat met iedere bal die je krijgt – op een beetje een goede positie – mag gaan aanvallen. Maar je krijgt veel minder ballen. Dan speelt het mentale aspect ook veel meer mee. Op het middenveld moet je vaak veel meer controlerend spelen.”

Trainen met jonkies

Kampong laat traditioneel veel jeugdspelers doorstromen. Caspers vertelt hoe belangrijk de jonkies zijn voor de ploeg. “Zij geven nieuwe energie aan het team. Je ziet ze ontwikkelen. Dat is super om te zien. Ik herken ook veel van mezelf in ze. Ook dat ze met een bepaald hecht groepje vanuit de A1 doorstromen – en daar net als ik twee keer landskampioen zijn geworden – en elkaar veel zien, ook buiten hockey om”, vertelt Caspers. “Het heeft mij heel veel positieve energie gegeven.” Volgens Caspers is het van groot belang dat een ploeg blijft verversen en dus niet ‘verzadigd’ raakt.

Vedettes

Er zitten veel vedettes in het huidige team van Kampong, maar volgens Caspers zie je dat niet terug in de kleedkamer. “Je kan de hiërarchie wel in stand houden, maar we zijn gewoon niet echt een team van vedettes. Ik probeer de jonge gasten ook een beetje aan het team te laten wennen.”

Caspers vertelt dat de jonge spelers er wel af en toe aan herinnerd worden dat ze op het moment met de neus in de boter vallen, met een halve finale van de EHL en de landstitel. “Terwijl wij in het begin degradeerden en de overgangsklasse in moesten”, aldus Caspers.

Zijn goede vriend en teamgenoot Constantijn Jonkers heeft last van een hersenschudding. Toch hoopt Caspers dat hij nog mee kan doen deze play-offs. “Ik vind het heel vervelend om hem zo te zien en hem daarmee te zien worstelen. Het maakt het voor mij een stuk minder leuk als hij er niet bij is. Dan merk je hoe bijzonder het is om samen te hockeyen. Daarin mis ik hem persoonlijk. En het team al helemaal; zeker aangezien hij ook veel scoort.”

Terugkijken op een mooi carrière

Caspers kijkt tevreden terug op zijn 14 jaar durende loopbaan als tophockeyer bij Kampong. Hij had enorm gebaald als zijn carrière op 29 april op HGC geëindigd was. Caspers wilde per se tot het einde van zijn tijd in Kampong 1 in alle competities meedoen om de prijzen. Hij is dan ook heel blij met het bereiken van de halve finale van de EHL dit seizoen.

“Maar ook de reis die ik heb afgelegd. Dat ik al ruim 20 jaar meega met de club. Het was vorig jaar een droom om de titel pakken. Dit soort dingen maakt het nog steeds heel bijzonder. Ik vind het even speciaal als iemand die 18 is.”

Einde van glansrijke carrière

Nu gaat Caspers vooral nog genieten en alles op zich laten inwerken “Dit seizoen zal ik echt stoppen met tophockey.” Na zoveel jaren van trainen op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag een wedstrijd is het voor Caspers genoeg geweest. “Ik heb veel zin om meer spontane dingen te kunnen doen. Dat ik niet alles meer om mijn hockeyschema heen hoef te plannen. Ik heb heel veel behoefte aan een wat andere regelmaat in mijn leven. En in september word ik vader!”

Kampong speelt op zondag 6 mei het halve finaleduel in de play-offs op eigen veld.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).