Gaat Utrecht de Vuelta binnenhalen? Dit voorjaar komt er duidelijkheid - De Utrechtse Internet Courant Gaat Utrecht de Vuelta binnenhalen? Dit voorjaar komt er duidelijkheid - De Utrechtse Internet Courant

Gaat Utrecht de Vuelta binnenhalen? Dit voorjaar komt er duidelijkheid

Gaat Utrecht de Vuelta binnenhalen? Dit voorjaar komt er duidelijkheid
De Tour de France in Utrecht. Archieffoto DUIC
Na het binnenhalen van de wielerkoersen Ronde van Italië (2010) en de Tour de France (2015) zijn er ook plannen om de Ronde van Spanje (Vuelta d’España) in 2020 naar Utrecht te halen. De gemeenteraad gaat de komende weken beslissen of de stad dit moet gaan proberen. 

Na het binnenhalen van de wielerkoersen Ronde van Italië (2010) en de Tour de France (2015) zijn er ook plannen om de Ronde van Spanje (Vuelta d’España) in 2020 naar Utrecht te halen. De gemeenteraad gaat de komende weken beslissen of de stad dit moet gaan proberen. 

Het college van B&W laat weten pas een haalbaarheidsonderzoek voor dit evenement te willen doen als de gemeenteraad hier bij de presentatie van de begroting dit voorjaar (de zogeheten Voorjaarsnota) een bedrag vrijmaakt om dit onderzoek te realiseren.

Het stadsbestuur zegt wel  het belangrijk te vinden dat er een post onvoorziene kosten wordt vrijgemaakt. Dit is belangrijk omdat er nog ver na de Tourstart lijken uit de kast kwamen die voor rekening van de gemeente waren. En net als bij de Tour moet het bedrijfsleven een groot deel van de kosten betalen.

De lobby voor de Vuelta komt van Business Peloton Utrecht. Zij hebben berekend dat de totale kosten voor de start van de wielerronde op dertien miljoen euro komt te liggen. Als het lukt om de Vuelta naar Utrecht te halen, is het de eerste en enige stad ter wereld die alle drie de grote wielerrondes binnen haar gemeentegrenzen heeft gehad.

6 Reacties

Reageren
 1. JR

  Tour was prachtige once in a lifetime experience. Laat die Vuelta maar.

 2. herman

  Hopelijk niet, de Tour was geweldig en iedere cent waard.
  De Vuelta is een tweederangs evenement dat alleen maar tegen kan vallen en niets toevoegt.
  Als het gratis is dan zijn ze welkom,, maar iedere euro gemeenschapsgeld is zonde.

 3. Gerard vd Vecht

  Het bedrijfsleven moet meebetalen en daarmee wordt bedoeld dat het Ondernemersfonds wederom geplunderd wordt.
  Het Fonds heeft alle nagekomen rekeningen van de Tour betaald en daar is het fonds niet voor opgericht.
  Groeten ondernemer Gerard vd Vecht.

 4. WvR

  @herman: Van mij mag het. Met De Tour heb ik ook niet apart iets. Kostte ook geld. Heb ik geen enkel probleem mee. Ik zie niet in waarom jouw feestje wel gemeenschapsgeld mag kosten, maar het andere niet.

 5. Gemeenschap

  Als het bussinesspeleton de Vuelta wil organiseren dan gaat deze club het toch ook zelf betalen, lijkt mij.

  De gemeente heeft een aantal primaire taken. De organisatie van dit evenement gaat daar ten koste van.

  Niks tegen de Vuelta. Mooie koers. Past beter bij Utrecht dan die megalomane tour. Maar na die Tour, waarvan (zoals vooraf voorspeld) alle rekening uiteindelijk duurder waren en de kosten die de gemeenschap moest betalen, ten koste van amateursportverenigingen, te hoog waren, lijkt het mij wijs dat Utrecht dit evenement laat schieten. of dat de kosten komen volledig bij het businesspeleton te liggen en niet bij de gemeenschap. Alleen dan kan de Vuelta mijn inziens doorgang vinden.

 6. Arjan Verhoeven

  In recordtempo lopen de schulden op maar geen politicus zal daar persoonlijk op worden aangesproken. Die zetten de Tour in hun CV, niet de gigantische schuld van de gemeente.

  Kunnen we alsjeblieft een paar volksvertegenwoordigers krijgen die op zijn minst gewoon snappen dat dit niet het moment is om leuke dingetjes voor de mensen uit te delen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).