Raad van State: Gemeente Utrecht handelde juist bij plaatsen afvalcontainer | De Utrechtse Internet Courant Raad van State: Gemeente Utrecht handelde juist bij plaatsen afvalcontainer | De Utrechtse Internet Courant

Raad van State: Gemeente Utrecht handelde juist bij plaatsen afvalcontainer

Raad van State: Gemeente Utrecht handelde juist bij plaatsen afvalcontainer
Een ondergrondse plasticafvalcontainer. Foto: archiefbeeld DUIC / Marlot van den Berg
Er is een aantal rechtszaken aangespannen tegen de gemeente over Het Nieuwe Inzamelen. Daarbij komen Utrechters in verzet tegen het plaatsen van de ondergrondse containers. Woensdag deed de Raad van State uitspraak in een van die zaken en stelde de gemeente in het gelijk.

Er is een aantal rechtszaken aangespannen tegen de gemeente over Het Nieuwe Inzamelen. Daarbij komen Utrechters in verzet tegen het plaatsen van de ondergrondse containers. Woensdag deed de Raad van State uitspraak in een van die zaken en stelde de gemeente in het gelijk.

De gemeente Utrecht is sinds een jaar in verschillende fases per wijk of buurt gestopt met het ophalen van vuilniszakken en kliko’s met restvuil. Het college hoopt dat Utrechters zo meer afval gaan scheiden. Bewoners kunnen kliko’s krijgen voor papier, gft en ‘plastic, blik en pak’. Daarnaast komen er ruim zestienhonderd ondergrondse containers voor restafval in de stad. Het zijn juist deze containers die op bezwaren van sommige bewoners kunnen rekenen.

Er was bijvoorbeeld kritiek op het plaatsen van een container aan de Melis Stokestraat nabij de kruising met de Van der Mondestraat in Tuinwijk. Buurtbewoners tekenden daarom protest aan en zeiden de steun te hebben van 200 anderen in de wijk.

Geen gelijk

De bewoners vinden dat de oude wijken van Utrecht, zoals Tuinwijk, niet geschikt zijn voor het plaatsen van ondergrondse containers. Het Nieuwe Inzamelen zou alleen moeten worden ingevoerd ‘daar waar mogelijk’. De manier van inzamelen zou bovendien geen meerwaarde hebben. Nascheiding levert volgens hen meer plastic en andere stromen afval op die goed gerecycled kunnen worden.

Raad van State veegt de bezwaren echter van tafel en bepaalt dat de gemeente genoeg doet om overlast te voorkomen. Stank beperkt zich tot aanvaardbaar niveau, er is genoeg handhaving voor bijplaatsingen, het verlies van een parkeerplaats is niet onredelijk, enzovoorts.

Ook andere bezwaren die eerder werden ingediend vingen de meeste bewoners bot en kon de gemeente hun plannen voor ondergrondse restafvalcontainers doorvoeren.

10 Reacties

Reageren
  1. Chantal

    “De gemeente Utrecht is sinds een jaar in verschillende fases per wijk of buurt gestopt met het ophalen van vuilniszakken en kliko’s met restvuil.“
    Volgens mij is de gemeente ook gestopt met het legen van de ondergrondse containers! Wat een enorme bende bij menig inzamelplaats, zoals aan het Van Noortplein!

  2. cas

    Dat overdreven scheiden van afvalstromen is een wassen neus. Vooral het plastic scheiden heeft geen reel effect en meer dan 90% wordt zo weer de oven in gegooid.

  3. carlos kok

    ondergrondse containers zijn een zegen 🙂
    heel fijn

  4. BdV

    Het zou ook nog wel eens kunnen dat de moderne mens, bij het verlaten van zijn of haar geliefde nimby-zone, het allemaal niet meer zo belangrijk vindt en het meegebrachte afval heel makkelijk uit de slappe handen laat vallen. Het idee dat er waarschijnlijk en hopelijk of misschien wel weer iemand anders langskomt, met de taak het daar netjes op te ruimen, helpt waarschijnlijk al genoeg bij deze flauwe beeldvorming. Diegene die vervolgens inderdaad langskomt heeft alleen geen regeltjes in de taakomschrijving staan over blik en veger, emmers met sop en ontsmettingsmiddelen, dus die leegt gewoon de ondergrondse containers.

  5. MichielK

    Helemaal eens, Chantal.

    De ondergrondse containers zijn op zich geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat sommige containers binnen een halve week vol zijn en bewoners al hun afval er rustig naast stapelen. Dat zouden ze natuurlijk niet moeten doen, maar de realiteit is dat dit wel gebeurt. Vuilniszakken worden stuk getrokken door vogels, afval waait vervolgens de buurt in, waardoor de wijk bezaaid ligt met zwerfafval.

    Het gekke is dat de gemeente wel op de hoogte is van deze problematiek, want ze komen wel regelmatig de opgestapelde vuilnis naast de container opruimen, maar de gemeente weigert de frequentie van het legen van de containers aan te passen. Dus wel symptoombestrijding, maar geen daadwerkelijke oplossing van het probleem. Men zou eigenlijk in kaart moeten brengen hoe snel een container vol zit: sommige zouden twee keer per week moeten worden geleegd, anderen zouden juist met een lagere frequentie afkunnen.

  6. Wilma van der Valk

    In Rivierenwijk hebben wij ook het (on)genoegen mogen snaken van ondergronds geplaatste containers. Het is evenwel noodzakelijk elke dag iemand de rotzooi op te laten ruimen van mensen die hun afval naast de container plaatsen. ‘S zomers geeft dit stankoverlast en altijd flinke rotzooi in de wijk omdat vogels, ratten ed de zakken stukmaken. Of de containers worden niet vaak genoeg geleegd weet ik niet, maar ik verzoek de gemeente hier over na te denken

  7. Niels Bokhove

    Kliko’s KUNNEN krijgen of worden die verplicht? Bij ons (2 appartementen) is er helemaal geen plaats voor 2x 3 kliko’s. Dan zou de entreehal vol staan, kunnen we er niet meer in of uit. Op straat zetten dan? Dit is een doorgangsstraat voor (dronken) studenten. Dan ligt het vuil binnen de kortste keren over straat. Daarom zetten we de kleine gft-bak e.d. al jaren niet meer buiten.

  8. Katja

    Men zou beter kunnen handhaven op het zomaar op straat gooien van afval (en dat smerige spugen op straat).

  9. Alexander

    ‘Het nieuwe inzamelen’ komt er in de Zeeheldenbuurt op neer dat ik nu met het restafval (dat voorheen gewoon opgehaald werd) ook een paar honderd meter moet lopen. Er zijn nu 2 verschillende plekken waar ik het gescheiden afval heen moet brengen. Dat bevordert de bereidheid tot afvalscheiden in ons huishouden zeker niet. De hele regeling komt mijnsinziens neer op bezuiniging op personeelskosten voor inzameling, en uiteindelijk minder gescheiden afval.

  10. LeidscheRijner

    Raad va State, is dat niet een afvoerputje van ex politici die vriendjes het hand boven het hoofd houden, en burgers afpoeiert.
    Maar beste mensen, wij zijn het volk, ga in Maart stemmen, kijk goed wie voor dit debacle verantwoordelijk is en reken af met je stemformulier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).