Utrechter eerste Nederlander die op elk continent marathon volbrengt - De Utrechtse Internet Courant Utrechter eerste Nederlander die op elk continent marathon volbrengt - De Utrechtse Internet Courant

Utrechter eerste Nederlander die op elk continent marathon volbrengt

Utrechter eerste Nederlander die op elk continent marathon volbrengt
Rob Plijnaar tijdens de Zuidpool marathon. Foto: Plijnaar Photography
Rob Plijnaar, een 65-jarige Utrechtse marathonloper, is de eerste Nederlander die de ‘Marathon Grand Slam’ heeft voltooid. Dit betekent dat hij op elk continent minstens één marathon heeft gelopen. Zijn laatste was vrijdagnacht op de Zuidpool.

Rob Plijnaar, een 65-jarige Utrechtse marathonloper, is de eerste Nederlander die de ‘Marathon Grand Slam’ heeft voltooid. Dit betekent dat hij op elk continent minstens één marathon heeft gelopen. Zijn laatste was vrijdagnacht op de Zuidpool.

Daar deed hij mee aan de Antarctic Ice Marathon; het enige officiële hardloopevenement in de Zuidpoolcirkel. De marathon zou eigenlijk donderdag worden gelopen, maar door slechte weersomstandigheden werd de startdatum verzet naar vrijdag. Toen waren de weercondities volgens de organisatie ‘prachtig voor een hardlooptochtje’. Het was zonnig en ongeveer -15 tot -20 graden Celsius; relatief zachte temperaturen voor de Zuidpool.

In twee rondes van 21,1 kilometer volbracht de Utrechter de wedstrijd in een tijd net onder de zes uur. Hiermee is hij twee uur langzamer geëindigd dan de Ierse winnaar Gary Northon. Door mee te doen aan de wedstrijd, is Plijnaar het eerste Nederlandse lid van de ‘Marathon Grand Slam Club’. Ruim tachtig mensen wereldwijd zijn lid van deze club, waarvan het overgrote deel man is. Om lid te zijn van de club moet je zowel op de zeven continenten een marathon hebben gelopen, als op de Noordpool.

Plijnaar is in het dagelijks leven directeur van Mitland Hotel. Sinds 1980 loopt hij al marathons. Zo heeft hij meegedaan aan de bekende marathons Marathon des Salbes in Marokko, de Atacama Crossing in Chili en de Mount Everest Marathon in het berggebied Himalaya.

4 Reacties

Reageren
 1. Betweter

  Als je zo lang doet over een marathon is het geen hardlopen meer. Dit is in mijn ogen wel een vereiste om te kunnen zeggen dat je een marathon hebt gelopen. Waar je de grens stelt is natuurlijk arbitrair maar dit gaat meer richting snelwandelen.

 2. Weg met Vriendelijkheid

  Top, een man van 65 vertellen dat hij bij -15 graden naar jouw smaak niet snel genoeg de marathon heeft gelopen!

 3. Bert Vreeswijk

  Prachtige prestatie van Rob Plijnaar, maar helaas hebben hebben twee andere Nederlanders die klus al veel eerder geklaard. De KLM piloot Gert Brienen was in 2009 de eerste Nederlander die dat huzarenstukje klaarde, twee maanden later was het Remon van Goolen uit Hoogblokland die als tweede Nederlander er in slaagde om op de Noordpool de Zevencontinenten marathonreeks te voltooien. Hij heeft er ook een prachtig boek over geschreven met als titel: “De zevencontinenten en 18 marathon”
  Rob Plijnaar is dus 7 jaar later niet de eerste maar de derde Nederlander die in zijn missie slaagde. Ere wie ere toekomt en een correctie zou op zijn plaats zijn!

 4. Mark

  Bijna correct Bert. Het gaat hier niet om het behalen van de zeven continenten waarvan Antarctica nog ontbrak, maar de Marathon Grand Slam (zeven continenten plus de Noordpool). Deze club heeft (had inmiddels) nog geen Nederlander binnen de gelederen ( zie http://www.npmarathon.com/html/race-info/5.html).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).