Rodney Sneijder wil vooral knallen | De Utrechtse Internet Courant Rodney Sneijder wil vooral knallen | De Utrechtse Internet Courant

Rodney Sneijder wil vooral knallen

Rodney Sneijder wil vooral knallen

Donder en bliksem maakten dinsdag een voortijdig einde aan de eerste training van Rodney Sneijder in dienst van zijn nieuwe club. Haast symbolisch voor de wijze waarop de overgang van de 20-jarige middenvelder op huurbasis van Ajax naar FC Utrecht tot stand kwam.

Want ongewild groeide de geboren Utrechter afgelopen weekend uit tot de aanleiding van een heuse rel tussen trainer Erwin Koeman en de directie van de club. Koeman zegde na afloop van het verloren uitduel met Vitesse “verrast” te zijn over de komst van het jongere broertje van international Wesley. De oefenmeester was niet gekend in de overeenkomst.

Dat conflict werd maandag uitgepraat, de directie bood Koeman in dat gesprek excuses aan, die door de hoofdtrainer werden geaccepteerd. Vervolgens werd “jongen van de stad” Sneijder dinsdag gepresenteerd op Sportcomplex Zoudenbalch. “Ik heb begrepen dat het conflict niet over mij persoonlijk ging”, zei de jongste van de drie Utrechtse broers bij die presentatie. “En dat is alles wat ik erover wil zeggen.”

Sneijder lijkt van het type ‘niet lullen, maar poetsen’. De 20-jarige inwoner van Vleuterweide legde de woorden die hij sprak op de weegschaal, om toch vooral niemand tegen de borst te stuiten. Maar in alles liet hij vooral blijken nu toch eindelijk eens gewoon te willen voetballen. De middenvelder wordt al jaren gezien als talent, maar heeft nog steeds nul wedstrijden in de Eredivisie achter zijn naam.

“Hij is dan wel niet zo ervaren, maar goede voetballers staan er gewoon”, zei Koeman. “De kwaliteit is aanwezig. Rodney heeft inzicht en techniek, het is iemand die de bal wil hebben en het initiatief durft te nemen. We hebben de creatieve middenvelder erbij die we zochten. Het is nu aan Rodney om een basisplaats te veroveren. Hij is zeer gemotiveerd om in zijn eigen stad voor FC Utrecht te voetballen. In principe zit hij zaterdag voor het thuisduel met Roda JC gewoon bij de selectie.”

Sneijder was zaterdagavond vanaf de tribune van het Gelredome getuige van de 2-1 nederlaag van FC Utrecht bij Vitesse. “Ik heb vooral naar mijn eigen positie gekeken en denk wel dat ik iets kan toevoegen. Het liefst op het middenveld, want ik ben een middenvelder. Maar ik doe verder geen uitspraken over posities. Dat is aan de trainer.”

De Utrechter vocht tijdens de voorbereiding bij Ajax voor zijn kansen, maar viel uiteindelijk toch buiten de boot bij trainer Frank de Boer. “Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan. Toen duidelijk werd dat ik verhuurd mocht worden, heeft zich direct een aantal clubs gemeld. Voor mij was gelijk duidelijk dat ik voor FC Utrecht wilde spelen.”

En dus ligt de focus het komende seizoen op de club uit zijn geboortestad. “Ik wil het verder ook niet over Ajax hebben. Ik heb er elf jaar gespeeld, maar ben erg blij dat ik nu hier ben. Het was voor mijzelf beter om de stap naar FC Utrecht te maken. Ik ben FC Utrecht dankbaar dat ik deze kans krijg en ga mijn stinkende best doen om te laten zien wat ik kan en Utrecht te helpen. Mijn focus ligt dit jaar bij FC Utrecht en dat ik mij ontwikkel als voetballer. Verder vooruit wil ik niet kijken. Dit seizoen wil ik heel graag knallen, daarna zien we wel.”

Sneijder doelde daarmee op de optie tot koop die door FC Utrecht is bedongen. Al verschenen afgelopen dagen berichten in de media dat die optie niet meer dan een wassen neus is. Technisch directeur Foeke Booy vertelde na afloop van het duel in Arnhem dat er geen bedrag was afgesproken met Ajax, maar dat FC Utrecht wel het eerste recht van koop heeft. “De voorwaarden van de optie tot koop is iets tussen Ajax en FC Utrecht”, zei voorzitter Jan Willem van Dop dinsdag. “Daar doen wij dan verder ook geen mededelingen over.”

De middenvelder is waarschijnlijk niet de laatste aanwinst voor de FC. Booy heeft goede hoop dat ook rechtsback Daan Bovenberg van Excelsior nog aan de selectie toegevoegd kan worden. “Wij zijn met hem in gesprek nadat Excelsior toestemming heeft verleend om met Bovenberg te praten”, verduidelijkte Booy.

Maar er is een belangrijke kaper op de kust. NEC, waar Bovenbergs oude trainer Alex Pastoor sinds dit seizoen aan het roer staat, is ook met de verdediger in gesprek. “Dat hoeft niet per se een nadeel te zijn’, vindt Booy. “Het gaat om het gevoel dat een speler krijgt. Blijven, naar NEC of naar FC Utrecht. Ik denk dat hij heel enthousiast is over FC Utrecht.”

Tegelijkertijd maakte Booy bekend dat doelman André Krul en middenvelder Gianluca Nijholt verhuurd mogen worden, al “heeft vooralsnog niemand zich voor hen gemeld”.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).