De Utrechtse roeiverenigingen Orca, Triton en Viking presenteerden donderdag een ‘bidbook’ aan de gemeente. Hierin geven.zij hun visie op de polder Rijnenburg, waar volgens de verenigingen ruimte is voor energiewinning, recreatie en het belangrijkste: roeiwater.
De zoektocht naar nieuw vaarwater in Utrecht is al jaren gaande. De toenemende drukte op het water en de bouw van woningen langs het Merwedekanaal zorgen ervoor dat de roeiers te weinig ruimte overhouden.
Inmiddels zijn de wedstrijdroeiers uitgeweken naar Vianen, maar ook daar kampen ze met toenemend verkeer op het water. Nadat duidelijk werd dat er geen roeibaan op de Uithof komt viel het oog van de drie roeiverenigingen en de gemeente op de polder Rijnenburg.
Met het bidbook proberen de roeivereniging behalve de gemeente en provincie vooral de rest van Utrecht te overtuigen van het belang van de ruimte voor sport en recreatie in de polder.
“Wij hopen heel sterk dat Utrecht de meerwaarde gaat zien van een roeibaan; zo’n baan gaat niet alleen ons helpen, maar ook de kanoërs en openwaterzwemmers. Als je zo’n baan afzet tegen de hoeveelheid geld die de gemeente jaarlijks investeert in het voetbal, vallen de kosten best wel mee”, vertelt Bart Vollebergh, voorzitter van Orca.
Roeiverenigingen hopen op samenwerking
“Het gaat om het investeren in een totaalpakket van sport en recreatie”, aldus Bart. Volgens hem gaat het niet alleen om de aanleg van een roeibaan, maar om een waterbak die ook als roeibaan gebruikt kan worden; bij de eventuele bouw van huizen moet er water opgeslagen geworden, wat de verenigingen dan goed zouden kunnen gebruiken.
Ook zien zij mogelijkheden voor aquathermie, energieopwekking door warmte; hiervoor is ook een grote hoeveelheid water nodig. Bart: “Als je dan toch gaat graven, maak het dan twee kilometer bij honderd meter zodat wij het kunnen gebruiken.”
De gemeente presenteerde op 3 april haar visie op de invulling van de polder: hierbij werd ruimte overgehouden voor de eventuele aanleg van een roeibaan. Bart vreest echter dat er niet voldoende ruimte overblijft voor een roeibaan die breed genoeg is en daarnaast ook nog een coachpad heeft.
De gemeente startte begin april een onderzoek naar de haalbaarheid van het aanleggen van roeiwater in de polder, maar heeft vooralsnog geen toezeggingen gedaan, behalve dat kansrijke opties zullen worden meegenomen in het ontwerp.
Bart is terughoudend over wat de roeiverenigingen precies willen: “Het is moeilijk om te zeggen wat we nodig hebben omdat de gemeente ons in het verleden heeft afgerekend op het stellen van harde eisen. We willen alleen voorkomen dat er straks een project komt waar we veel geld in steken en uiteindelijk niks aan hebben. We hopen met dit bidbook de gemeente en andere partijen in Utrecht ervan te overtuigen om met ons samen te gaan werken, en dan hebben we het later wel over wat wij concreet willen.”
2 Reacties
ReagerenGoed plan!! Geef de studenten en andere amateur roeiers binnen de Utrechtse sportwereld een volwaardige plek. Dit kan hand in hand gaan met woningbouw langs de baan zodat het misschien wat minder kost.
Of denk als stad verder met ambitie en maak er een baan voor Europese/wk wedstrijden van. Ligt centraal, goed bereikbaar, goede input voor de Utrechtse sport en zet de stad op de kaart..!!
Roeien is een studentenkaart, dus veelal slimme mensen met een groot netwerk.
Dat zie je ook aan hun plan en wijze van presenteren.
Wat niet vergeten mag worden is datvroeien een enorm ruimtbeslag heeft. Paar boetjes op een enorme baan. Vergelijk dat maar eens met het aantal sporters op een hockey of voetbalveld. Veel meer mensen op een veel kleiner veld.
Roeiers mogen hun plaats kennen en dat is samen op het merwedekanaal, toppers kunnen naar Amsterdam of Rotterdam waar echte wedstrijdbanen liggen. Ook op simulatoren kun je prima trainen.
Bovendien, de meeste activiteiten in de plaats in de bar, kijk maar eens op hun complex, 3 enorme horecacomplexen, waar meer “sporters ” te vinden zijn dan op het water.