Slordig FC Utrecht wint ruim van Heracles Almelo | De Utrechtse Internet Courant Slordig FC Utrecht wint ruim van Heracles Almelo | De Utrechtse Internet Courant

Slordig FC Utrecht wint ruim van Heracles Almelo

FC Utrecht heeft zaterdagavond de tweede zege van 2019 geboekt. In Almelo won de ploeg van Dick Advocaat met 1-5 van Heracles. Een ruime en zeer verdiende overwinning die nog veel hoger had kunnen uitvallen, maar FC Utrecht sprong erg slordig met de kansen om tegen de directe concurrent voor een plekje in de play-offs voor Europees voetbal.

Al binnen tien minuten opende Sander van de Streek de score. De middenvelder raakte de bal verkeerd, maar zag deze toch in het doel van Heracles verdwijnen. Zijn vijfde goal van het seizoen en eveneens de vijfde keer dat hij de openingstreffer maakte. FC Utrecht drong daarna wel aan, maar miste voorin de scherpte of maakte de verkeerde keuzes om de score uit te bouwen. Heracles kwam tot wat speldenprikjes, maar de uitstekende keepende David Jensen elimineerde de kansjes voor de thuisploeg.

Gestrekt been

In de slotfase van de eerste helft de bezoekers uit Utrecht wel een flinke meevaller. Jesper Drost raakte met gestrekt been de scheen van Sean Klaiber. Scheidsrechter Christian Bax leek er in eerste instantie geen overtreding in te zien, maar bekeek op aanraden van VAR Clay Ruperti de beelden. Daarop besloot de arbiter alsnog tot een rode kaart.

Na rust begon Utrecht opnieuw sterk, na vijf minuten kopte aanvoerder Willem Janssen een door Michiel Kramer – die aan de wedstrijd startte omdat Jean-Christophe Bahebeck ziek was – verlengde corner langs Janis Blaswich. De wedstrijd leek gespeeld, maar Adrián Dalmau bracht na een uur spelen de spanning terug. Hij mocht helemaal vrij tussen Janssen en Timo Letschert in een voorzet van Lennart-Marten Czyborra tot doelpunt promoveren.

Missers Kramer

De aansluitingstreffer kwam in een fase waarin FC Utrecht kans na kans kreeg de score verder uit te bouwen. Vooral Michiel Kramer had kunnen scoren, de aanvaller kreeg drie grote kansen op een doelpunt. Eerst speelde Gyrano Kerk de bal achter de vrijstaande Kramer, die een minuut later nét niet bij een scherpe voorzet van Van de Streek kon. Wederom enkele minuten later kreeg Kramer zijn hoofd niet goed tegen de bal en kopte naast.

Ondanks de treffer van Dalmau werd het niet meer spannend in het Polman Stadion, want nauwelijks vijf minuten na de 1-2 zette Kerk na een lange bal van doelman David Jensen aan voor één van zijn kenmerkende rushes en schoot de bal hard langs Blaswich.

Strafschoppen

In de slotfase scoorde FC Utrecht nog twee keer, beide keren vanaf de penaltystip. Een kwartier voor tijd werd de ingevallen Riechedly Bazoer licht aangetikt en besloot Bax na het zien van de beelden tot een strafschop. Simon Gustafson schoot die feilloos binnen. Vlak voor tijd liet de Zweed een tweede penalty, na een overtreding van Czyborra op Kerk, aan Bazoer, die daarmee de eindstand op het bord bracht.

Door de zege op directe concurrent Heracles klimt FC Utrecht op de ranglijst over de Almeloërs heen en staat het nu zesde. Vrijdagavond wacht in Stadion Galgenwaard het duel met FC Groningen, dat na een sterke periode sinds de winterstop is opgeklommen naar de negende plek in de Eredivisie.