Surinaamse voetbalpionier Humphrey Mijnals (88) overleden | De Utrechtse Internet Courant Surinaamse voetbalpionier Humphrey Mijnals (88) overleden | De Utrechtse Internet Courant

Surinaamse voetbalpionier Humphrey Mijnals (88) overleden

Surinaamse voetbalpionier Humphrey Mijnals (88) overleden
Mijnals vooraf aan het duel met Bulgarije. Rechts Tonny van der Linden. Foto: anp-archief.nl
Humphrey Mijnals, de eerste speler van Surinaamse afkomst in het Nederlands Elftal, is overleden. Dat heeft de KNVB zaterdag bekendgemaakt. De oud-profspeler van USV Elinkwijk en VV DOS werd 88 jaar. Vooraf aan het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV werd zaterdagavond een minuut stilte voor hem in acht genomen.

Humphrey Mijnals, de eerste speler van Surinaamse afkomst in het Nederlands Elftal, is overleden. Dat heeft de KNVB zaterdag bekendgemaakt. De oud-profspeler van USV Elinkwijk en VV DOS werd 88 jaar. Vooraf aan het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV werd zaterdagavond een minuut stilte voor hem in acht genomen.

Mijnals werd op 21 december 1930 geboren in Suriname en speelde daar voor de topclub SV Robinhood, waarmee hij vier jaar op rij (1953-1956) landskampioen werd. De verdediger vertrok na die laatste landstitel vervolgens naar Brazilië om profvoetballer te worden bij América Recife. Na zes maanden klopte USV Elinkwijk, destijds een profclub, op de deur en wist Mijnals met 15.000 gulden tekengeld, destijds een enorme som geld, over te halen om naar Utrecht te verhuizen. Hij zou er nooit meer vertrekken.

Legendarische omhaal

Onder de legendarische coach Thim van der Laan groeide de achterhoedespeler uit tot international. Hoewel hij slechts drie interlands speelde, ging ‘Minna’ in 1960 de geschiedenisboeken in als eerste speler van Surinaamse afkomst die uitkwam voor Oranje. Het zou na Mijnals liefst 21 jaar duren voor er met Romeo Zondervan in 1981 een tweede international met Surinaamse roots volgde. Mijnals was in 1986 nauw betrokken bij de oprichting van het Kleurrijk Elftal, samengesteld uit Surinaamse profvoetballers in Nederland.

Tijdens de interland tegen Bulgarije op 3 april 1960 (4-2 zege, Tonny van der Linden scoorde drie keer voor Oranje) baarde Mijnals opzien door uit te verdedigen met een omhaal, destijds een unicum op het voetbalveld. Andere Tijden maakte een uitzending over dat ene moment: De omhaal van Humphrey Mijnals

Mijnals op de schouders van fans na de interland tegen Bulgarije. Foto: anp-archief.nl

Na zijn periode bij Elinkwijk speelde Mijnals ook nog betaald voetbal bij VV DOS (’62-’64) en SC ‘t Gooi (’64-’66). Nadat hij zijn spelersloopbaan beëindigde ging hij werken bij de Detam en werd Mijnals trainer van de Utrechtse amateurclub Faja Lobi, die destijds geheel bestond uit Surinaamse Nederlanders. Daarnaast bestierde Mijnals jarenlang een tabakszaak op de Amsterdamsestraatweg. Hij woonde jarenlang in Ondiep. Bij het Pouwer College, vlakbij Mijnals’ woning in Overvecht, is een sportveld naast de school naar de oud-voetballer vernoemd. Er prijkt bovendien een muurschildering van de beroemde omhaal.

Mijnals werd in 1999 verkozen tot Surinaams voetballer van de (20e) eeuw. In augustus 2008 kreeg hij van de gemeente Utrecht de Sportpenning.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vandaag is Humphrey Mijnals overleden. Een fenomeen in de Nederlandse en Surinaamse sportwereld. Humphrey Mijnals was de eerste Nederlander van Surinaamse afkomst die in Oranje speelde. En natuurlijk in Utrecht bekend als speler en erelid van USV Elinkwijk. Bij het eeuwfeest van Elinkwijk miste ik Humphrey. Hij was toen al ziek. Afgelopen woensdag was ik bij hem thuis op bezoek. We hadden een mooie en emotievolle ontmoeting samen met z’n allerliefsten. Bij het weggaan zag ik, vlakbij zijn huis in Overvecht, deze bijzondere muurschildering. De legendarische omhaal van Humphrey in het Nederlands elftal tegen Bulgarije op 3 april 1960. Zo blijven we hem herinneren. Rust zacht, Humphrey. #humphreymijnals

Een bericht gedeeld door Burgemeester Jan van Zanen (@burgemeesterjanvanzanen) op 27 Jul 2019 om 10:04 (PDT)

Videoverslag

Videoverslag

Videoverslag

DUIC Sport

DUIC Sport

Like www.facebook.nl/duicsport om op de hoogte te blijven van al het sportnieuws uit Utrecht

Profiel

2 Reacties

Reageren
  1. Ceasar

    Volgens mij was Michel Kruin de tweede Surinaamse voetballer
    in het Nederlands elftal, en niet Romeo Zondervan!

  2. Zwaan

    2 maanden geleden was ik nog ff in NL en Bunkerbar en vroeg of je nog leefde ……? Dat deed je nog, maor nu ben je weer terug home, Have fun pik !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).