UEFA lijkt protest FC Utrecht niet te steunen | De Utrechtse Internet Courant UEFA lijkt protest FC Utrecht niet te steunen | De Utrechtse Internet Courant

UEFA lijkt protest FC Utrecht niet te steunen

UEFA lijkt protest FC Utrecht niet te steunen
Archieffoto Galgenwaard
Een brief van de Europese voetbalbond UEFA aan de KNVB en FC Utrecht lijkt de positie van de club niet sterker te maken. In het schrijven – dat in handen is van de NOS – gaat de UEFA in op de verdeling van Europese tickets door nationale bonden.

Een brief van de Europese voetbalbond UEFA aan de KNVB en FC Utrecht lijkt de positie van de club niet sterker te maken. In het schrijven – dat in handen is van de NOS – gaat de UEFA in op de verdeling van Europese tickets door nationale bonden.

In de brief van de Europese voetbalbond staat: “Indien een nationale bond om legitieme redenen een besluit neemt over het voortijdig beëindigen van de bekercompetitie, dan kan geen winnaar worden aangewezen op sportieve gronden.” De ticket voor Europees voetbal moet dan naar de hoogste genoteerde club in de competitie gaan, en Willem II staat boven Utrecht.

Eerder maakte de KNVB al bekend dat Utrecht volgend seizoen geen Europees voetbal zou spelen, dit tegen het zere been van de club en supporters. FC Utrecht stond namelijk in de bekerfinale en op plek nummer zes in de Eredivisie. Nummer vijf is Willem II maar die hebben een wedstrijd meer gespeeld.

De club heeft ondertussen een advocaat in de arm genomen om via de juridische weg alsnog een Europees ticket te krijgen.

9 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Dus ook bij de EUFA denken ze nog steeds dat er dit jaar gevoetbalt kan gaan worden, wat bezielt al die mensen toch?

 2. Jaap

  Hoe kan je nu een wedstrijd die niet gespeeld is alvast meetellen als gewonnen wedstrijd?

  Het is gewoon een situatie van overmacht en pech. Ook dat hoort bij het leven en de sport.

  Willem II had op het moment van stilleggen gewoon meer punten. Dat is gewoon een feit. Het is niet gezegd dat de FCU, mocht de wedstrijd ingehaald worden, de wedstrijd had gewonnen.

  De bekercompetitie is gewoon afgebroken en gecanceld, dus het nog hebben over de bekerfinale is op dit moment ook vrij zinloos.

  Het enige dat de FCU kan voorstellen en kan helpen (voor de toekomst), is aan de KNVB voorstellen om volgend seizoen geen bekercompetitite te spelen, maar slechts de finale af te werken. Dat haalt ook de druk van de overvolle voetbalkalender af. Dan kan de winnaar eventueel europees spelen in het seizoen 2021/2022.

  Als je dit voorstelt en hier massaal steun voor zoekt bij de leden van de KNVB, de UEFA, de politiek, dan ben je constructief bezig en heb je meer kans van slagen dan met deze doelloze rechtszaak. Er is geen rechter die FCU nu in het gelijk gaat stellen, simpelweg omdat de argumenten wel ergens deugen, maar niet helemaal kloppen.

  Ook zou FCU misschien van de KNVB een schadevergoeding krijgen (een kleine) voor het mislopen van 2 kansen op Europees voetbal en het mislopen van de bekerfinale (recette en tv-gelden). Hier zou je bij een rechter misschien nog wel iets in klaar kunnen spelen.

  Het zou de FCU trouwens sieren, aangezien dit gewoon over geld gaat, om het goede voorbeeld te geven en flink te gaan snijden in salariskosten. Zeker nu sommige contracten van spelers afgelopen zijn. Misschien het moment om nieuwe gemiddelde voetballers gewoon net iets meer dan een moraalsalaris te geven (iets meer is gerechtvaardigd vanwege een kortere professionele carrière) en om flink te gaan snijden in de kosten van de organisatie (iedereen naar modaal salaris); dan neem je nog eens het goed maatschappelijke voortouw.

 3. Katja 2

  FC Utrecht heeft geen gelijk en wel hierom.

  FCU heeft 1 wedstrijd minder gespeeld. Als we gaan kijken welke spelronde dit was en die spelronde bij Willem II niet mee laten tellen dan veranderd er nog steeds niets aan de stand. Utrecht blijft dan 6e staan.

  De bekercompetitie is in zijn geheel afgeblazen, dus ook die telt niet mee.

  Feijenoord krijgt het ticket, omdat conform de regels van de UEFA bij afbreken bekercompetitie, dit europees ticket naar de ploeg gaat die het hoogste staat en niet in aanmerking komt voor de champions league.

  Als FCU, ik noem maar eens wat, niet van RKC had verloren (2x) hadden ze het europees ticket gehad.

  Iets met hand in eigen boezem.

 4. Henk

  Beste Jaap, je slaat de plank weer eens mis met je getheoretiseer
  Het gaat er niet om dat Willem II op het moment van stilleggen meer punten had. Bij een ongelijk aantal wedstrijden is dat inderdaad onrechtvaardig en daar heeft Utrecht dus gelijk in.
  Echter, de KNVB laat voor de vergelijking tussen Willem II en FC Utrecht álle wedstrijden van het weekend FCUtrecht – Ajax buiten beschouwing. En ook dan staat Willem II nog steeds boven Utrecht aangezien ze in dat weekend een pak slaag van PSV kregen.
  Ergo, bij het vergelijkbare aantal wedstrijden staat Willem II boven Utrecht. Jammer maar helaas.

 5. Herman

  Voorkomt nieuwe blamage tegen cafe teams uit Luxemburg en Bosnië.

 6. Leen

  Hoe je het besluit ook went of keert. Utrecht is gewoon op onsportieve manier flink in de maling genomen, door de KNVB. Het eigenbelang van Gudde (ex-Feyenoord) en zijn maatjes van Geel (ex- Feyenoord/ huidig willemII) en de voorzitter van de cv (ADO), zijn zoon die banden heeft met RKC. Alle 4 de clubs zijn er beter op geworden. Niemand in de voetbal wereld benoemd dit, maar ze zien allen de lijntjes. Toeval of geen toeval, maar dit stinkt.

 7. Frits

  Henk

  Het gaat niet om Willem II, het gaat om het feit dat de bekerfinale in april al is geschrapt en het ticket voor de winnaar naar de nummer 3 van de ranglijst is gegaan.

  De KNVB heeft er dus niet alles aan gedaan om deze bekercompetitie, met nog maar 1 wedstrijd te gaan, af te maken.

  Bij onze buren gaan ze in juni voetballen om de Bundesliga af te ronden, waarom dan bv. de bekerfinale niet in Duitsland laten spelen dan? Of waarom inderdaad geen strafschoppen of een muntje opgooien om de winnaar te bepalen?

 8. Gregor

  @Leen
  Geloof mij, Gudde is geen Feyenoorder. Iedereen is blij dat dit paard van Troje Rotterdam verlaten heeft! Voor de rest moet de woede van Utrecht zich richten op Willem II. Inzake Feyenoord heeft ze geen poot om op staan.

 9. Vak K

  @ Gregor

  Het zou fnoord sieren om het startgeld van 6 mio voor de Groepsfase te delen met de FCU. Dit hebben ze nu zo in de schoot geworpen gekregen door het Paard van Troje….genaamd Gudde.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).