Uitgebreid interview met Jordy Zuidam: ‘We konden nu pas zeggen dat we er écht alles aan gedaan hebben’ | De Utrechtse Internet Courant Uitgebreid interview met Jordy Zuidam: ‘We konden nu pas zeggen dat we er écht alles aan gedaan hebben’ | De Utrechtse Internet Courant

Uitgebreid interview met Jordy Zuidam: ‘We konden nu pas zeggen dat we er écht alles aan gedaan hebben’

Uitgebreid interview met Jordy Zuidam: ‘We konden nu pas zeggen dat we er écht alles aan gedaan hebben’
Foto: Robert Oosterbroek
Toen DUIC half augustus bij FC Utrecht het verzoek tot een interview met directeur voetbalzaken Jordy Zuidam neerlegde, werd voorgesteld om te wachten tot na het sluiten van de transferperiode. “Dan is er wellicht op transfergebied nog meer om over te praten”, was de reactie. Nou, daar bleek geen woord aan gelogen. Vlak voor het sluiten van de markt slaagde de club er alsnog in Jean-Christophe Bahebeck binnen te halen. Maar daags voor het interview werd bovendien afscheid van hoofdcoach Jean-Paul de Jong genomen. “Ik vind het ontzettend teleurstellend dat we er niet in geslaagd zijn de boel te doen kantelen.”

Toen DUIC half augustus bij FC Utrecht het verzoek tot een interview met directeur voetbalzaken Jordy Zuidam neerlegde, werd voorgesteld om te wachten tot na het sluiten van de transferperiode. “Dan is er wellicht op transfergebied nog meer om over te praten”, was de reactie. Nou, daar bleek geen woord aan gelogen. Vlak voor het sluiten van de markt slaagde de club er alsnog in Jean-Christophe Bahebeck binnen te halen. Maar daags voor het interview werd bovendien afscheid van hoofdcoach Jean-Paul de Jong genomen. “Ik vind het ontzettend teleurstellend dat we er niet in geslaagd zijn de boel te doen kantelen.”

Ten tijde van dit interview met Jordy Zuidam was nog niet bekend dat Dick Advocaat de nieuwe trainer van FC Utrecht gaat worden. Lees daarover meer hier.

Het vertrouwen vanuit de spelersgroep voor Jean-Paul de Jong is vanaf het begin al broos geweest. Waarom hebben jullie dan toch voor hem gekozen toen Erik ten Hag de club in de winterstop verliet om bij Ajax aan de slag te gaan?

“Er lag een toezegging naar Jean-Paul vanuit de club dat hij, indien Erik ten Hag op zeker moment zou vertrekken, hoofdtrainer zou worden bij FC Utrecht. En ja, toen Ten Hag tussentijds vertrok hebben we wel gekeken naar mogelijkheden in de markt, zoals je dat altijd doet op zo’n moment. Maar uiteindelijk zijn we met de hele club tot de conclusie gekomen dat clubicoon Jean-Paul de kans verdiende die hem was toegezegd. We zijn daar vervolgens als club volledig achter gaan staan en hebben hem volop ondersteund om dat met elkaar waar te maken. Ook de spelersgroep, anders haal je nooit de resultaten die wij hebben geboekt. We hebben vorig seizoen meerdere keren met elkaar geëvalueerd en er met elkaar echt dag en nacht aan gewerkt om te komen tot een honderd procent optimale werksituatie. In de zomer moesten we concluderen dat het ons niet gelukt was een werksituatie te creëren die in lijn was met onze ambities.”

Hadden jullie toen geen afscheid van De Jong moeten nemen?

“Zowel wij als club, als Jean-Paul als trainer, zagen in de zomerstop nog steeds mogelijkheden tot verbetering.”

Was dan de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard het moment dat jullie zeiden ‘het begint een beetje trekken aan een dood paard te worden’?

“Het is niet echt gebonden aan één wedstrijd. Jean-Paul kwam zelf afgelopen zomer met het voorstel om nog meer duidelijkheid in zijn staf te creëren en zo mensen nog meer in hun kracht te laten komen. De veldtrainingen liet hij aan Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys en nam zo zelf iets meer afstand van de spelersgroep. Dat was één van de oplossingen die we hebben doorgevoerd om een stap te maken tot een verbeterde werksituatie, maar dit was de enige die naar buiten is gekomen. En ook totaal verkeerd is opgepakt door de media.”

 

Met de kennis van nu ben ik wel geneigd om te zeggen: Jean-Paul de Jong paste niet in de rol die hij sinds de winterstop bij FC Utrecht had. Precies zoals sommige media in januari al schreven.

“Ik wil niet te veel in detail treden. Kijk, wanneer Jean-Paul met dit voorstel was gekomen terwijl er sprake was van een optimale werksituatie, hadden we daar natuurlijk nooit mee ingestemd. En had hij dat voorstel waarschijnlijk ook nooit gedaan. De veranderde werksituatie heeft ook zeker tot verbeteringen geleid, maar nog steeds niet tot een honderd procent optimale werksituatie. Na een gesprek met clubeigenaar Frans van Seumeren, Jean-Paul en mijzelf is vervolgens besloten niet met elkaar verder te gaan.”

‘Dat het ons met elkaar niet gelukt is de werksituatie optimaal te maken, is natuurlijk klote’

In wat voor sfeer vond dat gesprek plaats?

“Moeilijk natuurlijk. Zowel voor de club als voor Jean-Paul was het megazwaar om te moeten concluderen dat er geen oplossingen meer waren om de situatie te verbeteren. Emotioneel ook. Jean-Paul is dag en nacht bezig geweest om de basis te creëren om successen met elkaar te behalen. Dat het ons met elkaar niet gelukt is de werksituatie optimaal te maken, is natuurlijk jammer. Dat het gaat om een clubicoon die zich dag en nacht heeft ingezet voor de club, maakt het extra klote.”

Hij is bovendien een vriend van je. Denk je dat jullie vriendschap een deuk heeft opgelopen?

“Nee, ik ben overtuigd van niet. Ook omdat we elkaar tijdens het gesprek, hoe moeilijk ook, recht in de ogen hebben kunnen aankijken dat we er écht alles aan hebben gedaan om het werkbaar te krijgen. Dat is ook een reden dat we niet al in de zomer afscheid hebben genomen van Jean-Paul. Toen konden we elkaar nog niet recht in de ogen aankijken dat we er écht alles aan gedaan hadden. Die kans verdiende Jean-Paul, ook omdat het sportief gewoon goed ging. Je moet alleen wel voorkomen dat je in een situatie terechtkomt waarin het kan gaan wringen. Dat moment zat eraan te komen en dan moet je ook eerlijk zijn tegen elkaar.”

Heb je ergens spijt van?

“Nee, juist omdat we er in mijn ogen echt alles aan hebben gedaan. Het is wel heel teleurstellend dat het ons niet gelukt is om het te doen kantelen. We zijn er heel lang met zijn allen van overtuigd geweest dat het ons zou lukken en daar hebben we ook keihard aan gewerkt. Tevens blijf ik van mening dat Jean-Paul de kans als hoofdtrainer verdiende.”

Jullie hielden altijd het geloof dat hij de juiste man op de juiste plek was?

“We zijn er altijd van overtuigd geweest dat Jean-Paul de juiste man op de juiste plek kon worden. En geloof mij dat iedereen binnen de club had gehoopt en verwacht dat het anders zou lopen, helaas mocht dat niet zo zijn.”

Toen jij zeven jaar geleden afscheid nam als profvoetballer, was het toen jouw ambitie directeur voetbalzaken van de nummer 5 van Nederland, de club waar je twintig jaar geleden als speler doorbrak, te worden?

“Ik heb wel altijd de ambitie gehad beleidsmatig. Alleen ben ik nooit echt een planner geweest. Het is heel natuurlijk gegaan. Ik begon als assistent van Henny Lee bij de FC Utrecht Academie, werd vervolgens hoofdscout, groeide toen door naar het technisch management en ben nu onderdeel van de directie.”

De afgelopen weken werd je bijna vaker gefotografeerd dan Doutzen Kroes…

“Ja, laten we het daar even over hebben, haha.”

‘Spelers willen zich ook weer graag aansluiten bij FC Utrecht’

Wanneer ik de foto’s van de eerste transfer van Joris van Overeem en de laatste van JC Bahebeck met elkaar vergelijk, dan denk ik: die Zuidam heeft ook niet veel slaap gehad de afgelopen weken. Zit ik er ver naast?

“Om eerlijk te zijn heeft de afgelopen transferperiode een enorme impact gehad. Niet alleen op mijzelf, maar ook op mijn gezin. Deze functie is al dag en nacht werken, maar de afgelopen transferperiode is wel heel intensief geweest. Natuurlijk vanwege de adrenaline, maar ook vanwege de wil om de selectie nog verder te verbeteren. Het geeft ook heel veel energie wanneer je merkt dat iedereen er geloof in krijgt. Niet alleen de supporters, maar iedereen binnen de club. Spelers willen zich ook weer graag aansluiten bij FC Utrecht.”

Heeft FC Utrecht een betere selectie dan vorig seizoen?

“Ik denk dat iedereen ervan overtuigd is dat we een selectie hebben die heel sterk is en die past bij onze visie van structureel top 7 spelen met ambitie top 5. Terwijl we het nog steeds moeten doen met budgetten die horen bij de middenmoot en niet bij ons ambitieniveau.”

Ondanks die financiële beperking is FC Utrecht erin geslaagd spelers te halen die normaal gesproken onhaalbaar zijn voor de club. Ik neem aan dat zij flink hebben moeten inleveren?

“Dan druk jij je bij wijze van spreken nog mild uit. Dit zijn jongens die elders vijf keer zoveel kunnen verdienen, maar die we hebben kunnen overtuigen met ons sportieve verhaal. Natuurlijk spelen financiën mee, maar die hebben, gelukkig voor ons, niet de doorslag gegeven.”

Al liet JC Bahebeck je wel heel lang in spanning.

“Ook hij had meerdere opties, maar wilde zelf heel graag naar FC Utrecht. Het was alleen heel complex om de drie betrokken partijen bij elkaar te brengen. Een aantal keren dacht ik dat we heel dichtbij waren, maar kwam er geen deal. Tegelijkertijd heb ik ook een paar keer gedacht dat het niet meer ging lukken. Maar ik ben een bijtertje, laat nooit los. Dat we dan door de inzet van velen uiteindelijk toch een akkoord hebben bereikt, geeft natuurlijk heel veel voldoening.”

In hoeverre is Jean-Paul de Jong betrokken geweest bij de samenstelling van deze selectie. Zijn er spelers gehaald op zijn verzoek?

“De club en dan met name de Raad van Commissarissen bepaalt uiteindelijk welke spelers gehaald worden. De technische staf wordt daarin natuurlijk gekend, maar uiteindelijk is een zo sterk mogelijke selectie mijn verantwoordelijkheid. Vanzelfsprekend hou je daarbij rekening met input en wensen vanuit technische staf, scouting en je eigen netwerk. Ik moet natuurlijk wel het gevoel hebben dat de technische staf met zo’n speler wil werken. Als club hebben we een selectie kunnen samenstellen die qua leeftijd, talent en kwaliteit mooi in balans is. Daar ben ik trots op.”

Wanneer ik jou half mei vraag: ‘Jordy, ben je tevreden over afgelopen seizoen?’, wat moet er dan gebeurd zijn?

“Ik ben ervan overtuigd dat we opnieuw een selectie hebben die kan voldoen aan het ambitieniveau van de club. Het is een grote uitdaging geweest om de top 5 te halen, maar we zijn ook een club die beter wil, verder wil. Maar wel vanuit het realisme. We gaan er alles aan doen om daar te blijven waar we nu zijn en ik denk dat we alle voorwaarden hebben gecreëerd om dat te halen.”

Wat doe jij op Bevrijdingsdag?

“Ik wist de afgelopen weken niet eens wat ik de volgende dag ga doen, haha.”

Dan wordt de bekerfinale gespeeld. Sta jij dan aan het eind van de avond weer met die KNVB Beker in je handen. Zoals je dat als speler ook al twee keer stond?

“Kijk, we hebben natuurlijk ambities. Maar ik hou er nooit zo van om dingen te gaan roepen van ‘we gaan dit of dat doen’. We hebben bij FC Utrecht een selectie waarmee we ambitieus mogen zijn en moeten er nu met elkaar iedere dag keihard aan werken om die ambities waar te maken. Dan heb ik het vertrouwen in een mooi seizoen.”

Tekst: Jochem Geerdink

DUIC Sport

DUIC Sport

Like www.facebook.nl/duicsport om op de hoogte te blijven van al het sportnieuws uit Utrecht

Profiel

1 Reactie

Reageren
  1. Katja

    “en zo mensen nog meer in hun kracht te laten komen ”
    AARRGHHH, Jordy, wat een taalgebruik !
    Wil nu wel eens een keertje iets van JP zelf horen.
    .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).