Utrecht volgens tophockeyer en Europees kampioen Sander de Wijn: ‘Het was waanzinnig’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens tophockeyer en Europees kampioen Sander de Wijn: ‘Het was waanzinnig’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens tophockeyer en Europees kampioen Sander de Wijn: ‘Het was waanzinnig’

Utrecht volgens tophockeyer en Europees kampioen Sander de Wijn: ‘Het was waanzinnig’
Foto: Gerrit van Keulen
Sander de Wijn won afgelopen zondag met het Nederlands hockeyelftal goud op het EK in eigen land. De verdediger hoopt ook dit seizoen weer landskampioen te worden met zijn club Kampong.

Sander de Wijn won afgelopen zondag met het Nederlands hockeyelftal goud op het EK in eigen land. De verdediger hoopt ook dit seizoen weer landskampioen te worden met zijn club Kampong.

Hoe heb je het EK beleefd?

“Waanzinnig! Het was fantastisch om in de finale voor eigen publiek van de Belgen te winnen. Ruim tienduizend man zat in het Wagener stadion in Amstelveen. Even leek het scenario van onze poulewedstrijd tegen België, die we met 5-0 verloren, zich te herhalen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Na de finale hebben we de winst goed gevierd. Eerst met familie en vrienden bij het stadion en ’s avonds zijn we de stad in gegaan.”

Afgelopen jaar ben je landskampioen geworden met Kampong. Kijk je uit naar komend seizoen?

“We hebben de afgelopen drie jaar heel veel succes gehad. Zo stonden we in de finale van de Euro Hockey League en zijn we landskampioen geworden. Ik verwacht dat we komend jaar ook weer in de play-offs zullen strijden. Twee teamleden zijn weggegaan, dus we hebben helaas iets aan kwaliteit moeten inleveren. Maar er zitten veel Nederlandse talenten in het team en we hopen met deze groep veel te bereiken.”

Wat vind je van het hockeyklimaat in Utrecht?

“Dat is erg goed. Er zijn veel clubs in de regio, wat ik heel leuk vind. Het is alleen zo jammer dat er nog veel wachtlijsten zijn waardoor niet iedereen in de gelegenheid is om te hockeyen. Ik speel inmiddels al negen jaar bij Kampong, de grootste club van Nederland. Die voelt als thuis.”

Wat zou je graag nog bereiken in het hockey?

“Landskampioen worden stond bovenaan mijn lijstje, maar ik zou graag nog Olympisch Kampioen worden met het Nederlands elftal. In 2012 hebben we in Londen Olympisch zilver gewonnen. Het was een waanzinnig evenement in Europa. Rio is helaas uitgelopen op een grote teleurstelling. Ik heb zeker de ambitie om door te gaan tot en met 2020 en te schitteren tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.”

De eerste keer in Utrecht

“Toen was ik een jaar of zeventien. Samen met mijn moeder liep ik door de stad. Ik had besloten dat ik in Utrecht wilde gaan studeren, hockeyen en wonen. Ik wilde graag uit mijn comfortzone stappen en in het diepe springen. Utrecht leuk me een ontzettend leuke stad. Het voelde goed. Er woonde veel familie in de regio en als kind kwam ik vaak op Kampong.”

Beste optreden in de stad

“Een jaar of vijf geleden zag ik een heel bijzonder optreden in Utrecht. Het was een koude winter en er lag veel sneeuw. Rupert Blackman (Causes, red.) stond toen met een eigen muziekinstallatie bij de Winkel van Sinkel allemaal liedjes te zingen. Hij creëerde sfeer, het had iets heel moois. Ik heb meteen een cd van hem gekocht.”

Favoriet weekend

“Op zaterdag ontbijt ik vaak bij De keuken van Thijs, in de Biltstraat. Daarna loop ik meestal door de stad om vervolgens ’s avonds bij Spaghetteria te eten. Ik kies meestal de pasta pappardelle en neem tiramisu als toetje – een goede maaltijd als voorbereiding op de hockeywedstrijd de dag erna. Op zondagochtend doe ik rustig aan en na de wedstrijd drink ik graag een biertje op de club. Onderweg terug nog even langs Bastacosi om een lekkere pizza te halen.”

Utrecht mist…

“Ik zou het leuk vinden als er meer bandjes of DJ’s zouden optreden in de binnenstad. Utrecht heeft veel mooie pleinen, maar veel entertainment is er meestal niet. Zeker in de zomerperiode kan het onwijs gezellig zijn als er bijvoorbeeld op het Janskerkhof en Neude iets georganiseerd wordt. Zoals dat grote scherm op de Neude tijdens het EK Vrouwenvoetbal, dat is ontzettend leuk.”

Droomhuis

“Ik ben blij met het huis waar ik woon, maar mijn droomhuis is een mooi huis aan het Wilhelminapark, denk ik. Wat trouwens leuk is, is dat ik momenteel in het geboortehuis van Gerrit Rietveld woon. Hij was natuurlijk een bekende Utrechter en heeft een grote rol gespeeld in de architectenwereld. Er zijn regelmatig mensen die via een ANWB-fietsroute langs mijn huis komen en een foto maken van het bordje met zijn naam erop.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).