Utrechtse Jouke (21) traint Chinese kinderen tussen wolkenkrabbers in Guangzhou Utrechtse Jouke (21) traint Chinese kinderen tussen wolkenkrabbers in Guangzhou

Utrechtse Jouke (21) traint Chinese kinderen tussen wolkenkrabbers in Guangzhou

Utrechtse Jouke (21) traint Chinese kinderen tussen wolkenkrabbers in Guangzhou
Tussen de wolkenkrabbers in de Chinese stad Guangzhou staat de Utrechtse Jouke Bosma iedere week, van woensdag tot zondag, kinderen te instrueren op een voetbalveld. President Xi Jinping is een echte voetbalfan, daarom zijn de laatste jaren allemaal trainers uit het buitenland naar China gehaald om het voetbalniveau te verbeteren. De in Utrecht geboren Bosma vertelt via de Chinese WhatsApp, WeChat, dat hij met de bal al op hele bijzonder plekken is geweest.

Tussen de wolkenkrabbers in de Chinese stad Guangzhou staat de Utrechtse Jouke Bosma iedere week, van woensdag tot zondag, kinderen te instrueren op een voetbalveld. President Xi Jinping is een echte voetbalfan, daarom zijn de laatste jaren allemaal trainers uit het buitenland naar China gehaald om het voetbalniveau te verbeteren. De in Utrecht geboren Bosma vertelt via de Chinese WhatsApp, WeChat, dat hij met de bal al op hele bijzonder plekken is geweest.

“Mijn eerste training gaf ik op een hoog winkelcentrum met vijf verdiepingen. Daar was een kunstgrasveld aangelegd met een muurtje van anderhalve meter daaromheen. Als je de bal iets te hoog schiet dan mag je in de drukke straatjes lekker gaan zoeken”, vertelt Bosma. In de drukke stad is er heel weinig plek voor een voetbalveld en zijn er nieuwe oplossingen bedacht voor sportfaciliteiten.

Bosma: “Er ligt een heel mooi voetbalveld naast de universiteit in mijn buurt. Helaas mogen we daar weinig op voetballen. Het is op het veld namelijk vaak vol met marcherende soldaten in opleiding.”

Af en toe loopt hij daar met de kinderen langs om vervolgens op een klein basketbalveldje verderop te trainen. Bosma vertelt dat het leger zich tijdens de nationale feestdag wel drie uur lang presenteerde; in de lucht en op de grond overal waren vliegtuigen en tanks te zien. “Als je het met Chinezen over het leger hebt zie je meteen hun ogen oplichten van de trots.”

Hoogbouw

Volgens de jonge voetbaltrainer is Guangzhou niet te vergelijken met Utrecht. Er wonen zo’n 17 miljoen geregistreerde en (naar schatting) 7-8 miljoen niet-geregistreerde mensen in de stad. “Ik woon zelf in het oude centrum. Als je aan de binnenstad van Utrecht denkt dan zie je vooral kleine huisjes en knusse straatjes voor je. Hier is dat helemaal anders. Ik woon zelf ook redelijk hoog. Als je naar buiten kijkt zie je alleen maar hoogbouw.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Ook de vele, grote parken vallen hem erg op. ’s Avonds komen de groene gebieden tot leven met lichtjes en mensen die na een drukke dag even sporten of relaxen. Over het algemeen is de stad volgens Bosma ’s avonds wat vrolijker en levendiger dan overdag.

“Naast mijn familie mis ik vooral de vrijheid in Utrecht. Lekker over de straten in de binnenstad slenteren zonder dat je een auto of scooter tegenkomt. Terrasje pakken, biertje drinken. Dat soort dingen.”

Donkerrode luchtkwaliteit

Het verschil in luchtkwaliteit en -vochtigheid werd hem in de eerste week ook meteen duidelijk. “Ik kon na twee minuten sporten bijna geen adem meer halen. Op mijn telefoon heb ik een app die de luchtkwaliteit op verschillende plekken op aarde meet. In Utrecht is het tellertje groen en hier in Guangzhou donkerrood. Ben benieuwd hoe mijn longen eraan toe zijn als ik terug in Nederland ben!”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Bewegingswetenschappen

Nadat hij zijn bachelor bewegingswetenschappen had gehaald wilde hij heel graag een jaar in het buitenland werken als voetbaltrainer. In zijn laatste studiejaar is hij gaan Googlen en kwam hij vrij snel op de website terecht van de Amsterdamse voetbalclub Zeeburgia. Die hebben een samenwerkingsverband met een sportmerk in China, dat weer een link heeft met de voetbalschool in Guangzhou.

“Mijn moeder kwam eigenlijk met het China-idee nadat zij een documentaire had gezien over een voetbalvereniging met buitenlandse trainers in China. Daarna was alles al vrij snel geregeld”, aldus Bosma die zijn trainerscarrière begon bij de Utrechtse voetbalclub Sporting ‘70.

Het Amsterdamse Zeeburgia is een van de Nederlandse voetbalorganisaties die om de zoveel tijd trainerstalenten naar China sturen. Nederlands voetbal staat in China hoog aangeschreven en president Xi Jinping wil van China zo snel mogelijk een topvoetballand maken. Daarom zijn er nu allemaal bedrijfjes in het Aziatische land die trainingen voor kinderen geven om talenten al van jongs af aan te ontwikkelen.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Na een proefperiode van twee maanden tekende Bosma kortgeleden een contract voor een jaar. “Tot nu toe heb ik het heel erg naar mijn zin. Ik heb een huisgenoot die hier al een tijdje zit. Zij heeft uiteindelijk haar contract verlengd. Dus we zullen zien hoe het loopt, ik zit hier in ieder geval nog een jaar”, zegt de trainer.

Taalbarrière

Kinderen trainen is volgens hem heel anders dan in Nederland. De taalbarrière is ongelofelijk groot. “Ik zit op Chinese les, maar het duurt nog wel even voordat ik de taal onder de knie heb. Mensen praten heel snel, en ik zit toevallig in Guangzhou waar mensen Kantonees spreken in plaats van Mandarijn. En de kinderen kunnen natuurlijk geen Engels”, legt Bosma uit.

Tijdens de trainingen moet hij heel veel voordoen en vooral enthousiast blijven. Bij zijn trainersbedrijf zitten twee Nederlandse trainers en tien Chinese. “Het is wel grappig om te zien hoe verschillend de kinderen reageren als wij hen trainen in vergelijking met een Chinese trainer. Wij moeten wat energieker zijn en dingen voordoen”, vertelt Bosma. Bij de Chinese trainers zie je volgens hem echte discipline. Kinderen moeten op een rijtje staan en luisteren. Bosma focust meer op spelplezier: “Daar reageren de kinderen ook enthousiaster op.”

2 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    In die ene stad wonen net zoveel inwoners als in heel Nederland.

  2. Hetty

    Mooi werk van Jouke, petje af. Als het effe meezit, of tegenzit zo je wilt, worden over een tiental jaar kinderen getraind door een Chinese dame tussen de Utrechtse wolkenkrabbers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).