Utrechtse roeiers zijn boos en starten crowdfunding - De Utrechtse Internet Courant Utrechtse roeiers zijn boos en starten crowdfunding - De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse roeiers zijn boos en starten crowdfunding

Utrechtse roeiers zijn boos en starten crowdfunding
Archieffoto roeiers Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
De Utrechtse roeiverenigingen zijn boos over de laatste ontwikkelingen rond het roeiwater in de stad. Roeien op topsportniveau zal in Utrecht straks niet meer mogelijk zijn, waardoor moet worden uitgeweken naar Vianen. Om dit mogelijk te maken zijn Orca en Triton een crowdfunding gestart. 

De Utrechtse roeiverenigingen zijn boos over de laatste ontwikkelingen rond het roeiwater in de stad. Roeien op topsportniveau zal in Utrecht straks niet meer mogelijk zijn, waardoor moet worden uitgeweken naar Vianen. Om dit mogelijk te maken zijn Orca en Triton een crowdfunding gestart. 

Eerder deze week werd al duidelijk dat een roeibaan op De Uithof niet mogelijk blijkt te zijn. Ook is donderdagavond besloten dat de nieuwe woonhaven ‘Wilhelminawerf’ aan het Merwedekanaal er definitief komt, waardoor het roeien hier wordt bemoeilijkt.

Hiermee ziet het er op dit moment erg slecht uit voor de ruim 2200 Utrechtse roeiers van A.U.S.R. “Orca”, U.S.R. “Triton’’ en U.R.V. “Viking”. Door de komst van de haven is de maat voor de roeiers vol. Volgens de voorzitters van Orca en Triton, Bram Kleinhout en Puck Kole, staat de komst van de binnenhaven bovendien haaks op eerder vastgestelde visies van de gemeente. Hierin staat dat de mogelijkheid tot roeien op het Merwedekanaal geoptimaliseerd moet worden.

Crowdfunding

Om ervoor te zorgen dat het roeien op topsportniveau op korte termijn toch mogelijk blijft, slaan Orca en Triton de handen ineen. Ze zijn bezig om een loods te realiseren in Vianen. Om de begroting hiervoor definitief rond te krijgen, zijn ze een crowdfundingactie begonnen. Een duurzame oplossing is dit echter niet: “De gemeente heeft de verantwoordelijkheid met betrekking tot de problematiek rondom het roeiwater. Als er nu niks gebeurt, dan betekent dit het einde van de roeisport in Utrecht. Dat staat als een paal boven water”, zeggen Kleinhout en Kole. De roeiverenigingen hopen op een structurele oplossing.

12 Reacties

Reageren
 1. Michiel B

  “De gemeente heeft de verantwoordelijkheid met betrekking tot de problematiek rondom het roeiwater. ”

  De gemeente is niet gehouden een roeibaan te maken van het Merwedekanaal. De gemeente is ook niet gehouden om het Merwedekanaal vrij te houden van legitieme gebruikers ten faveure van de roeisport. Het is mooi dat de verenigingen jarenlang gebruik hebben kunnen maken van dit water, maar gelet op de groei van Utrecht en het toegenomen gebruik van (water)wegen is het niet houdbaar om te verwachten dat andere gebruikers de toegang wordt verboden.

  “Als er nu niks gebeurt, dan betekent dit het einde van de roeisport in Utrecht”

  Wat een drama. Je kunt er ook mee leven dat een openbare vaarweg gebruikt wordt door andere gebruikers. Als ik een stukje fiets, ga ik ook niet klagen dat de openbare weg niet geheel vrij is gemaakt zodat ik lekker kan doortrappen.

  Het is wel vaker zo dat topsport moet uitwijken naar andere locaties dan die gebruikt voor pleziersport. Daar moet je mee leren leven.

 2. peter v

  Waar is het College ( Groen Links vooral) als je ze echt nodig hebt.

  Topsport in de stad en groener kan het niet!

  kom op College…..ooit waren jullie ook studenten.

 3. Wim

  Helemaal eens met Michel

 4. Mikel

  Hoppa. Lekker naar Vianen. Ik hoop dat ze dan ook gelijk al die feesten in Vianen gaan houden.

 5. Erik

  De westzijde van het Merwedekanaal gaat er volgens de verwachtingen in de komende 10 jaar bijna 20.000 inwoners bij krijgen. Dan kan je niet verwachten dat de roeiers nog steeds ongestoord exclusief gebruik kunnen maken van deze waterweg die van en voor de hele stad is. Er zullen nieuwe bruggen (moeten) komen om dit sterk groeiende stadsdeel te verbinden met de rest van de stad en de nieuwe bewoners zullen ook gebruik willen maken van het kanaal. En daar hebben ze net zoveel recht op als de roeiende studenten. Jammer maar zo werkt het nu eenmaal in het echte leven.

 6. Martine

  Nou dan kunnen zwemmers weer rustig zwemmen bij de Munt, en geen tegen het verkeer in fietsende toeteraars/begeleiders! Ik zie alleen maar voordelen…. 😉

 7. Frits

  Wel een met Michiel. Maar ik heb ooit plannen gezien voor een roeibaan in Rijnenburg, boven de Nedereindse Plas. Dat moet toch wel mogelijk gemaakt kunnen worden? Ruimte zat.

 8. bas

  3 erg domme mensen hier en 1 iemand die groenlinks nog niet helemaal begrijpt, groenlinks is niet groen en al helemaal niet links. Dit zijn juist de liberalen die hun ziel en stem voor een kwartje verkopen… en niet ten gunste van de burger natuurlijk.

 9. Roeier

  @Mikel: u hebt nogal last van die feesten, daar ver weg in het clubhuis?

  @ Michiel B: de studenten vragen ook niet per se om het behoud van het Merwedekanaal als trainingslocatie voor toproeiers. Er wordt al jaren gevraagd om enige locatie. Een eerder aangenomen motie van de gemeenteraad houdt de gemeente inderdaad tot een inspanningsverplichting. Die verplichting komt men momenteel niet na. Overigens zijn vele van de 2.200 Utrechtse roeiers recreatieve sporters, die weinig eisen stellen, maar wél graag serieus genomen worden in hun zorgen over de bevaarbaarheid van het kanaal. Dat is nu niet het geval.

 10. Ronald

  bas, laten we het bij de inhoud houden en mensen niet als dom wegzetten vanwege hun mening.
  Maar zo’n inspanningsverplichting is natuurlijk nog geen garantie, ze zouden gewoon kunnen zeggen dat ze zeg hebben ingespannen voor de Uithof, maar dat het jammer de bammer niet gelukt is.

 11. Herman

  Roeien kan tegenwoordig prima op een simulator. Heb je geen banen meer nodig die een Veel te groot beslag op.onze schaarse ruimte leggen

 12. Okkido

  Eens met Erik, tijden veranderen, wonen gaat voor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).