Utrechtse schaakwereld maakt zich op voor 46e Open Kampioenschap | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse schaakwereld maakt zich op voor 46e Open Kampioenschap | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse schaakwereld maakt zich op voor 46e Open Kampioenschap

Utrechtse schaakwereld maakt zich op voor 46e Open Kampioenschap
Jong en oud strijdt tijdens het Hemelvaartsweekend om het Open Kampioenschap schaken van Utrecht (foto: sv Paul Keres)
Is het nou wel of geen sport? Een vraag die onlosmakelijk verbonden blijft met het schaken. Die kwestie vindt men niet relevant in Utrecht. Schaken, vroeger vooral populair onder studenten, leeft in de Domstad. De lokale schaakwereld heeft dan ook wel wat anders aan het hoofd. Het Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) bijvoorbeeld, dat vanaf vrijdag op de planning staat.

Is het nou wel of geen sport? Een vraag die onlosmakelijk verbonden blijft met het schaken. Die kwestie vindt men niet relevant in Utrecht. Schaken, vroeger vooral populair onder studenten, leeft in de Domstad. De lokale schaakwereld heeft dan ook wel wat anders aan het hoofd. Het Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) bijvoorbeeld, dat vanaf vrijdag op de planning staat.

De voorbereidingen op het OKU zijn in volle gang. Op de laatste dag van mei gaat het toernooi, dat al sinds 1974 wordt georganiseerd door de Utrechtse schaakvereniging Paul Keres, van start. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium vormt dan drie dagen lang het decor voor één van de grootste schaaktoernooien van het land.

Geheel volgens traditie wordt het OKU op vrijdagavond afgetrapt door een prominente Utrechter, die de eerste zet zal doen. Vervolgens spelen de deelnemers, die zijn verdeeld over drie groepen op basis van speelsterkte (A-, B- en C-groep), ieder maximaal zes partijen in drie dagen. Een tactische steekspel dat wel vier uur per partij kan duren. Een winstpartij levert een punt op en bij een remise delen beide schakers dat punt. Ook een zogenaamde vrije ronde, één partij rust, is goed voor een half punt. De schaker die aan het eind van de rit de meeste punten heeft verzameld in de A-groep, mag zich de winnaar van het toernooi noemen.

‘Het is al enige tijd geleden dat een schaker van een Utrechtse vereniging het toernooi won’

Utrechtse hoop

Jan Jaap Janse, oud-voorzitter van Paul Keres en al jarenlang organisator van het OKU, verwacht dit jaar zo’n 200 deelnemers. “En daarvan zijn er een hoop afkomstig uit Utrecht”, legt hij uit. “Elk jaar doen er schakers mee van over de hele wereld. Het is al enige tijd geleden dat een schaker van een Utrechtse vereniging het toernooi won. Best vreemd, aangezien Utrecht, mede doordat het een studentenstad is, veel sterke schakers kent.”

Afgelopen jaar werd de eerste plaats in de wacht gesleept door de Hongaarse Grootmeester Csaba Horvath, die in 2015 en 2017 ook al zegevierde. Bij de vorige editie deed hij dat door Internationaal Meester Hugo ten Hertog (25) te verslaan in een spannende slotpartij. Ten Hertog, een Utrechter die schaakt bij Paul Keres, behoort al een aantal jaren tot de kanshebbers en is dit jaar tot op het bot gemotiveerd om het toernooi dan eindelijk te winnen.

De Utrechtse Hugo ten Hertog (rechts) hoopt dit jaar de vorige winnaar Csaba Horvath achter zich te houden (foto: sv Paul Keres)

‘Genoeg om voor te spelen’

Daarvoor dient hij wel optimaal te presteren in een sterk deelnemersveld. Mocht de toernooiwinst, en het daarbij horende prijzengeld, er niet in zitten, dan zijn er altijd nog voldoende (troost)prijzen te verdelen. Jan Jaap: “Om het toernooi leuker te maken en spannende partijen te belonen, hebben we de schoonheidsprijs, spektakelprijs, beduvelprijs en jojoprijs in het leven geroepen. Bovendien kroont de best presterende schaker uit de provincie zich tot kampioen van de Stichts-Gooische Schaakbond. Genoeg om voor te spelen dus.”

Fervente schakers kunnen tot op het laatste moment besluiten om mee te doen aan het OKU. De inschrijvingen zijn tot aan de start van het toernooi geopend voor alle deelnemers en speelsterktes. Niet in de gelegenheid om deel te nemen? Dan kun je het toernooi volgen via de 16 live-schaakborden op de website. Want sport of niet, schaken gaat in ieder geval met zijn tijd mee.

In de papieren versie van dit artikel stond de naam van Hugo ten Hertog verkeerd gespeld. Daar was Ten Hartog geschreven.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).