Utrechter met Frankrijk tegen Nederland: “Die Fransen vonden Utrecht fantastisch” | De Utrechtse Internet Courant Utrechter met Frankrijk tegen Nederland: “Die Fransen vonden Utrecht fantastisch” | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter met Frankrijk tegen Nederland: “Die Fransen vonden Utrecht fantastisch”

Utrechter met Frankrijk tegen Nederland: “Die Fransen vonden Utrecht fantastisch”
Norbert Jongerius na de wedstrijd op het veld van UVV
Een bijzondere avond gisteren voor de Utrechtse honkballer Norbert Jongerius (25). Sinds november komt hij uit voor de Franse nationale ploeg, die woensdag de tegenstander was van de Nederlandse ploeg in een zogeheten ‘uitzwaaiwedstrijd’ richting het EK. Locatie: het veld van UVV in Utrecht, de club van Jongerius. 

Een bijzondere avond gisteren voor de Utrechtse honkballer Norbert Jongerius (25). Sinds november komt hij uit voor de Franse nationale ploeg, die woensdag de tegenstander was van de Nederlandse ploeg in een zogeheten ‘uitzwaaiwedstrijd’ richting het EK. Locatie: het veld van UVV in Utrecht, de club van Jongerius. 

“Niet te goed je best doen, hè Norbert.” Het toegestroomde publiek op sportpark De Paperclip geeft nog een laatste aanwijzing aan ‘hun’ Jongerius voordat de wedstrijd begint. Hij is op bekend terrein, maar niet in zijn vertrouwde UVV-tenue en ook niet in het door hem ooit gedroomde oranje tricot. Sinds kort prijkt er ‘France’ op zijn borst. Een gekscherend idee van zijn moeder.

Zoveel heeft Jongerius namelijk nou ook weer niet met Frankrijk, behalve dan dat hij een Franse moeder heeft. De taal verstaat hij inmiddels, vloeiend spreken is echter een ander verhaal. En ook als je hem vraagt naar de eerste regel van de Marseillaise moet hij je het antwoord schuldig blijven, maar: ‘het is heel speciaal’. “Een jaar geleden had ik nooit gedacht voor een ander land dan Nederland uit te komen. Totdat mijn moeder ineens voor de grap opmerkte dat ik ook voor Frankrijk zou kunnen uitkomen.”

Voor Jongerius bleek de opmerking helemaal geen grap. Direct werd er contact gelegd met Franse spelers die hij nog kende van jeugd EK’s en mocht hij op try-out komen bij de Franse nationale ploeg. “Toen dat beviel heb ik twee weken later mijn tweede paspoort aangevraagd en was ik ineens international.”

Blunder

Op de positie in het ‘verreveld’ heeft Jongerius deze woensdagavond eigenlijk niks te doen. Het is wat men noemt een ‘pitcherswedstrijd’, een voortdurend tactisch spel tussen de pitcher en slagman. Een rondvraag bij zelfbenoemde kenners op de tribune leert dat Jongerius in het nationale honkbalcircuit wordt geroemd om zijn verdedigende kwaliteiten. “Aanvallend komt ‘ie tekort voor het Nederlands team, maar hij is één van de beste verdedigers van Nederland. Als Jongerius hem niet vangt, dan vangt niemand hem.”

“Als Jongerius hem niet vangt, dan vangt niemand hem”

In de wedstrijd valt Jongerius, naast een honkslag, vooral op tijdens zijn pitchbeurt in de zevende inning. Bij een 1-1 stand slaat Dwayne Kemp namens Nederland de bal hoog de lucht in en de Fransman Leonel Cespedes probeert de bal wat nonchalant te vangen en mist. Doordat de honken al vol stonden kunnen twee Nederlanders vervolgens binnenlopen en is de wedstrijd zo goed als gespeeld. In de laatste inning wordt het, onder toeziend oog van NOS-coryfee Mart Smeets, vervolgens nog 5-1.

Norbert Jongerius slaat een honkslag
Norbert Jongerius slaat een honkslag

“Het is in ieder geval beter dan de 10-0 nederlaag van vorige week tegen dit team”, relativeert Jongerius de nederlaag. “Nederland is topfavoriet. Wij willen een medaille halen en dat wordt al moeilijk genoeg.” In ieder geval moeten de teams vanaf vrijdag aan de bak. Tijdens het EK dat rond het Haarlemmermeer wordt gehouden worden de poulewedstrijden in vijf dagen afgewerkt. Elke dag een wedstrijd.

‘t Pakhuis

Als Utrechter en langst spelende speler bij UVV mag hij gerust cultuurbewaker bij de club worden genoemd. Een status die hij afgelopen dinsdag in de praktijk bracht toen zijn Franse teamgenoten rondgeleid moesten worden in de stad. “Nadat we de Neude en het Otje hadden bekeken zijn we uiteindelijk in ‘t Pakhuis beland. Maar vanaf nu richten we ons op het EK. Die Fransen waren trouwens wel onder de indruk van Utrecht. De relaxte sfeer en de fietsers, ze vonden het fantastisch. Dan ben je toch wel trots op je stadsie.”

Het Franse paspoort betekent voorlopig voor de masterstudent Business Administration mooie reisjes naar Amerika, Panama, Parijs en een half jaartje studievertraging. “De voorbereidingen op het EK hebben ervoor gezorgd dat ik mijn scriptie een half jaar later moet inleveren. Honkbal op het hoogste niveau kost ontzettend veel tijd en energie en je kan je geld er niet mee verdienen, maar het is het allemaal waard.”

De volksliederen voor de wedstrijd
De volksliederen voor de wedstrijd

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).