Vechtsebanen krijgt 300.000 euro om coronacrisis te overleven Vechtsebanen krijgt 300.000 euro om coronacrisis te overleven

Vechtsebanen krijgt 300.000 euro om coronacrisis te overleven

Vechtsebanen krijgt 300.000 euro om coronacrisis te overleven
Vechtsebanen. Foto: Bas van Setten
De Vechtsebanen in Utrecht krijgt een tegemoetkoming voor de schade die is ontstaan door de coronamaatregelen. Ze kunnen rekenen op een bedrag van maximaal 300.000 euro.

De Vechtsebanen in Utrecht krijgt een tegemoetkoming voor de schade die is ontstaan door de coronamaatregelen. Ze kunnen rekenen op een bedrag van maximaal 300.000 euro.

Volgens de gemeente Utrecht is de tegemoetkoming noodzakelijk. Zonder financiële impuls kan de Vechtsebanen de deuren niet openen voor het nieuwe schaatsseizoen dat begin oktober van start gaat. “Dat willen we voorkomen”, aldus de gemeente.

Door de coronamaatregelen moest de buiten-ijsbaan 4 dagen eerder dicht dan gebruikelijk en is de binnen-ijsbaan de hele zomer niet gebruikt. Eind september is een periode waarin de Vechtsebanen veel kosten maakt. Dan worden de ijsbanen namelijk ingevroren. “De kosten die de Vechtsebanen moet maken om schaatsen met inachtneming van de richtlijnen mogelijk te maken zijn aanzienlijk”, schrijft de gemeente.

Misgelopen

Tot en met juli van dit jaar is de Vechtsebanen ruim 122.000 euro misgelopen vanwege de coronamaatregelen. Voor het aankomende schaatsseizoen wordt een schade van ongeveer 200.000 euro verwacht.

“Op basis van deze geraamde bedragen hebben wij besloten tot de eenmalige tegemoetkoming van maximaal 300.000 euro. Hiermee zorgen we ervoor dat de Vechtsebanen als essentiële sport- en recreatievoorziening in Utrecht en omstreken de deuren kan openen voor iedereen die wil schaatsen”, aldus de gemeente.

Icoon

Er zitten wel voorwaarden verbonden aan de tegemoetkoming. Zo moet de Vechtsebanen financiële openheid van zaken geven en bijvoorbeeld laten zien welke rijksregelingen zijn aangevraagd. Ook gaat de gemeente ervan uit dat er geschaatst kan worden. “Indien er een nieuwe lockdown wordt afgekondigd verandert de situatie. We zullen dan hierover apart in gesprek gaan met de Vechtsebanen.”

De gemeente noemt de Vechtsebanen een icoon van de stad. “Het is de enige (kunst)ijsbaan in Utrecht en omstreken, en wordt gebruikt door 9 Utrechtse schaatsverenigingen en 20 schaatsverenigingen uit de provincie. Jaarlijks maken ongeveer 500.000 mensen op recreatieve basis gebruik van de Vechtsebanen.”

5 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  Is een ijsbaan ooit rendabel te maken?
  Hoe lang moet je als gemeente doorgaan met subsidiëren?
  In 2017 werd er ook al een plan gemaakt (zie link) wat is daar van terecht gekomen?
  https://www.ad.nl/utrecht/deal-met-gemeente-redt-vechtsebanen-van-ondergang~a772a436/

 2. woutvr

  De maatregelen die de Vechtsebanen denken te gaan nemen, in verband met Corona, staan nog steeds niet op de website. Verwachten ze dan echt dat wij veilig kunnen schaatsen?

 3. Patrick

  Ja ik heb dezelfde vraag . Hoe kunnen we met Corona veilig schaatsen?

 4. arbeider

  Terechte financiële tegemoetkoming, belangrijke sportpark.

  En natuurlijk kan je veilig schaatsen …gewoon wat afstand houden, wat zijn er onder ons toch veel mensen die in problemen denken en niet oplossingen !

 5. Barry B.

  Sport en sportaccommodaties kosten altijd gemeenschapsgeld. De droom van bestuurders dat commerciële partijen die rol overnemen terwijl sport toegankelijk en betaalbaar blijft is vooralsnog zelden werkelijkheid geworden. Dan liever investeren in lokale clubs en verenigingen met toegewijde leden dan 20 miljoen in een eredivisieclub met miljonairs die enkel profiteren en niks aan de gemeenschap bijdragen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).