Veel jonge Utrechtse gezinnen verlaten de stad | De Utrechtse Internet Courant Veel jonge Utrechtse gezinnen verlaten de stad | De Utrechtse Internet Courant

Veel jonge Utrechtse gezinnen verlaten de stad

Veel jonge Utrechtse gezinnen verlaten de stad
Utrecht
Een op de drie jonge gezinnen uit Utrecht verlaat de stad binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuw onderzoek.

Een op de drie jonge gezinnen uit Utrecht verlaat de stad binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuw onderzoek.

De jonge gezinnen verhuizen naar een andere gemeente, meestal in de buurt van de stad. Alleen in Amsterdam ligt het percentage jonge gezinnen dat uit de stad vertrekt hoger. Daar was veertig procent van de stellen dat in 2012 een eerste kind kreeg binnen vier jaar verhuisd.

Grote steden
In Rotterdam en Den Haag liggen de percentages op 28 en 27 procent. Buiten de vier grote steden ligt het percentage stellen dat binnen vier ja na de geboorte van een eerste kind verhuisde op veertien procent.

Sinds 2013 neemt het aandeel jonge gezinnen dat de grote stad verlaat toe. Tussen 2011 en 2013 bleef een groter deel van de jonge gezinnen in de stad wonen, omdat de woningmarkt ‘vast’ zat.

17 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Uiteraard. En dat stopt voorlopig ook niet. De gemeente investeert bijna geheel in kleine appartementen, studentenkamers en starterswoningen. Geen van deze bieden de ruimte voor een gezin. Daar hebben we tenslotte Leidse Rijn voor gebouwd. Vroeger ging je als je kinderen kreeg naar Nieuwegein, Maarssenbroek of Houten. Nu LR. Maar ook daar is inmiddels weinig meer te koop.
    Gevolg is een zeer weinig diverse samenstelling van de wijken in en rond het centrum. Met alle gevolgen van dien. De gemeente zou moeten stoppen met het tot nu toe gevoerde beleid. Geef geen splitsingsvergunningen meer af. Bouw voor de toekomst, niet voor het heden. In de toekomst zijn er meer ouderen en minder jongeren. Nu allemaal kleine hokjes bouwen betekent over 15 tot 20 jaar leegstand. Bouw nu grotere appartementen voor ouderen die steeds langer zelfstandig kunnen en willen blijven wonen. En bouw huizen met tuinen voor de gezinnen die nu en masse de stad verlaten om er waarschijnlijk nooit meer terug te keren.
    Stem in maart 2018 in ieder geval op een partij met een beter inzicht in de woningmarkt dan het huidige college.

  2. Barend

    Mede gevolg van het beleid van onze stadsregering die alle prioriteit bij het bouwen voor studenten en starters legt.

  3. Scherpschutter

    Dat heeft natuurlijk niet alleen met de woningmarkt te maken. Persoonlijk verliet ik ook de grote stad binnen 1 jaar na geboorte van de eerste om me permanent te vestigen in een randgemeente (wel appartementje aangehouden i.v.m. de totale verkeershel in de stad), maar dan meer vanwege de verbalkanisering van de grote steden dan de huizenmarkt. Grote steden zijn geen gezond (sociaal) milieu om kleintjes in op te laten groeien.

    Jongeren met een steeds grotere mond door uitholling van waarden, de zeer slechte beheersing van het Nederlands onder jongeren, de doorlopende confrontatie met culturen uit achterstandsgebieden, enorme criminaliteit, drugs alom, jeugdbendes, erbarmelijk onderwijs, de toenemende segregatie tussen bevolkingsgroepen in de multiculti snelkookpan (enclavevorming), maar ook gewoon de steeds verder toenemende drukte, steeds slechter wordende bereikbaarheid: wie wil een kind nou laten opgroeien in een dergelijke omgeving?

    Zeer opmerkelijk dat dit niet genoemd wordt door het CBS, vooral ook omdat in hetzelfde bericht wél specifiek wordt benoemd dat het juist de gezinnen met migratieachtergrond zijn die wél blijven hangen….

  4. Benya

    Nou, dat had ik echt niet verwacht zeg met die goedkope prijzen in utrecht!

  5. Rom Keelhaas

    JdV: “… bouw huizen met tuinen voor de gezinnen die nu en masse de stad verlaten”

    Dat heeft de gemeente dus gedaan. In Leidsche Rijn en allerlei andere randen van de stad. Maar dat is niet goed genoeg voor meneer want “ook daar is inmiddels weinig meer te koop.”, ja, als je doel is dat er altijd overal veel te koop is moet je accepteren dat Utrecht niet je stad is op dit moment.

    Had je liever vier huizen met tuinen gezien op het Vredenburg in plaats van de huidige bebouwing? Of op het oude Jaarbeursterrein? Je snapt toch zelf ook wel waarom men daar niet voor heeft gekozen?

  6. Johannes

    Ik herken wel wat hier als commentaar gegeven wordt. Ik ben inmiddels ruim in de zestig en woon nu nog in een relatief royaal huis in de binnenstad. Ik zou graag verhuizen naar een groot modern en gelijkvloers appartement. Maar die zijn er niet in of rond het centrum. Alles wat gebouwd wordt is voor starters of voor studenten.
    Het zijn niet alleen de jonge gezinnen die de stad worden uitgejaagd, maar ook de senioren.

  7. Berk

    Het artikel geeft nergens aan of er sprake is van een trend. Ja de woningmarkt is aangetrokken tussen 2012 en 2016, waardoor veel mensen de move maken. Maar jonge gezinnen die de stad verlaten is een vrij natuurlijk verschijnsel. Je kan ook stellen: twee derde van de gezinnen woont vier jaar na de geboorte van hun kind nog steeds in de stad. Is dat veel, is dat weinig? Ik weet het niet, waar andere reageerders hun conclusies vandaan halen weet ik niet, waarschijnlijk vanuit een gevoel of zo, maar niet vanuit cijfers volgens mij.

  8. Told you so

    Ach en de makelaars onder de schuilnaampjes zijn er weer als de kippen bij om hun lobby voor dure appartementen bij iedereen door de strot te duwen, zoals Johannes, we kennen hem ook onder veel andere namen.

    Punt is, de mensen die een stad leefbaar maken en houden en toekomst geven vluchten dus massaal weg. Dat proces is al een tijd aan de hand, waardoor Utrecht niks anders wordt dan een afvoerput vol entertainment, expats en andere mensen die een stad slechts gebruiken.

    Ach ja, het is voorspeld, maar de beleidsmakers doen er niks aan, omdat ze er rijk van worden.

    Zie ook de aflevering van Tegenlicht van afgelopen zondag over Amsterdam.

    Wie niet horen wil moet maar voelen.

    Utrecht is over pak m beet 25 jaar terug waar het in de jaren zeventig en tachtig was. Nergens.

    I told you so, zeg ik dan.

  9. JdV

    @Rom Keelhaas. Ik, en met mij vele andere inwoners zouden graag zien dat de Jaarbeurs vertrekt van haar huidige locatie naar een plek aan de rand van Utrecht (Lage Weide staat half leeg, plek zat) en dat op de pldk van de jaarbeurs ruime eengezinswoningen en ruime appartementen zouden komen. Niet goedkoop, logisch want een mooie plek, maar wel aansluitend op een behoefte van inwoners en een mooie impuls om doorstroming op gang te brengen. En nee. Ik ben geen makelaar. Maar wel een geboren en getogen Utrechter met hart voor deze stad. Die verdrietig kijkt hoe kortzichtige politici de zaak verkwanselen. Aan de Jaarbeurs. De NS. Aan Klepierre.

  10. Utrechter

    Migratie van bewoners is van alle tijden. Waar nu sprake van is is een trendbreuk, een stijgende uittocht van bepaalde groepen. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn als dit een bewuste keuze is van het stadsbestuur. Wat ik alleen vermoed is dat dit een gevolg is van beleid op andere terreinen. Het verruimen van openingstijden, de extreme vorm van Citymarketing, het niet handhaven van overtredingen in de woonwijken(verhuur, splitsing, expats, Airbnb, enz…) zorgt ervoor de mensen (met middelen) de stad uitgaan. Wat er overblijft aan mensen in de stad zijn een paar groepen, namelijk de mensen die kort de stad uitnutten (toeristen, expats, studenten, omliggende dorpen) en mensen zonder middelen. En of dat de stad ten goede komt vraag ik me af. En ja, ook ik ben bezig de stad uit te gaan omdat ik een beweging zie die niet te stoppen is en ik ook geen ambitie bij het bestuur zie on het tij te keren. Dus ik ben gestopt met verwonderen en vertrek.

  11. Dirk

    Told you so 7/11/2017 – 16:41

    Het blijft ironisch dat de grootste gebruiker van schuilnamen op DUIC diegene is die anderen beschuldigt van het gebruik van schuilnamen. 🙂

  12. Berk

    @Utrechter Waar baseer je je opmerking op dat hier sprake is van een trendbreuk? Heb je cijfers? Want het blijkt in ieder geval niet uit het artikel

  13. VincentZ

    @Scherpschutter je verkoopt je reinste onzin. Als je de statistieken goed leest dan moet je concluderen dat de hogere middeninkomens de stad verlaten. Voor hen is het woningaanbod te klein. Het laat zich raden waar deze gezinnen in hun te kleine huizen wonen: De betere wijken. Dat heeft helemaal niets met de leefomgeving te maken. Sterker nog het liefst zouden deze gezinnen in de stad blijven wonen. Je hebt een punt wanneer je stelt dat deze gezinnen een wijk als Wittenvrouwen niet willen inruilen voor Kanaleneiland of Overvecht, terwijl daar wellicht wel betaalbare woningen zijn. Maar de gezinnen die de stad verlaten wonen niet in de achterstandswijken en dat vormt niet het probleem.Daarbij, gezinnen met een migratieachtergrond maar ook arme gezinnen zijn financieel gebonden aan hun woning. Zij willen misschien wel weg maar kunnen dat niet. Voor hen betekent vertrekken een hogere huur. Het is vrij simpel; armen kunnen niet weg, rijken hoeven en gaan niet weg en wat daartussen zit kiest eieren voor zijn geld: Voor hen zit de markt op slot.

  14. BW

    @Utrechter
    Zie de reactie van Berk. Het is maar de vraag of er sprake is van een trendbreuk, dat valt namelijk helemaal niet uit het onderliggende CBS onderzoek af te leiden. Zonder vergelijkende cijfers van bijv. 20 jaar geleden zeggen deze cijfers niet zoveel. Ik heb geen ondersteunende cijfers, maar ik heb zelf eigenlijk het idee dat het van alle tijden is dat jonge gezinnen de stad verlaten zodra de kinderen iets ouder worden.

    Wat wel is toegenomen ten opzichte van een jaar of 20 geleden is de algehele woningkrapte, maar die geldt voor alle categorien. Studenten, starters, doorstromers, senioren en ja, ook jonge gezinnen. De ruimte in en rond het centrum is nou eenmaal beperkt en de vraag is enorm gestegen.

  15. Toine Goossens

    Het opvoeden van kinderen in combinatie met twee bijna full time banen is zonder 2 auto´s voor de deur voor bijna niemand meer te doen.

    Al die hoogopgeleide Utrechters hebben werk in de dienstverlening. In tegenstelling tot werk in culturele of gezondheidsdienstverlening, vindt het werk daar plaats waar de opdrachtgever werkt. Bij bezoek aan veel verschillende opdrachtgevers betekent dat veel mobiliteit. Werk ter plaatse uitvoeren betekent ook het meenemen van alle machines en hulpmiddelen die daarbij nodig zijn. Combineer die twee en alleen automobiliteit voldoet nog.

    Hoogopgeleide Utrechters met kinderen krijgen daarbij ook nog eens de kindermobiliteit bij. Op de meest onmogelijke momenten sluiten scholen de deur en dan dien je paraat te zijn. Midden op de dag. Hoe verzint Nederland dat toch? In vergelijking met de ons omringende landen zijn dat middeleeuwse toestanden.
    Dan willen die kinderen er ook nog eens bijhoren. Clubjes, clubjes, clubjes. Nee niet naast de deur, want ook voor sport en spel kun je niet meer om de hoek terecht. Alles is en wordt gecentraliseerd. Dat is namelijk efficiënt. Kun je veel doen voor weinig geld. Ouders zijn dan al gauw een half uur kwijt met halen of brengen. Per kind is dat een uur per dag.
    Dan hebben die ouders ook nog eens hun eigen ouders die ouder en behoeftiger worden. Die hebben het ongeluk dat er alleen nog maar starters om hun heen wonen en die kennen het woord nabuurzorg niet meer. Dat is de sandwich waarin ouders met kinderen het moeten rooien.

    Van Lot van Hooijdonk krijgen zij ook nog eens geen steun, maar alleen meer barrières. Al dat sociaal maatschappelijk rondtoeren is ongewenst autogebruik. Die auto´s horen daar, op grond van hun kenteken, niet thuis. Doorgaande wegen worden, dus, ontoegankelijk voor auto´s gemaakt, de hele stad wordt 30 km. als het aan GroenLinks ligt.

    Het gebruik van de auto wordt in Utrecht bewust onmogelijk gemaakt. Wat hebben ouders met kinderen hier dan nog te zoeken?

  16. Utrechter

    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/45/veel-jonge-gezinnen-verlaten-de-grote-stad
    Hier is de onderbouwing met cijfers nav conclusie stijgend vertrek.

    Naast cijfers is er ook een persoonlijke ervaring. De expats en toeristen nemen de wijk over. En Het zal ongetwijfeld verschillen per wijk.

  17. West

    Kortom mensen nemen niet de moeite om zich in cijfers te verdiepen. Of om even op cbs te kijken. Roepen en schreeuwen vervolgens maar wat hoe het hen uitkomt. En dan is het weer erg stil….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).