Vuelta in Utrecht sluit af met drie ton in de plus en richting een miljoen bezoekers Vuelta in Utrecht sluit af met drie ton in de plus en richting een miljoen bezoekers

Vuelta in Utrecht sluit af met drie ton in de plus en richting een miljoen bezoekers

Vuelta in Utrecht sluit af met drie ton in de plus en richting een miljoen bezoekers
Het project La Vuelta Holanda is afgesloten met een positief financieel resultaat, ondanks eerdere zorgen. Ook kwamen er richting een miljoen bezoekers op het wielerfestijn af en werden er 381 activiteiten en evenementen georganiseerd.

Het project La Vuelta Holanda is afgesloten met een positief financieel resultaat, ondanks eerdere zorgen. Ook kwamen er richting een miljoen bezoekers op het wielerfestijn af en werden er 381 activiteiten en evenementen georganiseerd.

De gemeente noemt de organisatie van het evenement een prestatie ‘waarvoor de stichting La Vuelta Holanda en de uitvoerende projectorganisatie de complimenten verdienen’. Het evenement en bijbehorende activatieprogramma werden goed beoordeeld door de bezoekers en deelnemers – met een 8,3 en een 8,2 respectievelijk.

957.700 mensen kwamen op het evenement af, zo ongeveer het dubbele aantal dat werd geschat in 2018. De Universiteit Utrecht heeft berekend dat de totale economische impact van het evenement 17,6 miljoen euro was. De impact voor de gemeente Utrecht is berekend op 7,2 miljoen euro.

Ondanks het succes van de wielerronde heeft de Universiteit Utrecht nog een aantal punten aangewezen waarop de organisatie zou kunnen verbeteren. Zou zou er een budget kunnen worden gereserveerd voor innovatieve ideeën die last minute ontstaan. Ook zou het volgens de universiteit goed zijn om wat eerder het programma bekend te maken.

De gemeente wil in het bijzonder de vrijwilligers bedanken. “Zij allen hebben eraan bijdragen dat Utrecht sinds augustus 2022 de eerste en enige stad wereld is die alle drie de grote wielerrondes veilig, feestelijk en succesvol ontvangen heeft.”

14 Reacties

Reageren
 1. Berk

  Als hier 3 ton in de min had gestaan waren er wel reacties geweest:)

 2. Chef Plongeur

  Ik heb veel twijfels over de resuktaten van de berekening van de universiteit: van parkeergeld krijgt de gemeente dit extra bedrag van 7 mljn niet. Van de Vuelta ook niet. Van sponsors evenmin. Dat laatste mag ik hopen: een commercieële gemeente lijkt me bijzonder onwenselijk. De overige “impact” is vager dan denkbaar. Wat ís “impact”?! Er zijn véél economische termen voor economische duidingen, maar “impact” is er géén. Ben benieuwd naar de grondslag van de berekeningen. De UU heeft er iig veel baat bij naar de pijpen van de gemeente te dansen; onafhankelijkheid van UU / Gemeente is er namelijk niet. Was beter geweest een echt onafhankelijke partij de berekeningen te laten doen.

 3. arbeider

  Heerlijk feest en topsport gezien,en met mij nog een kleine miljoen mensen. Daar gaat het toch om? Utreg promotion!

 4. Ans

  Linkje naar de bron?

 5. W.

  Mooi resultaat. Het was een leuk evenement en levert de stad zelfs nog wat op ook. Complimenten.

 6. Scherpschutter

  Ik geloof geen zak van deze ambtelijke vage camouflagetaal.

  Waar is die berekening te vinden?

 7. Jeroen

  Kijk Almere, zo kun je de stad ook op de kaart zetten zonder een strop van miljoenen..

 8. Jeroen

  @Chef Plongeur ik heb de berekening hier niet maar bezoekers betekenen geld in het laatje voor lokale ondernemers, die o.a. extra eten en drinken en overnachtingen verkopen. Een miljoen bezoekers aan de stad betekent dat als je aan iedere bezoeker zeven euro verdient je een economische impact van 7mln. hebt. Lijkt me allemaal niet zo moeilijk. Overigens is de UU amper afhankelijk van de stad. Geldstromen naar de uni gaan via heel andere wegen. Vraagje: kunt u (net zoals Scherpschutter die weer eens een kromme loop heeft) het niet hebben dat er een evenement fatsoenlijk is georganiseerd? Stuit dat tegen uw liberalistische of anarchistische inborst?

 9. cas

  Ik hoop dat iedereen begrijpt dat dit om de totale impact gaat. Vergeet niet dat de gemeente gewoon vele miljoenen heeft uitgegeven waar geen cent van terug komt in de gemeentekas. En in een tijd van schaarste en toenemende armoede vind ik het zeer kwalijk hoe Utrecht met zijn geld en inwoners omgaat.

 10. Baliekluiver

  Als alle ‘gratis’ uurtjes van de ambtenaren en alle ondersteunende gemeentelijke diensten worden meegeteld maken al die prachtige evenementen enorm verlies.

 11. Ooginaller

  Wat is het Spaanse woord voor ‘zuur’ ook alweer?

 12. Genoten

  Haha, als de cijfers de gekende zeurkousen hier niet uitkomen zal de berekening wel niet kloppen. Wat een kleinzielige treurigheid weer.

  En zelfs al heeft het geld gekost, dan hebben er 957.700 mensen een leuke tijd van gehad. Prima uitgave! Ik heb ervan genoten.

 13. Chef Plongeur

  @jeroen Je eerste zin spreekt biekdelen: je weet het niet. Ik ook niet. En de bron is onvermeld. Net als de details. Dus ben verstandig, en heb de wijsheid sceptisch te lezen.
  De UU us oo veel vlakken wel degelijk afhankelijk van de grullen van de gemeente. Zowel financiëel als om vergunningen, medewerking, studentenwelzijn en -onderdak. Je naïviteit zou je wel eens kunnen oobreken Jeroen.

 14. Koel Hoofd

  @Scherpschutter,
  De link staat in het artikel, wel het pdf ff downloaden want anders is het totaal onleesbaar. Het is wel een deugdelijk onderzoek hoor, beetje groene wolkonijnenachtig maar daar moet je even 85 pagina’s lang doorheen prikken.

  Dit zijn de interesting bits
  Het totale aantal unieke bezoekers voor Utrecht is 163.434 waarvan er 63.712 niet in de stad wonen maar elders in Nederland en een handjevol in het buitenland. Dus 100.000 Utrechters en 63.000 toeristen, een beetje sneue oogst voor een met veel tamtam dramdram geimporteerd fietsevenement.

  Die 163.434 mensen hebben in totaal €5.585.000 in Utrecht uitgegeven, dus €34 per persoon gemiddeld over 1.5 dag, oftewel €17 per dag en dat is een paar pintjes en snackjes op een terrasje. Niets bijzonders dus, een stralend BBQ weekend had hetzelfde, zo niet meer, opgeleverd

  De overheid (ministerie en lokaal) heeft €10.15 miljoen belastinggeld ingelegd en de particuliere sector €5.14 miljoen om dat feest te organiseren, dus €15.288.700 in totaal. Totale opbrengsten van het evenement was €17.6 miljoen.
  Kortom, elke geinvesteerde euro heeft 15 cent opgeleverd, oftewel 5 cent voor de ondernemer en 10 cent voor de overheid. Dat doet je libertarisch hartje wel pijn denk ik?

  Echter…..
  De vriendinnen en vrouwen van die fietsmamils gingen dat weekend elders wat anders doen omdat zo hard mogelijk fietsen ze echt helemaal geen ruk boeit. Dat zag je ook heel duidelijk 3 dagen lang op de beelden, een immens gebrek aan vrouwen in beeld. En daarmee liepen de baggervette winsten zo de stad uit want vrouwen geven nu eenmaal meer geld uit dan mannen…

  @Genoten
  In dat onderzoek hebben ze berekend dat het slechts 621.936 unieke bezoekers zijn. Dat is 35% (NB!) lager dan wat Duic hier meld en waar de gemeente ongetwijfeld mee gaat schermen omdat bijna 1 miljoen bezoekers heel veel beter klinkt dan 600.000.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).