Vuelta in Utrecht start mogelijk later door coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant Vuelta in Utrecht start mogelijk later door coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant

Vuelta in Utrecht start mogelijk later door coronacrisis

Vuelta in Utrecht start mogelijk later door coronacrisis
De geruchten over het uitstellen van de start van de Vuelta doen de ronde. De wielerwedstrijd zou op 14 augustus in Utrecht van start gaan. Dit wordt nu mogelijk verplaatst naar september, schrijft het Spaanse sportblad Marca.

De geruchten over het uitstellen van de start van de Vuelta doen de ronde. De wielerwedstrijd zou op 14 augustus in Utrecht van start gaan. Dit wordt nu mogelijk verplaatst naar september, schrijft het Spaanse sportblad Marca.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde zondag een verlenging van de coronamaatregelen in zijn land aan. De Tour de France start hierdoor later.

Er worden verschillende nieuwe data genoemd voor de start, waarbij de Ronde van Frankrijk iedere keer midden augustus eindigt. Die einddata zouden dan botsen met de startdatum van de Vuelta. In dat geval zou de Vuelta worden uitgesteld.

Spaanse media

Volgens Marca zouden de organisatoren van de drie grote rondes; de Tour de France, Giro d’Italia en La Vuelta, een afspraak hebben gemaakt. De rondes worden niet ingekort en ze gaan niet overlappen. Al met al zou dit betekenen dat de Vuelta in september pas van start kan gaan in Utrecht.

De start van de grote wielerronde heeft veel impact op een stad. Het levert veel verkeershinder op, maar kan bijvoorbeeld ook de planning van bouwprojecten in de war schoppen. Het is nog onduidelijk wat een eventuele vertraging betekent voor Utrecht.

22 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Jongens kom op nou, gaan we nou werkelijk nog tijd steken in allerlei volstrekt onbelangrijke zaken als wielkoersen? Voorlopig zou het een grof schandaal zijn als ons gemeentebestuur zelfs maar overweegt om zo’n massa evenement dit jaar nog in onze stad te laten plaatsvinden. Verkeershinder en de planning van bouwprojecten zijn in deze crises dan argumenten van ondergeschikt belang, maar voorkomen dat er deze zomer uit de hele wereld ‘wielerfans’ naar Utrecht komen lijkt mij letterlijk van levensbelang. Ben benieuwd welke partijen de komst van die Vuelta nu nog durven te verdedigen!

 2. AvdB

  Beste Gerard
  Sta helemaal achter je reactie. Er zijn belangrijkere zaken dan een wielerronde. Laten we eerst zorgen dat het leven weer een beetje “normaal” wordt.
  Denk dat de gemeente maar eens goed achter zijn/haar oren moet krabben!

 3. Scherpschutter

  Een ongemakkelijke waarheid wellicht, maar zolang er geen vaccin is of er voldoende antistoffen beschikbaar zijn EN er op massale schaal getest kan worden (zowel wie het hebben en gehad hebben) zal er helemaal nergens een dergelijk groot evenement plaatsvinden. Het (ongecontroleerde) verspreidingsrisico is eenvoudigweg te groot met een airborne virus als corona, zelfs bij hogere zomerse temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Je staat boven op elkaars lip…

  Dit evenement kun je rustig schrappen dit jaar. Je reinste nonsens om dit van augustus naar september te verplaatsen…Dan neem je jezelf in de maling.

 4. Rob H.

  @Gerard Brugmans: betaal jij de kosten van het schenden van de gemaakte afspraken? Er ligt een overeenkomst tussen de Vuelta-organisatie en Utrecht. Die moet worden nagekomen. Mits de landelijke overheid zegt dat er geen grote evenementen gehouden geworden…

 5. Katja

  Giro en Tour later. Gewoon het hele circus van al die ronden en toernooien een jaar doorschuiven.

 6. Kerel

  Hoe dan?

  We gaan de komende 2 jaar in een anderhalve meter samenleving leven.

  Hoe kan je nu nog denken aan de Vuelta. Die kan gewoon echt niet doorgaan hoor. Want zonder publiek bestaat niet; hier gaat gewoon publiek op afkomen. Maar ja, de commercie he. We moeten juist van dat denken af in de samenleving. Gelukkig is Tegenlicht ons al weken aan het laten zie hoe het anders moet (en gemakkelijk kan) met de samenleving na de crisis.

  Hoe is dat te rijmen met bioscopen en theaters die straks nog maar 50 mensen per voorstelling mogen ontvangen en 3 stoelen en een rij tussen de bezoekers vrij moeten gaan houden?

 7. Johan Hahn

  Het gezondheidsaspect moet primair zijn, zakelijke aspecten mogen daar nooit boven staan! De meest veilige en eenvoudigste oplossing: een jaar uitstellen. Maar ja, zo’n feestje gaat over heel veel geld en ingewikkelde contracten. Ik ben benieuwd hoe het gemeentebestuur dit veilig voor de Utrechtse bevolking (!) gaat regelen.

 8. Kerel

  @ Rob. H

  Deze situatie (Corona) rechtvaardigt juist het schenden van afspraken. Zowel de lokale als landelijke overheid mogen dit. Dit rechtvaardigt ook dat particulieren en bedrijven onder afspraken uit kunnen zonder vergeldingen. Onvoorziene omstandigheden waar niemand iets aan kan doen.

  Anders zou een gemeente en landelijke overheid garant moeten staan voor alles wat nu plat ligt en dat doen ze niet.

 9. Gerard Brugmans

  De opvatting van mensen zoals @Rob H. die menen dat commerciële belangen een rol moeten spelen in het corona beleid geeft aan dat verlenging van de strenge maatregelen meer dan noodzakelijk is. Hopelijk geeft ons gemeentebestuur snel het signaal af dat evenementen zoals de Vuelta dit jaar in Utrecht niet meer aan de orde zijn, zodat ook Rob. H. eindelijk gaat snappen dat het speelkwartier over is!

 10. Gaikokujin

  Goed idee… Net als veel anderen cancel ik mijn vakantie, en een of andere plaatselijke Trump wil dat er duizenden mensen uit het buitenland hierheen komen om in ons gezicht te niesen…

 11. Rob H.

  Her wordt hier nogal wat “hineininterpretiert”. Ik stel nergens dat ik voorstander ben van het kost wat kost laten doorgaan van de Vueltastart in Utrecht. Sterker nog, ik zie het niet gebeuren. Ik stel alleen dat de Gemeente Utrecht dat niet zomaar eenzijdig op kan zeggen, zonder consequenties. Zie ook mijn laatste zin. Als Nederland nog steeds op slot zit, of als er anderzijds nog geen grote evenementen gehouden mogen worden, dan gaat het terecht! niet door. Wat waarschijnlijk veel minder consequenties heeft voor de Gemeente Utrecht. Het zou namelijk ook zomaar kunnen dat de Gemeente hiervoor verzekerd is…

 12. Tom

  Ik ben helemaal verbaasd dat er nog sprake is van een Tour de France en Vuelta. Als het mee zit kunnen we deze zomer het gewone leven weer langzaam oppikken. Dan ga je toch niet zo’n massaevenement organiseren waarbij mensen uit heel Europa hier langs komen? Gaat de gemeenteraad de Vuelta echt faciliteren? Zou ik schandalig vinden.

 13. trol

  Er dient gewoon duidelijkheid te komen. Schrap gewoon in 2020 de evenementen. Dan treden wellicht verzekeringen in werking, gezien er een omstandigheid is waar de organisator niets aan kan doen. En nee die is niet Corona, maar de overheidsbeslissing is de beslissing die overmacht aan bod brengt. (al heb ik geen vertrouwen in de juridische onderhandelkwaliteit van de gemeente, dus vraag mij af of alles gecovered is..maar goed)

  Zolang dat er niet is, moeten contracten worden nageleefd, indien de partijen niet vrijwillig tot iets beters komen. ja dat is soms hard en niet in ieders belang.

  En Gerard..wel heel makkelijk en naïef om te denken dat commercie niet belangrijk is. Op een gegeven moment moeten we wel weer het één en ander gaan doen. Want de overheid kan wel een beetje geld bijdrukken, maar heel veel langer moet dat niet duren. een recessie is ook niet best. Mensen houden graag hun baan, een baan betekent inkomsten, betekent belasting, betekent dat bijv. dat de zorg betaald kan worden.

  Het is geheel afhankelijk van in welke positie je verkeert, of je als maatschappij economie boven gezondheid zou willen plaatsen? Gepensioneerden (die overigens veel te vaak op drukke plekken zijn, wanneer werkenden ook eens tijd hebben…ga gewoon op dinsdagochtend ipv zaterdag naar de supermarkt…offtopic, excuus), zullen snel zeggen…laat alles maar gesloten (gezondheidsrisico is hoog en geldzorgen zijn er gewoon niet, dankzij ons aow en pensioenstelsel) Bij jongere mensen is dat andersom (geldonzekerheid/geen baan, maar klein gezondheidsrisico en nu willen leven i.p.v. over een hele lange tijd) Daarbij zorgt een draaiende economie voor andere voordelen, waar iedereen (jong en oud) van profiteert. Maar veel mensen denken dat de overheid dit wel even regelt….(recht op geld)
  Daar moeten we als maatschappij een modus in gaan zien vinden. Dat houdt in dat er echt wel risico’s genomen moeten gaan worden, maar dat het niet uit de klauwen moet lopen. Ik geef de overheden de kost een lastige beslissing, waar de stuurlui wel weer wat gaan van vinden.

  En kerel heeft schijnbaar inside information. Wel goede ideeën overigens, maar nog niets is besloten.

 14. Peet

  Geen vaccin,,geen evenementen
  Geen vaccin,,,geen horeca
  Volstrekte logica

 15. gustave

  Al dagen tevoren zullen hier in Utrecht al lang vóór de start van de Vuelta zeer veel kwartiermakers hier in de stad en in andere etappeplaatsen aanwezig zijn.
  Misschien zijn er tegen die tijd al enkele restaurants weer open die met minder publiek -anderhalve meter per persoon- dan wel open mogen. Maar een groot aantal extra liefhebbers van buiten gaan dan al die plaatsen weer innemen. Jammer voor die Utrechters die dan misschien net een plaatsje hadden kunnen reserveren voor zich en hun familie. En de politie zorgt er natuurlijk voor dat bij de start iedereen op gepaste afstand toekijkt. Levert wel veel boetes op bij handhaving.

 16. Scherpschutter

  Het is echt doodsimpel: tot er een massa-vaccin is (of voldoende antiatofdonoren) kan geen enkel groot evenement doorgaan…Het risico op een enorme uitbraak is simpelweg te groot als mensen hutje-mutje staan.

  De realiteit is wat hij is. Het heeft geen zin om die te ontkennen. Het gaat nog heel lang duren alvorens je weer massa-evenementen kunt organiseren. Naar mijn bescheiden inschatting zeker nog meer dan een jaar vanaf nu…

 17. Herman

  Later……..?
  Die hele Vuelta gaat niet door dit jaar, onder welke steen leeft die organisatie.

 18. Koel Hoofd

  Vuelta dit jaar nog laten doorgaan zou werkelijk het toppunt van zwakzinnigheid zijn.
  Voetballers (een volks sport: een bal is goedkoop) geven in deze kwestie meer blijk van gezond verstand dan die wielrenners (individuele elite sport, die lullige fietsjes zijn heel erg duur) en de achterban: KNVB houdt al rekening met afstel van de voetbalcompetitie voor dit jaar.

  Die egotrippers op twee wielen denken nog steeds dat ze corona te snel af kunnen zijn omdat ze hard kunnen fietsen, en fietsen is gezond. Waanzin wat niets met geld te maken heeft maar met wie er op die fietsjes stapt en wie fiets evenementen organiseert. De tourstart heeft de stad Utrecht helemaal niets opgeleverd, alleen maar geld gekost.

 19. Anne Marie ten Berge

  Jan van Zanen laat de Vuelta doorgaan. Hij heeft duurzame lessen Spaans genomen.

 20. Jolanda

  Ik was sowieso al tegen de komst van de Vuelta, maar nu hoeft dit geldslurpende festijn natuurlijk helemaal niet naar Utrecht te komen. Het lijkt me dat Utrecht haar geld nu wel aan betere doelen kan geven: zorg, uitkeringen, handhaving, opvang daklozen etc Heeft Utrecht hier zo nog geld voor? Welke bedrijven hebben er uberhaupt nog geld om dit te sponsoren?

 21. Kadoendra

  Ik zie het al voor me, niet alleen dopingcontrole maar ook controle op het 1,5 meter afstand houden.

 22. Wouter

  @Kadoendra: kunnen ze er gelijk een wedstrijdje verplassen van maken!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).