VVD Utrecht wil Formule E naar de stad halen en race op stratencircuit VVD Utrecht wil Formule E naar de stad halen en race op stratencircuit

VVD Utrecht wil Formule E naar de stad halen en race op stratencircuit

VVD Utrecht wil Formule E naar de stad halen en race op stratencircuit
De Prins Clausbrug is onderdeel van het stratencircuitontwerp van de VVD. Foto: Bas van Setten
Als het aan de Utrechtse VVD-fractie ligt, racen er over een paar jaar elektrische raceauto’s uit de Formule E door de straten van Utrecht. De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W en stelt voor om de elektrische variant van Formule 1 in 2025/2026 naar Utrecht te halen.

Als het aan de Utrechtse VVD-fractie ligt, racen er over een paar jaar elektrische raceauto’s uit de Formule E door de straten van Utrecht. De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W en stelt voor om de elektrische variant van Formule 1 in 2025/2026 naar Utrecht te halen.

VVD Utrecht noemt zichzelf ‘een groot voorstander van het aantrekken van grote en innovatieve sportevenementen’. Volgens de fractie kan dit met een Formule E race op een stratencircuit. “Een groot sportevenement is goed voor de Utrechtse economie: de Utrechtse horeca, winkeliers en musea kunnen daarvan profiteren na de zware coronacrisis.”

Bij Formule E wordt er net zoals bij Formule 1 geracet over de hele wereld, vaak op stratencircuits. Het kampioenschap wordt ook georganiseerd door de internationale autosportfederatie FIA. Nederlander Nyck de Vries is regerend wereldkampioen. Hij rijdt voor het team van Mercedes.

Volgens de Utrechtse VVD kan een Formule E-race ervoor zorgen dat Utrecht op de kaart wordt gezet als duurzame en innovatieve stad. “Door Formule E naar Utrecht te halen kan er samen met het bedrijfsleven extra in innovatie worden geïnvesteerd. Specifiek kunnen onderwijsinstellingen hierop aanhaken, waardoor de koppeling met onderwijs en onderzoek goed gemaakt kan worden.”

Ontwerp

De fractie heeft ook al nagedacht over het ontwerp van het straatcircuit. De oude binnenstad is hiervoor niet geschikt, omdat er onder meer ruimte nodig is voor een pitstraat en tribunes. De VVD denkt dat andere wijken, zoals Zuidwest en Leidsche Rijn, er wel geschikt voor zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een voorbeeld van het Formule E-straatcircuit. Foto: VVD Utrecht

“Bij het ontwerp is rekening gehouden met de breedte van wegen, ruimte voor de start/finish, ruimte voor een pitstraat, tribunes en andere faciliteiten, kwaliteit van de wegen (asfalt), spectaculaire beelden (over een brug racen)”, schrijft de VVD. Ook is er nagedacht over het verkeer op de A2 en andere snelwegen dat door moet kunnen rijden.

Volgens de Utrechtse fractie begint het ‘bij een idee en initiatief’. “Het lobbytraject en het organiseren kost jaren tijd, waardoor het goed is om nu al te beginnen met het maken van plannen en het opstarten van het lobbytraject bij de FIA om Utrecht op de agenda te krijgen […].”

36 Reacties

Reageren
 1. Peter de V.

  Hahahahahahahahahahahahahahaha!
  Zijn er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen of zo?
  Leuk geprobeerd!

 2. Baliekluiver

  Ook de VVD heeft haar prioriteiten goed op orde. Als je als volksvertegenwoordiger echt denkt dat verder alles op orde is ga je kennelijk dit soort dingen bedenken om toch in beeld te blijven.

 3. Hetz

  Wat een E-luchtfietserij…
  De VVD Utreg is stuk …ik wil een nieuwe ( verkiezingen)

 4. kitty

  “De oude binnenstad is hiervoor niet geschikt, omdat er onder meer ruimte nodig is voor een pitstraat en tribunes.”

  Denkt deze VVD’er dat er langs de gehele route een pitstraat moet liggen? Hoe komt zo iemand erbij om een race te pitchen, zonder enige kennis en verstand van zaken? Oh, het circuit van Zandvoort is helemaal niet geschikt om te racen, want in bocht 14 is geen ruimte voor een pitstraat.

  Sjonge jonge. Maak een pitstraat op Papendorp, bouw een tribune op het Lukasbolwerk en denk eens na voordat je een brainfart de wereld in schiet.

 5. Azijnplasser

  Wereldkampioenschap Luchtfietsen

 6. Jan

  Maar dan niet harder dan 30 km p/u
  😅☺😀

 7. Massegast

  Niet nog meer evenementen, please. Geen goed idee, VVD

 8. Ihsan

  Die foto is toch echt van Google, en niet van de VVD (en de kaart ook voor de duidelijkheid). Voor een organisatie die beweert op te komen voor ondernemers zou het de VVD sieren om zich te conformeren aan het auteursrecht. Vermeld gewoon netjes je bronnen, en claim niet het werk van anderen. Ik trof ook ooit een foto van mijzelf op de website van de landelijke VVD zonder een juiste bronvermelding. Normaal gesproken zou ik daar niet achteraan gaan, maar in het artikel bij de foto werd geageerd tegen een bepaalde etnische minderheid. Mijn vakantiefoto werd misbruikt om polariserende politiek te bedrijven. Ik ben daar behoorlijk boos over geworden en heb geëist dat ze de foto van hun site haalden. Ik had ze natuurlijk ook gewoon een factuur kunnen sturen. Zelfs als het originele beeldmateriaal onder ‘Creative Commons’ valt – zoals in het geval van mijn foto – ben je nog verplicht om de bron te vermelden. Doe je dat niet, dan ga je in feite akkoord met dat je het werk koopt voor een ‘redelijke prijs’, en dan mag ik je daar ook voor factureen.

 9. Speak Up

  Wat is dit nou weer?

  Is dit een taak van de politiek?

  My god…het wordt echt met de dag dramatischer met het niveau van politici.

  Weer een prestigeprojectje van bestuurders dat “Utrecht (een gemiddelde provinciestad op wereldniveau) op de kaart moet zetten”.

  Ga nou GDV EENS BESTUREN! De stad!

  Doe wat aan het woningtekort, de armoedeproblematiek, de invloed van de grootschalige drugscriminaliteit op de maatschappij (geld witwassen, corruptie en beïnvloeding), perk de macht van de vastgoedwereld/ projectontwikkelaars op de stad in en pak als bestuur weer de regie, pak de macht van grote bedrijven aan, vergroot mobiliteit zonder de impact op klimaatverandering te vergroten, probeer de klimaatverandering te beperken, regeer niet over de hoofden van de meerderheid van de inwoners, zorg voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden, maar vergeet de eigen inwoners van de stad niet die in een noodsituatie zitten (> waarom gene hotels afhuren voor gescheiden singels, mensen met schulden of niet verslaafde daklozen), etc. O ja, en zorg voor plantsoenen en parken, zorg dat het straatbeeld ordentelijk is en de nutsvorozieningen op orde zijn.

 10. Wim

  @ kitte

  Over brainfarts gesproken. Jij denkt dus dat de binnenstad wel geschikt is?

 11. Scherpschutter

  Ah. De VVD ontwaakt uit haar coma en maakt wat geluid. Dat betekent vast dat er verkiezingen aankomen.

 12. buurtbewoner

  Monaco, Silverstone, Spa, Monza, Papendorp…
  wakker worden, uw droom is voorbij, wat maak je je zelf intens belachelijk om dit idee te ventileren omg

 13. De count

  Schitterende beelden van een desolaat papendorp en grimmig kanaleneiland. Wat een promotie voor de stad en formule-e. Kan niet wachten

 14. Joop Tadema

  Waar ligt de VVDbubbel?

 15. Herman

  Goedkoopste verkiezingsstunt aller tijden, wat een sneue actie.

 16. Koel Hoofd

  Ik vind het werkelijk geniaal!
  Als de gemeente het nodig vind om miljoenen te besteden aan de Tour de (buiten) France en Vuelta, dan kan dat ook voor een e-autosport-evenement.
  Dit is ook geen politieke keuze, en ook geen marketingcommunicatie dingetje, want dat evenement niet toestaan, om welke reden dan ook, is pure discriminatie en dat is niet inclusief of lief…..

 17. Wies

  Soms is een citaat genoeg om een plan te ridiculiseren:
  “spectaculaire beelden (over een brug racen)”.

 18. G.H.

  LOL @Jan 😄😄😄

 19. Cor Nelis

  Ho nou effe, ik dacht dat de maximumsnelheid in de hele stad dan 30km per uur is! Dat zal een spannende race worden…

 20. KITTY

  @Wim: of de binnenstad wordt geschikt geacht, of je moet dit evenement hier niet houden. Een race door kanaleneiland is niks beter dan een race door zoetermeer, dus doe het dan maar niet in Utrecht.

 21. Katja

  Nu nog het WK luchtfietsen of gitaarspelen…het kampioenschap idiote proefballonnen oplaten hebben ze al gewonnen.

 22. Pol

  Er rijden toch nu al voldoende raceauto’s door Kanaleneiland?

 23. Pee

  En hoe zit het met de sport ‘ honderd meter figuurzaagpoepen met hindernissen ‘ .?

 24. Tim

  Wat een saai circuit, zo zet je Utrecht toch niet op de kaart? Het enige wat je hiermee bereikt, is bmw-, audi- en golfrijders inspireren hoe hard je nou werkelijk Jan op die racebanen in en rond kanaleneiland.

 25. Moniek

  Laat het alsjeblieft bij nadenken, VVD!

 26. Joop Kools

  Het is toch nog geen 1 april

 27. RV

  Lijkt mij prima plan om gelijktijdig met die ook al gewilde milieu-conferentie te plannen

 28. Anne Marie ten Berge

  Let op! straks komt het CDA met een speedbootrace in de Grachten.Wil GroensLinks een E-bikerace door het Wilhelminapark.Organiseert PvdA een wedsrijd bijlen werpen in de Domkerk en wil de ChristenUnie rolstoelracen op de busbaan…

 29. ACTK

  Dit is gek genoeg best een kansrijk idee. De formule-E is werkelijk het neusje van de zalm als het gaat over de ontwikkeling van elektrisch rijden. Veel van ontwikkelingen in de auto’s op het circuit vinden hun weg naar onze eigen auto’s.

  Daarnaast is deze klasse nog relatief jong. Ze rijden nu vaak op afgelegen plekken bij grote steden. Vliegvelden en industrieterreinen etc. Dat trekt nog weinig publiek terwijl deze ontwikkeling aandacht verdient. Uiteindelijk zal de formule 1 het stokje gaan overgeven aan de formule e. Dat duurt nog wel even. Maar verbrandingsmotoren gaan het verliezen van elektromotoren, ook in de sport. Met dank aan de formule-e.

  Als Utrecht een statement wil maken voor milieuvriendelijke technische ontwikkelingen is dit een prachtig moment om in te stappen.

  For the record: ik ben zeker geen VVDer. Maar wie een punt heeft heeft een punt…

 30. Sjonnie

  Al weer een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de vroemvroempartij……

 31. wollie

  GL zal instemmen mits er achteraf over het circuit gefietst mag worden.

 32. Pol

  Tegen die tijd kan ik mijn schuurtje als slaapplaats verhuren tegen een weekendprijs waar ik het 25 jaar geleden voor kocht….

 33. Yoshua

  De mensen die een beetje lopen te lanterfanten in het stadhuis uit naam van een politieke partij, begrijpen niet dat ze de per uur ongeloofwaardiger worden. Belangrijke zaken laten liggen en schijnbaar grappige nutteloze ideeën pitchen als zeer urgent.
  Er is toch geen ondernemende VVD-er in de stad die deze partij nog serieus kan nemen.

  Een ondernemerspartij zou juist gebruik moeten willen maken van de faciliteiten die aanwezig zijn bij ondernemers in de race-industrie en race organisaties.
  VVD benadeeld ondernemers die veel tijd en zorg besteden aan het racecircuit van Valkenswaard, Assen en Zandvoort.
  Juist ondernemers in deze tak van de evenementenbranche hebben het ruim twee jaar heel erg zwaar.
  Dan gaat de ondernemers partij van Nederland doodleuk het beleg van deze ondernemers van hun boterham stelen.

 34. Auto Luw

  Hoewel in de regel SP-er kan ik toch wel waardering opbrengen voor dit plan.
  Alleen moeten we dan wel even goed nadenken over het stratenplan van het circuit. Een stuk (binnen)stad, erbij lijkt me toch wel belangrijk als je de stad wil promoten. Ruimte voor publiek lijkt me daar wat lastig te vinden echter. De
  Daphne Schippers fietsbrug ook gebruiken?
  Misschien ook iets voor bijv. “Drive Solar”, en verhuurbedrijven van elektrische (deel) auto’s, om zich mee te bemoeien?!

 35. buurtbewoner

  dat zal Utrecht op de kaart zetten mensen, want dat is namelijk heel belangrijk zodat ze die jeukterm kunnen blijven gebruiken, op de kaart zetten

 36. DOEN !!!

  Gelukkig zijn vele reageerders geen bestuurders anders zou er nooit over een nieuw event na gedacht worden…altijd zijn ze tegen het gene ze niet kennen…
  Ik ben beslist geen vvd stemmer, maar dit is cool plan !
  Niet om Utrecht op de kaart te zetten, dat is al niet meer nodig.
  Denk ook eens aan 1e E bike tour de Utrecht?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).