Wat brengt de toekomst voor huidige huurders en gebouwen van de Merwedekanaalzone? | De Utrechtse Internet Courant Wat brengt de toekomst voor huidige huurders en gebouwen van de Merwedekanaalzone? | De Utrechtse Internet Courant

Wat brengt de toekomst voor huidige huurders en gebouwen van de Merwedekanaalzone?

Wat brengt de toekomst voor huidige huurders en gebouwen van de Merwedekanaalzone?
Het OPG-terrein.
De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om vijf gebouwen van het immense OPG-complex in de Merwedekanaalzone in Utrecht te behouden voor de nieuwe stadswijk die hier gaat komen. Ook wordt er gekeken of sommige van de huidige tijdelijke huurders in het gebied kunnen blijven.

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om vijf gebouwen van het immense OPG-complex in de Merwedekanaalzone in Utrecht te behouden voor de nieuwe stadswijk die hier gaat komen. Ook wordt er gekeken of sommige van de huidige tijdelijke huurders in het gebied kunnen blijven.

In 2004 kocht de gemeente het terrein van de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel voor de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone. Het gaat om een stuk bedrijventerrein tussen de Europalaan, Koningin Wilhelminalaan en de Kanaalweg.

In afwachting van de nieuwbouwplannen zijn de gebouwen van het OPG-complex de afgelopen jaren tijdelijk verhuurd. En hoewel de verhuur van tijdelijke aard zou zijn, dragen sommige huurders zo goed bij aan de leefbaarheid van de stad dat de gemeente graag ziet dat deze bedrijven een nieuwe plek krijgen in het gebied.

Maar niet alleen sommige van de ondernemers zouden goed passen bij het gebied. Ook een aantal van de huidige gebouwen zouden kunnen bijdragen aan de ‘identiteit en het karakter’ van de nieuwe stadswijk. De gemeente schrijft daarover: “Bijzondere gebouwen zorgen voor bijzondere functies, die een bijdrage leveren aan de levendigheid, gelaagdheid en verrassing in de wijk. De stoere en creatieve uitstraling van de gebouwen past goed bij de gewenste identiteit van deze stedelijke woonomgeving.”

De gemeente gaat nu onderzoeken of het mogelijk is om vijf gebouwen te behouden en in te passen in de plannen voor de nieuwe, maar noemt het wel een complexe situatie. Zo zouden de renovatiekosten dicht in de buurt komen van nieuwbouw.

Gesprekken huurders
Met alle huurders is de afgelopen tijd gesproken. De gemeente gaat de komende tijd verder praten met de passende bedrijven. Dit zijn volgens de gemeente Vechtclub XL, Alchemist, Boulderhal Sterk, Skatepark, Circus Diedom, Ididslowfashion, Blue Linked en de Stadsbrug.

Deze maatschappelijke, creatieve en sportieve initiatieven zouden goed passen bij de beoogde stadswijk. Ook de initiatieven zoals De Stadstuin en Kanaal030- hoewel geen huurders van de gemeente – worden hierin betrokken.

Met de huurders die volgens de gemeente minder of niet passend zijn, is gesproken over de beëindiging van de huurovereenkomst en over hun toekomst op een andere plek in de stad. Dit betreft zes huurders, namelijk U-stal (het fietsdepot), Qbuzz, Connexxion, Lyreco, Fietspunt, PQrent en een bruiklener (kermisexploitant). Alle huurders hebben deze week een brief ontvangen waarmee per eind 2019 de huur wordt opgezegd. Deze datum was al bij de huurders bekend toen ze op het OPG-terrein gingen huren.

Met elke huurder die mee wil in de ontwikkeling, wordt een plan opgesteld. Daarbij wordt gezocht naar mogelijkheden voor definitieve inpassing in het gebied en naar hoe zij hun activiteiten ook tijdens de ontwikkeling kunnen voortzetten.

7 Reacties

Reageren
  1. herman

    Lijken allemaal “bedrijven” die subsidie nodig hebben om te overleven. Gauw verplaatsen naar een stuk grond waar niemand wil zitten. De plek waar ze nu zitten is goud waard en is veel beter en profijtelijker te ontwikkelen dan de huidige gebruikers.

  2. Barend

    Verommeling in aantocht? Maakt de gemeente weer de fout het totaalplaatje uit het oog te verliezen? Wordt weer vlekje voor vlekje ingevuld in plaats van een samenhangend stedenbouwkundig plan op te stellen?

  3. Zonnewende

    Toevallig reed ik van de week (zoals dagelijks) langs die gebouwen en bedacht ik me dat in ieder geval de twee gebouwen die haaks tegen elkaar staan op de hoek rechtsonder, een mooi voorbeeld zijn van de bouwtrend uit die tijd. En dat het mooi zou zijn om die te laten staan.

    Ik zeg: die de Sijpensteyn truc: eroverheen bouwen, zodat het bewaard blijft én toch aan de woningvraag kan worden voldaan.

  4. Marcel

    Compleet waanzinnig dat de gemeente dit doet. Dit is geen gemeentelijke taak. De gemeente, lees bestuur Utrecht, dient met belasting geld taken te doen die voor de inwoners van belang zijn. Ontwikkeling kan en mag geen taak zijn met overheids geld Verliezen, en dat gaat gebeuren als de gemeente dat doet, worden dan op de bewoners van Utrecht verhaald. Te krankzinnig voor woorden. Ik heb in de gemeente raad gezeten en weet waar ik het over heb. Laat er ajb een partij komen die dit tegengaat. Gemeenschaps geld is hier NIET voor!!!!

  5. Michiel

    Kijk eens op http://www.leerfabriekkvl.nl en zie wat ene Ben van Urban Breezz daar namens de provincie met originele ideen in gang heeft gezet. Van de teloor gegane, eens grootste leerfabriek van Europa, naar een super hippe plek met veel bedrijven, restaurant, bakkerij van Robert en straks, onder leiding van ene Turkse ontwikkelaar, een brouwerij, hotel en meer kantoren.

  6. Depriman

    Voor alle duidelijkheid (Herman): het zijn allemaal bedrijven zonder aanhalingstekens. Daar komt geen subsidie aan te pas.

    Wat is jouw oplossing? Dat een stad alleen maar bestaat uit woningen en iedereen met zijn auto naar het werk gaat? Lekker leefbaar plaatje.

  7. Ad Hoc

    @Marcel. Wellicht zijn dit ook bewoners van Utrecht?! En hebben zij daar hun bedrijf?! (@Depriman, idd zonder subsidie).
    Een combi van wonen en werken is iets waar de stad ooit door is ontstaan. Utrecht is geen Zoetermeer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).