32 uur durend feest in TivoliVredenburg: ETMAAL zoekt de grenzen van elektronische muziek 32 uur durend feest in TivoliVredenburg: ETMAAL zoekt de grenzen van elektronische muziek

32 uur durend feest in TivoliVredenburg: ETMAAL zoekt de grenzen van elektronische muziek

32 uur durend feest in TivoliVredenburg: ETMAAL zoekt de grenzen van elektronische muziek
In TivoliVredenburg worden op 3 en 4 februari de grenzen van elektronische muziek opgezocht tijdens het 32 uur durende evenement ETMAAL. Niet eerder werd er iets vergelijkbaars georganiseerd in het Utrechtse muziekgebouw. De deuren gaan open op vrijdagavond en, na een volle programmering van elektronica in de breedste zin van het woord, wordt het feest pas op zondagochtend beëindigd. ETMAAL is volledig  samengesteld door producer, multi-instrumentalist, componist en elektronica-fanaat Colin Benders.

In TivoliVredenburg worden op 3 en 4 februari de grenzen van elektronische muziek opgezocht tijdens het 32 uur durende evenement ETMAAL. Niet eerder werd er iets vergelijkbaars georganiseerd in het Utrechtse muziekgebouw. De deuren gaan open op vrijdagavond en, na een volle programmering van elektronica in de breedste zin van het woord, wordt het feest pas op zondagochtend beëindigd. ETMAAL is volledig  samengesteld door producer, multi-instrumentalist, componist en elektronica-fanaat Colin Benders.

Het moet een ontdekkingsreis worden, door TivoliVredenburg maar ook vooral langs alle vormen van elektronische muziek ‘links van techno’, zoals Benders het omschrijft. Het idee is alweer wat jaartjes oud, en is ontstaan tijdens de coronalockdown. Benders wilde kijken wat voor innovatieve muziekconcepten nog wel mogelijk waren terwijl er coronaregels golden.

“We speelden toen met de gedachte om 24 uur lang een serie zitconcerten met beperkte capaciteit te organiseren. Zitten en luisteren naar elektronica-muziek is een context die we niet veel zien.” De organisatie vorderde, maar de coronaregels werden nog strenger en geen enkel evenement was meer mogelijk. Het jaar erop hetzelfde, ook toen kon het feest niet doorgaan.

Nu is alles anders. “Tot op heden is het niet afgelast”, lacht Benders. Het programma is rond en de voorbereidingen afgewerkt. “Ik heb nog nooit zoveel vergaderd voor een feest.” Benders kennen we in Utrecht ook nog als Kyteman, bekend van hiphop en aanverwante muziekstromen. “De laatste jaren ben ik ook heel erg gefascineerd geraakt door techno, maar nog meer door het hele spectrum van elektronische muziek. De benadering van veel experimentele elektronische muziek vertoont overeenkomsten met klassieke muziek.”

Overmono en Blawan

Maar wat kunnen we verwachten? Een programma dat de klok rondgaat, een line-up die naadloos in elkaar overgaat en waarvoor gebruikgemaakt wordt van meerdere zalen. Vrijdagnacht kan er in de verschillende hoeken van TivoliVredenburg gedanst worden. Overdag wordt er geprogrammeerd in de Hertz, waar bezoekers kunnen zitten en luisteren. Zaterdagnacht is er ruimte voor de hardere elektronica.

“Op vrijdagavond kijk ik uit naar Overmono en Blawan. Die laatste bracht een paar jaar geleden een nieuwe EP uit, die was zo rauw, gruizig en vernieuwend, die wilde ik erbij hebben. Maar ook Speedy & Steve wordt heel tof. Zaterdag overdag ben ik erg benieuwd naar Dasha Rush & Schloss Mirabell, waar techno en een klassieke celliste samenkomen. En dan zaterdagnacht, dan brandt de hel los.”

Feesten die zo lang doorgaan kennen we niet veel in Nederland. Waar in andere landen clubs soms dagen achter elkaar open zijn, is dat hier geen gebruik. TivoliVredenburg is zelf enthousiast over het concept. Benders weet overigens niet of er veel mensen zijn die echt de 32 uur helemaal volmaken. “Ik denk dat mensen die een passe-partout kopen vooral gebruik willen maken van de vrijheid om alle losse dingen te bezoeken die ze graag willen. Mensen moeten vooral zelf gaan besluiten hoe ze het willen ervaren. We verkopen wel bewust ook losse tickets voor de vrijdagnacht, zaterdag overdag en zaterdagnacht. Ik denk overigens zelf dat ik tussendoor ook even een stretcher op zoek om een paar uurtjes te liggen.”

8 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Kost dat niet heel veel aan stroom, zo’n feest van 32 uur? Komt er binnenkort nog een extra rekeningetje richting gemeente?

 2. w

  hee duic, plaats eens links naar betreffende events in artikelen, waarom altijd zo gebrekkig met info?!

 3. Koel Hoofd

  Een feest van 32uur is innovatie?
  Misschien voor Tivoli en de snowflake generatie maar niet voor Utrecht want vroeger duurde een feest van donderdagavond tot en met zondagmorgen, dat noemden we toen weekend…

  @JdV
  Ongetwijfeld gepaard gaande met een subsidieverzoek voor een ‘innovatief project’.

 4. Binnenstadbewoner

  32 uur in Tivoli feesten is toch geen probleem.
  Zoals we op de filmpjes hebben kunnen zien kan je zelfs op het podium gewoon in het volle zicht snuiven om het vol te houden. En dat alles mede mogelijk gemaakt door de gemeente.

 5. Jeroen

  Zeer uniek evenement, ik ga de vrijdagnacht en zaterdagnacht en heb er zeer veel zin in!
  Blawan, Tsha, Speedy J & Steve Rachmad, Colin himself en m’n grote favoriet Rødhâd ❤️

 6. Hans

  @ JdV ‘ Kost dat niet heel veel aan stroom, zo’n feest van 32 uur? Komt er binnenkort nog een extra rekeningetje richting gemeente?’

  Droogstoppel spreekt…

 7. Bill

  Wat een super feest, mooie line-up! Tijd dat de stad meer van dit soort feesten organiseert!!

  @jdV: Zucht…, moet er nou gelijk weer deken van zuur overheen..? Geniet eens van het leven, in plaats van Duic als uitlaatklep voor persoonlijk leed te beschouwen.

 8. Connaisseur

  Heel goed
  Daar is Tivoli’s voor gemaakt
  Niemand heeft daar last van
  Voortaan alle muziek evenementen festivals in de jaarbeurs of Tivoli
  Al de herrie hoort niet op pleinen in de stad
  Veel plezier met de hippie hippie Shake ,,de twist en polonaise foxtrot wals
  Hoppa

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).